Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Muncile agricole diminuează numărul donatorilor de sânge


   Spre deosebire de alte perioade, când Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea se confrunta cu o criză de donatori și de sânge, acum instituția stă bine la aceste capitole. În urmă cu câteva săptămâni, la CTS veneau 10-15 donatori pe zi, iar în prezent numărul celor care vin zilnic să doneze sânge este de aproximativ 25 de persoane.
   Medicul Mioara Hanță, directorul instituției, spune că se teme că în perioada următoare numărul donatorilor va scădea, deoarece încep muncile agricole. „Acum stăm bine cu sângele, cam toată țara stă bine. Nici nu mai apelăm la aparținătorii pacienților care au nevoie de sânge și utilizăm pungile de la donatorii care vin zilnic. Dar mă tem că în perioada următoare ne vom confrunta iar cu o lipsă de sânge și de donatori, pentru că pe de o parte vor începe muncile agricole, dar și că primăvara este anotimpul în care se activează ulcerele și ajung numeroși pacienți la spital cu hemoragii digestive, care au nevoie de sânge. Oricum, înainte de Paște, numărul donatorilor va crește iar”, a precizat medicul Mioara Hanță.
   Donatorii sunt așteptați în conti-nuare la CTS, mai ales că donarea de sânge nu reprezintă o amenințare la adresa sănătății lor, toate instrumentele utilizate fiind sterile și de unică folosință. Mai mult, medicii spun că donarea este un lucru benefic pentru sănătate. La donare se rămâne fără o anumită cantitate de sânge și măduva osoasă este nevoită să producă celule noi, iar acest lucru întinerește organismul. Cei care doresc să doneze sânge trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 și 50 de ani, iar la donatorii fideli se poate merge chiar și până la 60 de ani. Donatorul trebuie să fie sănătos, să nu aibă boli cardiace, pulmonare, respiratorii sau boli transmisibile.
   Sunt acceptate la donare femeile care au peste 58 de kilograme și bărbații care au peste 60 de kilograme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?