Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Recensământ pentru identificarea elevilor de etnie romă


   Elevii de etnie romă care învață în unitățile de învățământ din județ vor fi luați în evidență, statistica fiind întocmită în vederea includerii lor într-un program de consiliere. Măsura a fost luată după ce în urmă cu o săptămână, un elev de la Åžcoala nr.7 din Focșani l-a încuiat în clasă pe unul dintre profesorii săi și l-a amenințat. Totodată, în vederea unei eficientizări a activității la catedră, se dorește, pe viitor, angajarea unor mentori și mediatori școlari, care să discute cu elevii și să încerce să îi sprijine atunci când au probleme.
   Săptămâna aceasta, directorii de școli vor trebui să întocmească câte un raport, pe care să îl înainteze apoi Inspectoratului Åžcolar. Raportul va trebui să conțină numărul elevilor de etnie romă de la fiecare clasă, tabelul fiind făcut nominal. În urma centralizării datelor venite din școli, inspectorii școlari de la compartimentul Minorități Naționale, împreună cu cei de la Partida Romilor Pro Europa, coordonați de președintele Valerică Ciubotaru, vor merge prin școli și vor discuta cu elevii și cadrele didactice. Responsabilii însărcinați cu această activitate vor trebui să discute cu părinții, în speranța că astfel vor identifica problemele, acolo unde există.
   În cadrul acestor activități va fi implicat și un psiholog de la Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională. Cu acordul conducerii școlii, părinții elevilor romi vor fi chemați la discuții. Ei vor fi consiliați pentru ca ai lor copii să se integreze mai bine în mediul școlar, beneficiind de aceleași drepturi ca toți ceilalți copii, indiferent de etnie sau religie. Cadrele didactice, învățătorii și diriginții vor fi, la rândul lor, prezenți la întâlnirile cu părinții. În prezent, în fiecare liceu există câte un mentor care se ocupă de elevii  de etnie romă.
   Problema elevilor romi a intrat în atenția Ministerului Educației încă din 2011, când a fost emis un Ordin de ministru. „Dorim ca și în școlile de gimnaziu să existe un mentor, să discute cu elevii și părinții, iar acolo unde sunt mai mulți elevi de etnie să fie chiar 2-3 profesori, dar și un mediator școlar”, a spus Ana Gavrilescu, inspector pentru minorități naționale în cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean.
   La nivelul județului Vrancea sunt 20 de mediatori școlari cu atestat, dar din cauza posturilor blocate doar 5 sunt angajați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?