Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Oprişan şi Ponta ADUC MODIFICĂRI Codului Fiscal pentru a-i sprijini pe ţărani


   Codul Fiscal va fi modificat, pentru ca țăranii care dețin băuturi spirtoase obținute din fructe și care sunt destinate uzului personal să nu mai fie hărțuiți de organele de control ale statului. În prezent, Codul Fiscal prevede ca fiecare producător de țuică să se înregistreze la autoritățile vamale din județ. Această prevedere nu îi avantajează pe țăranii care au mici livezi și care, din cauza condițiilor foarte dificil de îndeplinit sunt practic forțați să producă și să vândă țuica la negru. Legislația actuală îi dezavantajează și pe producătorii de vinuri care sunt obligați să arunce drojdia în loc să o folosească la producerea de rachiu. 
   Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că a discutat, ieri, în cadrul ședinței Biroului Permanent Național al PSD, cu prim ministrul Victor Ponta, căruia i-a prezentat problemele cu care se confruntă țăranii ale căror locuințe sunt percheziționate în căutarea de băuturi spirtoase nedeclarate. Oprișan a precizat că premierul a fost de acord că trebuie făcute modificări la Codul Fiscal. „Așa cum am promis, azi (ieri-n.r.), în cadrul ședinței Biroului Permanent Național al Partidului Social Democrat, i-am prezentat prim mi-nistrului Victor Ponta problemele cu care se confruntă țăranii din Vrancea și din întreaga Românie, ale căror locuințe sunt percheziționate în căutarea de băuturi spirtoase nedeclarate. În urma discuțiilor avute, prim ministrul a fost de acord să prezentăm o procedură de modificare a Codului Fiscal, pe care s-o discutăm, în așa fel încât țăranii să nu mai fie hărțuiți de către instituțiile statului. Cred în continuare că nu țăranii care fac țuică din prune sau alte fructe sunt adevărata problemă, ci cei care produc la scară industrială și care opresc contoarele prin bypass pe mână cu Finanțele, otrăvind po-pulația cu alcool de proastă calitate și falsificatorii”, a afirmat Marian Oprișan.
   Săptămâna trecută, mai mulți primari vrânceni și-au arătat nemulțumirea pentru că locuitorii comunelor pe care le conduc sunt persecutați pe motiv că dețin mai multă țuică față de cantitatea stabilită cu Uniunea Europeană. Aceștia au susținut că descinderile sunt asemănătoare cu cele din lumea interlopă, țăranii fiind considerați un fel de „interlopi ai rachiului”. În ultimul an au fost efectuate 41 de percheziții și au fost întocmite 19 dosare penale pentru evaziune fiscală și producere de băuturi alcoolice în afara unui antrepozit fiscal. Astfel de descinderi au avut loc în  localitățile Panciu, Străoane, Vidra, Vizantea-Livezi, Mărășești, Odobești, Jariștea, Bolotești, Popești, Reghiu, Fitionești.
   Primarul din Fitionești i-a trimis o scrisoare președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, căruia îi cere sprijin pentru modificarea Codului Fiscal în ceea ce privește comercializarea și deținerea de țuică.
   Å¢ăranii din comuna Fitionești au protestat, duminică, împotriva persecuțiilor la care sunt supuși în ultima vreme, din cauza faptului că ar deține țuică pe care nu au declarat-o și pentru care nu plătesc accize. Protestul a avut loc pe fondul nemulțumirilor provocate de perchezițiile efectuate, zilele trecute, la domiciliul mai multor săteni, printre care s-au aflat și părinții primarului Iordache Cazacu.
   Oamenii din Fitionești au arătat că prevederile actuale ale Codului Fiscal le reamintesc de  anul 1948 când s-au trezit cu toate bunurile confiscate de regimul comunist. Protestatarii au amenințat că, dacă nu va fi modificată legea în favoarea agricultorilor, își vor face singuri dreptate. „Å¢ăranul trebuie să aibă drept la dreptul lui. Nu să vină toți să ne pună mâna-n gât! Nu mai suportăm! Uitați-vă la noi: luăm sticle cu benzină și dăm foc la tot! Noi vrem să trăim liber!”, au spus oamenii, care au semnat și o petiție prin care au cerut modificarea Codului Fiscal.
   Marian Oprișan l-a desemnat pe Vasile Carnariu, directorul general coordonator al Organismului intermediar de coordonare al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, pentru a merge, miercuri dimineață, la Fitionești ca să discute cu oamenii despre problemele menționate mai sus și pentru a vedea care sunt cele mai bune soluții pentru modificarea Codului Fiscal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?