Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

GALERIE FOTO: Fetiţă necăjită, năşită de o femeie cu suflet şi creştinată de părintele Gherman


   O fetiță de șapte luni, care împreună cu mama ei și cu ceilalți trei frățiori a ajuns într-un Centru al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea, ca urmare a sărăciei, scandalurilor și bătăilor aplicate de tată, a fost creștinată, ieri, la Biserica „Sfântul Pantelimon”. Nașa copilei este o tânără mamă din Petrești, care și-a dorit anonimatul, iar slujba de creștinare a fost oficiată de ge-nerosul preot Ion Gherman.

   Mama micuței, care a fost botezată Florina, asista timidă la sfântul moment, în timp ce băiețeii ei de 5 și 6 ani priveau, cu ochișori strălucind, minunatele picturi ale lăcașului sfânt, luminate cald de pâlpâirea blândă a lumânărilor. Îmbrăcați cu hăinuțe primite de la Centru, spălați și pieptănați cu grijă, sărăcuții aveau grijă să nu-și scape mama din ochi, biata lor mamă palidă, mult prea tristă… 
   La fel ca și copiii ei, era îmbrăcată tot în haine căpătate de la Centrul unde a primit adăpost, însă pentru ea nu s-au putut găsi și încălțări, astfel încât a venit la Biserică având în picioare o pereche de papuci de plastic. „Nu am putut s-o botez până acum pe Florina, că am avut numai necazuri acasă, și mă bucur mult și îi mulțumesc acestei doamne care a vrut să o boteze. Dumnezeu să-i dea sănătate și ei și părintelui Gherman.Vă rog să-mi dați și mie niște poze, să le am ca amintire…”, a spus, timid, femeia. „Pe ceilalți copii i-am botezat la Teleorman, unde am stat până acum ceva timp”, a mai zis ea.
   Cele câteva scâncete scoase de micuța Florina în timp ce primea Sfânta Taină a Botezului au încetat imediat după ce a fost scoasă din cristelniță. Trupșorul fragil a fost uns cu Marele Mir, părintele Gherman i-a tăiat din păr, după datină, și apoi, îmbrăcată și înfășată, a dus copila în fața Sfântului Altar pentru împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos.
    Micuța creștină a fost dusă, apoi, în brațele nașei, înapoi la Centrul în care împreună cu mama și frații ei va mai rămâne până când specialiștii DGASPC vor găsi o rezolvare a situației lor.

„Bărbatul meu le bea alocațiile, făcea scandal și ne bătea”

    Mama Florinei este din satul Heleșteu, comuna Gura Caliței. Are, la doar 22 de ani, patru copii și sufletul apăsat de întâmplări traumatizante. Părăsită de propria mamă încă de când s-a născut, a rămas să crească în grija unui tată care s-a dovedit a fi total dezinteresat. „De mine a văzut mamaia (bunica – n.r.). Ea s-a măritat în Teleorman și m-a luat cu ea acolo. Tot acolo l-am cunoscut și pe tatăl copiilor, el are acum 28 de ani. La început a fost bine cu el, dar după o vreme s-a puturoșit, a început să bea, mă gelozea, la muncă nu se mai ducea și nu mă lăsa nici pe mine. După ce a murit bărbatul lui mamaia, copiii lui au dat-o afară din casa în care stătea și acum un an am venit înapoi în Vrancea, la Herăstrău, la casa ei. M-am bucurat că am venit aici, am crezut că el se va îndrepta și o să o ducem mai bine”, a povestit femeia.
   N-a fost să fie. Îngrămădiți într-o magherniță cu doar două odăi, erau nevoiți să  trăiască bunica, tatăl mamei cu cei patru copii și bărbatul ei. Pe lângă faptul că nu aducea niciun ban, tatăl copiilor s-a apucat iar de băut, de făcut scandaluri și de bătăi. „În afară de alocațiile copiilor și de ajutorul social de vreo sută de lei pe care-l ia bunica, nu aveam niciun ban. El nu muncea, pe mine nu mă lăsa să muncesc. Pleca toată ziua el știe pe unde și când venea, venea beat și mă lua la bătaie că de ce nu este de mâncare! Dar eu din ce să fac mâncare dacă el bea toți banii din alocații? Dădea în mine cu pumnul, cu palma, cu ce apuca. Tata sărea să mă apere, da îl bătea și pe el, i-a spart arcada, și pe bunica. Copiii se speriau tare, fugeau la vecini… Mai ales pe cel mare nu poate să-l sufere și-l bătea și pe el, că de ce îi iubește pe mamaia și pe tata. Îi dădea numai în cap și în spate. Åži acuma sunt speriați copiii”, spune tânăra mamă.

El a plecat cu banii, copiii au rămas în frig și rupți de foame

    În urmă cu două luni, tatăl celor patru copii a dispărut pur și simplu, lăsându-și femeia și urmașii să se descurce cum or putea. „Mi-a spus că se duce la muncă și nu s-a mai întors. S-a dus tata să vadă dacă era acolo unde a zis că se duce, dar nu era. După aceea, m-am dus eu la Poștă să întreb de alocații, și am aflat că le luase el deja. Așa că am rămas singură cu patru copii, și nimic altceva. În plus, cred că sunt iar gravidă, nu știu sigur că nu mă lăsa niciodată să mă duc la control ca să pot face ceva. A venit iarna, nu aveam ce să le dau de mâncare la copii, cu ce să-i îmbrac, lemne nu aveam, dar nici măcar nu puteam face focul în sobă că era crăpată toată. Copiii s-au îmbolnăvit tare, au răcit. Așa că m-am dus la Primărie și am anunțat. Au venit de la Protecția Copilului și întâi au luat doar fata și băiatul bolnavi și i-au dus la Focșani, la spital. După aceea am mers și eu cu celălalt băiat și asta mică la Centru, că nu puteam să stau fără ei”, a povestit femeia.

„Nu mai vreau să aud de el”

    Tânăra mamă cu cei patru copii spune că ar fi vrut să se despartă de tatăl acestora încă de când era la Teleorman, însă la momentul respectiv nu avea unde să se ducă. „Mă gelozea, mă ținea închisă în casă… Nici nu aveam unde să mă duc acolo. Acum, bine că am scăpat de el. Nu știu unde s-a dus, dar am auzit că de când am venit aici la Centru, a trimis vorbă la mamaie-mea că vrea să se întoarcă și că vrea să vorbească cu mine. Eu nu mai vreau să-l văd și nici mamaia nu-l mai primește. Să se ducă și să facă ce-o vrea. Bine că a dat Dumnezeu de-am scăpat de el”, spune femeia.
   Pentru că ea nu a făcut niciun an de școală, zice că-și dorește pentru copiii săi cu totul altceva. Iar faptul că a fost salvată din situația disperată în care ajunsese în plină iarnă a făcut-o să creadă cu adevărat că se poate mai bine și că sunt oameni care pot și mai ales vor să-i întindă o mână de ajutor. 
    La Centrul unde se află în prezent primește nu doar găzduire, hrană și îmbrăcăminte, ci și consiliere de specialitate, astfel încât să depășească traumele suferite și să poată merge mai departe, îngrijindu-și cu responsabilitate copiii. Ea va beneficia și de planning familial, în cadrul proiectului „Fă copii doar dacă ai loc pentru ei în viața ta”, proiect derulat de Fundația SERA în parteneriat cu DGASPC Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?