Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO şi GALERIE FOTO: Mărţişoare DE VÂNZARE la Muzeul Unirii, la fostul Cinema Balada, pe tarabe şi la ISJ


   La Muzeul Unirii din Focșani a fost inaugurată ieri cea de-a IV-a ediție a expoziției temporare cu vânzare intitulată „Mărțișorul – Tradiție și Simbol”. Copiii de la Åžcoala Slimna din comuna Tâmboiești au încântat audiența cu „Oda bucuriei” cântată la fluier și un cântec emoționant despre mamă, apoi au recitat o poezie și au împărțit mărțișoare celor din sală, fetițele fiind îmbrăcate în ținute cu tematică de primăvară.
   Focșănenii care vor să ofere un mărțișor frumos și confecționat cu pricepere și mult suflet sunt invitați la Muzeul Unirii, mărțișoarele unicat fiind vândute la prețuri modice. 26 de școli au expus 100 de panouri cu peste 1.000 de mărțișoare, felicitări, chiar și cercei, cu prețuri începând de la 1 leu până la 5 lei. Sunt expuse mărțișoare pictate pe sticlă, croșetate, origami, quilling, împletituri din sfoară, semințe și multe alte materiale. „Proiectul educațional se află anul acesta la ediția a IV-a, el fiind lansat în 2009. Noi finalizăm acest proiect în colaborare cu școlile, grădinițele din Focșani care cresc de la an la an. În anii trecuți aveam 14, 15 instituții implicate și puțin peste 40 de panouri cu mărțișare, iar anul acesta, spre bucuria noastră, avem 126 de instituții implicate, școli, grădinițe, Centre de zi din Focșani, dar și din județ, un număr de 8 școli cât și 2 centre de zi din județul Vrancea. Avem 160 de cadre care i-au îndrumat pe copii în realizarea unor lucruri minunate. Au participat cam 1.940 de copii și avem expuse 100 de panouri”, a spus Corina Duca, muzeograf la Muzeul Unirii din Focșani.
   Copiii spun că au făcut totul cu plăcere și sunt mulțumiți că truda lor a fost apreciată. „Pentru ziua primăverii am realizat mărțișoare. Am folosit nuci, hârtie colorată, creponată, foarfecă, lipici. Am făcut gărgărițe, flori, trandafiri și alte lucruri. Ne-a plăcut foarte mult ideea doamnei noastre și am participat cu plăcere. O parte din mărțișoare le-am împărțit celor de aici pentru a le dori o primăvară frumoasă ca sufletele copiilor”, a spus Sara Bădărău, elevă la Åžcoala Slimna din comuna Tâmboiești.
   Primii clienți ai elevilor meșteri în mărțișoare sunt chiar părinții care vor astfel să își încurajeze copiii către creație. „Am dorit să cumpăr un mărțișor pentru că sunt ale copilului meu și sunt cu dedicație. Åžtiu că s-a chinuit un pic să le realizeze și am spus că merită. Sunt foarte frumoase mărțișoarele pentru că tot ce este făcut de un copil este frumos și merită, iar în primul rând aduce zîmbetul pe buze. Nu voi dărui aceste 2 mărțișoare ci le voi păstra în vitrină”, a spus Valentin Logodinschi, tatăl unui copil.
   Expoziția cu vânzare ,,Mărțișorul – Tradiție și Simbol” este deschisă publicului larg în perioada 26 februarie – 11 martie la Muzeul Unirii din Focșani. Cu cât vor exista mai mulți cumpărători, cu atât va fi încurajat mai mult spiritul creativ al copiilor expozanți.
   
Lista cu toate grădinițele, școlile și liceele participante o puteți accesa AICI.

Tarabe pline de mărțișoare în tot orașul

   Pe tarabele din jurul Pieței Moldovei, la pasajul dinspre magazinul Milcov spre Hala Moldovei se găsesc sute de mărțișoare pentru cei care vor să dăruiască pe 1 Martie, simbolul primăverii, celor dragi. Anul acesta, gama este foarte largă, de la broșe obișnuite legate cu ață de mărțișor sau îngerași de porțelan, până la figurine din plastic, iconițe în miniatură, unele care nu au nimic în comun cu bunul gust, altele lucrate cu multă migală. Cele mai scumpe costă 10 lei și de obicei reprezintă o broșă împachetată într-o cutie specială și legată cu ață de mărțișor. Foarte multe întruchipează simboluri ale primăverii, adică ghiocei, floricele sau sunt destinate copiilor și reprezintă animăluțe simpatice. „Sunt mărțișoare făcute de noi cu materiale aduse de la București pe care le punem în cutie, le împachetăm, le aranjăm. Sunt foarte frumoase! Sunt cu floricele, animale pentru copii sau broșe. Muncim o grămadă să le facem, dar nu prea se vând”, ne-a spus o precupeață din Piața Moldovei.
   Cele mai ieftine costă 1,5 lei. Pe toate tarabele se găsesc ațe împletite de culoare albă și roșie care reprezintă adevăratul mărțișor din tradiția populară. Acestea pot fi puse în piept sau la mână, în funcție de dorința fiecăruia. 

Anul acesta se găsesc și mărțișoare gastronomice

   Așa cum ne-a obișnuit de câțiva ani încoace, Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale, Artelor și Meseriilor Vrancea în parteneriat cu Ansamblul Å¢ara Vrancei a organizat cea de a IV-a ediție a Târgului Mărțișorului, care se desfășoară pe esplanada fostului Cinematograf Balada. Aici, câțiva meșteri populari au adus mărțișoare lucrate de ei, din coji de nuci, ceramică, semințe, lemn, nuiele, flori naturale sau hârtie. Făcute cu foarte multă migală acestea pot fi cumpărate de la prețul de 1 leu, până la 10 lei bucata. Tarabele sunt vizitate zilnic de cumpărători, în ciuda vremii mai puțin prielnice, semn că focșănenii sunt interesați de lucrul făcut de mână, cu mult bun gust. „Vin chiar dacă vremea nu este foarte bună. Avem tot felul de mărțișoare făcute din diferite materiale specifice artei meșteșugărești”, ne-a spus Florentina Trifan,  din Reghiu.
   Anul acesta, meșterii au adus și mărțișoare gastronomice, cum ar fi dulcețuri din fructe de pădure, miez de nucă și cătină cu miere, care se vând la prețul de 10 lei borcanul. În zilele următoare sunt așteptate și gospodine din Reghiu care vor aduce cașcaval afumat.

Mărțișoare tradiționale la Inspectoratul Åžcolar

   Inspectoratul Åžcolar Județean Vrancea va găzdui mâine o expoziție inedită cu vânzare – „Mărțișoare și felicitări în diferite tehnici”. Manifestarea culturală este organizată de Åžcoala Chiojdeni și aduce în atenția publicului vrâncean obiecte tradiționale uitate de generația de astăzi. Atracțiile expoziției vor fi mărțișoarele și felicitările realizate din argilă pictată, croșetate manual, iar o parte făcute prin tehnica răsucirii hârtiei – Quilling, pentru a obține obiecte de artă: decorațiuni de masă, decorațiuni de perete. Obiectele au fost realizate de școlarii din Chiojdeni la cercurile de pictură și cusături din cadrul instituției de învățământ. „Noi intenționăm să avem și un program de poezii dedicate lunii martie și în special mamei. Este o expoziție inedită deoarece aducem în actualitate adevăratele tehnici și meșteșuguri folosite din vechime pentru realizarea de mărțișoare și felicitări. Am depus multă muncă și mai ales suflet, iar copiii au dat tot ce-i mai bun din ei. Sperăm să fie de bun augur și să continuăm cu acest gen de manifestări”, a spus unul dintre organizatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?