Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Consiliul Judeţean vrea să ajute producătorii vrânceni de legume şi fructe


   Consiliul Județean vrea să inițieze un proiect pentru sprijinirea producătorilor agricoli de legume și fructe prin înființarea unui depozit en-gross la marginea Focșaniului. Proiectul va fi realizat pe structura vechiului depozit al Stațiunii de Cercetare și Producție Pomicolă, care va fi reabilitat și modernizat. Imobilul se află, momentan, în administrarea Academiei de Åžtiințe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Åžișești”.
   Consilierii județeni au aprobat, ieri, proiectul inițiat de președintele Marian Oprișan prin care a fost solicitată trecerea din domeniul public al statului în domeniul public al județului Vrancea și administrarea Consiliului Județean a terenului în suprafață de 2,14 hectare situat la marginea Focșaniului. Singurii care nu au fost de acord cu această solicitare au fost consilierii județeni ai PDL, cel mai probabil din cauza intereselor imobiliare din această zonă.
   Arhitectul șef al județului, Daniela Olaru, a afirmat în plenul ședinței de ieri, că este un proiect care va fi realizat în perioada următoare astfel încât să fie atrase și fonduri europene. Aici ar urma să fie realizat un depozit sau o piață en-gross, în funcție de condițiile de finanțare. Proiectul se va derula prin Camera Agricolă, în folosul fermie-rilor. La rândul său, consilierul județean Vasile Carnariu a arătat că acest spațiu poate fi utilizat pentru depozitarea, de exemplu, a produselor alimentare livrate de Uniunea Europeană pentru vrâncenii cu venituri reduse. Acest program se derulează prin Consiliul Județean care trebuie să închirieze un spațiu de depozitare în acest sens. Vasile Carnariu a explicat că programele finanțate din fonduri europene pentru sprijinirea producătorilor de legume și fructe se vor derula și în următorii șase ani. „Programul Național de Dezvoltare Rurală se va derula și în 2014-2020. Vor fi măsuri de sprijin a producătorilor agricoli”, a precizat consilierul Vasile Carnariu, care a acuzat și existența unor interese din partea consilierilor PDL pentru zona de terenuri de la Pomicola. La rândul său, consilierul Eduard Lambrino a arătat că proiectul Consiliului Județean vine în sprijinul legumicultorilor din zonele cu tradiție ale județului. „Sunt vizate localitățile cu tradiție din jurul Focșaniului iar o piață de gros ar fi de ajutor pentru ei”, a afirmat consilierul Lambrino.
   Referatul atașat proiectului de hotărâre arată că, deși au fost înființate multe plantații de pomi fructiferi, vie, solarii, produsele ajung în piețe prin intermediari, iar producătorii nu au posibilitatea de a se adresa marilor structuri comerciale fie din lipsa unui spațiu adecvat pentru păstrarea produselor, fie din cauza lipsei de inițiativă pentru crearea unei structuri asociative. În acest sens a fost găsită soluția înființării unui depozit sau a unei piețe de gros pentru legume și fructe, „care să ofere servicii de depozitare a legumelor și fructelor și asistență pentru vânzarea acestora, astfel încât activitatea producătorilor agricoli să fie profitabilă”.
   Dacă transferul clădirilor de la Pomicola va fi realizat, aici vor putea fi realizate „lucrări de reabilitare și extindere a clădirilor, alimentare cu apă, energie electrică și canalizare, amenajări exterioare și parcări, înlocuirea instalațiilor care asigură temperatura și umiditatea controlată specifice fiecărui tip de produs, dotarea cu instalații de prerăcire și păstrare în stare congelată a produselor, instalații de cântărire și dozare în vederea ambalării”.

17 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?