Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Alegeri în Italia: Stânga – pe primul loc la Cameră, Dreapta – la Senat


   Rezultatele alegerilor legislative cruciale desfășurate, duminică și luni în Italia, par să îndrepte țara spre un nou impas politic, în condițiile în care sondajele plasează în frunte la Camera Deputaților coaliția de stânga, condusă de Pier Luigi Bersani, iar la Senat coaliția de dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi.
   La Cameră, sondajul la urne al televiziunii Sky TG-24 indică un scor de 34,5% pentru coaliția de stânga, față de 29% cât întrunește coaliția de dreapta a lui Silvio Berlusconi. Stânga va avea astfel majoritatea absolută în Camera Deputaților, unde sistemul electoral acordă o primă coaliției aflate pe primul loc.
   Situația pare a fi însă diferită la Senat, primele proiecții ale institutelor de sondare anunțând un avans pentru coaliția lui Berlusconi – venită în campanie cu un program acuzat de populism de adversari -, cu 31,9%, față de 28,7% pentru stânga (sondaj Tecne pentru Sky), și cu 31% la 29,5% (sondaj Piepoli pentru RAI). Acest avans nu se va traduce însă automat într-o majoritate de locuri, pentru care sunt necesare 158 de mandate, întrucât sistemul electoral pentru Senat, foarte complex, acordă o primă de majoritate la nivelul fiecărei regiuni. De pildă, rezultatele din Lombardia, regiunea cea mai bogată și mai prosperă, vor atârna greu în balanța finală, notează AFP.
   Perspectiva unor majorități opuse în cele două camere legislative alimentează temerile piețelor financiare privind o instabilitate guvernamentală în a treia economie din zona euro. Italia se află încă în recesiune (-2,2% în 2012) și are o datorie publică uriașă, de peste 120% din PIB.
   La scrutinul legislativ, rata de participare provizorie a fost de 75,41% la Cameră și de 74% la Senat, în scădere față de 2008.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?