Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Ploaia a ”sabotat” căsătoriile de o zi


   Mai mulți tineri îndrăgostiți s-au căsătorit vineri „de probă”. Căsătoriile pentru o zi, de Dragobete, au fost organizate de Consiliul Local al Tinerilor, în acest an ajungând la cea de-a VI-a ediție. Cu emoție, liceenii au spus „DA” în fața ofițerului Stării Civile, primarul tinerilor, Sergiu Mocanu și au primit câte un certificat de căsătorie pentru o zi. Acțiunea a avut loc în sediul Ansamblului Folcloric „Å¢ara Vrancei”, însă din cauza ploii insistente din cursul zilei de ieri, mai puține cupluri au trecut pragul sălii Balada. Cei care au făcut acest pas însă, nu au regretat. „Este prima oară când ne căsătorim, am avut emoții. Te simți ca și cum ar fi real, într-un cadru așa, oficial, a fost chiar frumos. Åžtiam de eveniment din anii trecuți și, cum noi suntem așa de îndrăgostiți, am spus „hai să încercăm, să ne căsătorim!”. Dragobetele este o ocazie romantică pentru îndrăgostiți, se sărbătorește pe 24 februarie”, ne-au spus, emoționați, Marius Neagu (18 ani) și Alina Cosma (17 ani), care și-au unit destinele pentru o zi.   
    Consiliul Local al Tinerilor a pregătit 150 de certificate de căsătorie colorate, pentru o zi. Până la ora 15.00, 20 de cupluri își uniseră destinele. „Sperăm ca astăzi (vineri, n. r.) să căsătorim cât mai mulți tineri. Noi am pregătit 150 de certificate pentru 75 de cupluri. Sperăm ca până la ora 18.00 să epuizăm toate certificatele. Noi am ales această zi pentru a încheia căsătoriile pentru o zi și nu de Valentine’s Day deoarece dorim să păstrăm tradiția de Ziua Îndrăgostiților. Nu văd rostul în a sărbători o tradiție împrumutată de la alt popor. Noi am derulat această activitate în scopul de a promova tradiția de Dragobete și de a face un gest frumos pentru tineri”, ne-a declarat Sergiu Mocanu, primarul tinerilor.

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români

    Pe vremuri, în preajma zilei de 1 martie, cel mai adesea pe 24 februarie, oamenii țineau Dragobetele (Ziua Îndrăgostiților, Cap de primăvară, Logodnicul Păsărilor). Luna februarie era considerată lună de primăvară, iar ziua de 24 era începutul anului agricol. Este momentul în care natura se trezește, păsările își caută cuiburi, iar oamenii, în special tinerii, intră și ei în rezonanță cu ea.
    Divinitate mitologică similară lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat a fi fiul Dochiei, un bărbat chipeș și iubăreț nevoie mare. La daci el era zeul care oficia în cer, la începutul primăverii, nunta tuturor animalelor. În decursul anilor, această tradiție a fost preluată și de oameni. Astfel, de Dragobete, fetele și băieții se întâlnesc pentru ca iubirea lor să țină tot anul.
    Dragobete este și un zeu al bunei dispoziții, de ziua lui făcându-se petreceri, iar de acolo porneau de multe ori viitoarele căsnicii. Înainte de vreme, pretutindeni prin sate se auzea zicala: „Dragobetele sărută fetele!”. Credința populară românească spune că cei care participă la Dragobete vor fi feriți de boli tot anul.
    De Dragobete se făceau logodne simbolice pentru anul următor sau fetele și băieții făceau frății de sânge. Femeile obișnuiau să atingă un bărbat din alt sat în ziua de Dragobete, ca să fie drăgăstoase tot anul și mai aveau grijă să dea mâncare bună orătăniilor din curte, păsărilor cerului, nicio vietate nefiind sacrificată la Dragobete.
   Dragobetele ocrotește și poartă noroc îndrăgostiților, tinerilor în general, putând fi socotit un veritabil Cupidon românesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?