Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

GALERIE FOTO: O studentă la Arhitectură a pictat pereţii Secţiei de Pediatrie


   2013 a debutat cât se poate de bine la Spitalul Orășenesc Panciu. Instituția a reușit să înceapă anul fără datorii către furnizori, să nu înregistreze restanțe la plata salariilor și să se aprovizioneze cu materiale sanitare și medicamente. Cu toate acestea, pentru ca Spitalul să-și desfășoare activitatea în condiții optime, unitatea ar avea nevoie nu numai de un buget mai generos, care să permită dotarea unor secții cu aparatură modernă, ci și de completarea personalului, atât cel sanitar, cât și cel administrativ.

   Pentru moment, managerul Spitalului din Panciu, Nicolai Mărăscu, este mulțumit că instituția pe care o conduce a reușit ca, la 31 decembrie 2012, să nu înregistreze datorii către furnizori, chiar dacă, în trimestrul IV, Spitalul a avut la dispoziție mai puțini bani, comparativ cu restul anului. „Am primit 100 de mii de lei de la Casa de Asigurări, pentru a ne plăti furnizorii și noi exact acest lucru l-am făcut. În rest, nu am mai primit bani decât pentru salarii”, a explicat Nicolai Mărăscu.
   Acesta nu a ascuns faptul că Spitalul Panciu a rămas cu aproximativ 46% din serviciile medicale nedecontate și nu crede că va primi prea curând bani în schimbul lor. „Pentru noi, aceasta este o pierdere, însă nici nu puteam să refuzăm efectuarea serviciilor respective”, a mai spus managerul spitalului păncean.
   Nicolai Mărăscu susține că, deocamdată, unitatea spitalicească are tot ce-i trebuie pentru a-și desfășura activitatea, de la materiale sanitare și medicamente, la hrana pentru pacienți. „Pot spune că ne-am asigurat cu medicamente pentru cel puțin o jumătate de an. Vorbim de strictul necesar, nu de medicamente scumpe. Stăm bine și la materialele sanitare, precum și la capitolul alimente pentru pacienți. Avem cămara plină de conserve și de compoturi, îmbuteliate în borcane de 700 de grame. Patru zile pe săptămână, meniul conține mâncare cu carne, fie de vită, fie de pui. Carnea de vită o luăm direct din abator, dezosată. Miercurea și vinerea se gătește mâncare de post”, a explicat Nicolai Mărăscu.

Cabină de recepție și salon de joacă pentru copii

   Managerul Spitalului din Panciu a mai afirmat că, în ultima parte a anului 2012 s-au efectuat lucrări de modernizare la subsolul compatimentului Chirurgie, iar la parter s-a înființat o cabină de recepție pentru asistenți. Concomitent, s-a reușit amenajarea unui salon de joacă pentru copii, la Pediatrie. Aici, micuții au la dispoziție jucării, mașinuțe și chiar tobogane. Totul este nou, iar atmosfera este înveselită de personajele desenate pe pereți de o studentă la Arhitectură. Aceleași desene se regăsesc, de altfel, atât în sala de mese, cât și pe holurile secției.
   Nicolai Mărăscu a declarat că se dorește continuarea lucrărilor de modernizare în sala de operație, precum și în farmacia Spitalului. „Deocamdată, nu le putem începe, deoarece nu am contractat serviciile corespunzătoare anului 2013 cu CJAS. Sperăm ca acest lucru să se întâmple în martie. Până atunci, lucrăm pe act adițional”, a spus acesta.

Ecograf uzat, schemă de personal subdimensionată

   La capitolul minusuri, Nicolai Mărăscu bifează lipsa de bani pentru achiziționarea unui aparat ecograf la Radiologie. Problema datează de cel puțin 2-3 ani și, până acum, nu a putut fi rezolvată. „Aparatul pe care îl avem este foarte vechi, uzat fizic și moral, care poate da erori cu privire la diagnostic. Acest lucru se repercutează negativ asupra pacientului care, în realitate, poate fi bolnav, dar aparatul nu-i «vede» boala și-l consideră sănătos ori, dimpotrivă, poate fi sănătos, dar ecografia îi arată altceva. Vă dați seama că nici pentru medici nu e tocmai bine, pentru că, din cauza unui aparat care nu-i ajută să pună un diagnostic bun, pot fi acuzați de neprofesionalism”, a precizat Nicolai Mărăscu.
   Spitalul ar mai avea nevoie de o masă și de o lampă pentru sala de operație. „Lampa este și ea foarte veche, din aceea tip pălărie, care nu se mai folosește acum. Ne trebuie una modernă, nu neapărat nouă, poate fi și second-hand, pentru că tot mai bună e”, spune Nicolai Mărăscu.
   O altă problemă cu care se confruntă Spitalul din Panciu este cea de personal. În prezent, instituția funcționează cu schema subdimensionată, atât în ceea ce privește perso-nalul sanitar, cât și cel administrativ. „În primul rând, avem nevoie de infirmiere. Ar trebui să fie 30, dar avem 23. Noaptea, avem o singură asistentă la Urgențe și nicio infirmieră. Mai mult, nu avem farmacist cu studii superioare, în primul rând pentru că, fiind un spital mic, și salariul este mic și când la privat farmacistul este plătit cu 3.000 de lei, nu lasă acel loc pentru noi, unde nu ia mai mult de 800 de lei”, a declarat Nicolai Mărăscu.
   Cu personal insuficient se confruntă și sectorul administrativ. „Nu avem jurist și ne descurcăm foarte greu fără el. La statistică, tot așa, o singură persoană, care din cauza specificului activității, nu poate pleca nici măcar în concediu, și-l efectuează pe bucăți. La Financiar-Contabil, sunt două persoane, soț-soție, care nu pot lipsi nici ei în același timp. Nu ni se permite să facem angajări, dar ne străduim să facem față și în aceste condiții, pentru ca toată lumea să fie mulțumită”, afirmă managerul Spitalului.

Ambulatoriu modernizat cu bani europeni

   Nicolai Mărăscu a declarat, însă, că în 2013, Ambulatoriul are toate șansele să fie modernizat cu bani europeni. Este vorba despre un proiect inițiat de administrația locală, în valoare de 57 milioane de lei, și care va beneficia de fonduri structurale, în cadrul POR,  Axa Prioritară 3, „Îmbunătățirea infrastructurii sociale”. „Am înțeles că în martie sau aprilie se va semna contractul de finanțare, ceea ce va permite începerea lucrărilor chiar în acest an”, a precizat Nicolai Mărăscu.
   Modernizarea Ambulatoriului va presupune reabilitarea zonei de Urgență și achiziționarea echipamentelor de specialitate, necesare desfășurării activității din acest sector.
Concomitent, se va realiza și compartimentul de tomografie, tot datorită unui proiect finanțat în cadrul POR. Acesta ar urma să fie înființat într-un spațiu obținut prin extinderea unui corp actual de clădire al Spitalului. Compartimentul va fi dotat cu aparatură de specialitate de care vor beneficia atât locuitorii din Panciu, cât și cei din zona arondată Spitalului. „Se poate spune că, în comparație cu alte spitale, noi stăm destul de bine, dar mereu e loc și de mai bine. Sperăm să reușim să ne păstrăm pe această linie, pentru binele celor care au avut și au nevoie de serviciile Spitalului Panciu”, a încheiat managerul Nicolai Mărăscu.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?