Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Cu reţeta scrisă de mână pentru compensate, mergi direct la farmacie


   Câțiva pacienți ne-au semnalat că medicul lor de familie îi pune pe drumuri din cauza rețetei electronice. Mai exact, un medic dintr-o comună vrânceană care a prescris rețete electronice în sistem offline, neavând conexiune la internet la dispensarul medical dintr-un sat care îi este arondat, i-a pus pe pacienți să se prezinte la dispensarul central din comună pentru a le valida rețetele.
   Am întrebat câțiva medici de familie din mediul rural, care ne-au spus că această procedură nu este corectă. „În momentul în care nu ai conexiune la internet sau ești la un pacient acasă și îi faci consult, medicamentele se prescriu pe o rețetă pretipărită, pe care le avem scoase din timp, iar atunci când ajungem la cabinet sau la un calculator cu conexiune la internet, validăm rețeta. Nu mai este nevoie de prezența pacientului”, spune medicul de familie din Cârligele, Mirela Băcioiu. „În momentul în care s-a introdus rețeta electronică ni s-au prezentat clar posibilitățile de prescriere fie online, cea cu conexiune la internet, fie offline atunci când nu este conexiune la internet. Atunci când mă duc la cabinetele din sate, pacienților le prescriu medicamentele pe rețetele pretipărite cu scris de mână pentru ca ei să și le poată lua de la farmacie. E treaba noastră să băgăm rețeta în sistem ca să o validăm, nu avem nevoie de prezența pacientului”, a mai spus un alt medic de familie din mediul rural.
   Medicii de familie spun că mențin legătura permanentă cu farmaciștii din comună, pe care îi informează atunci când au prescris o rețetă în sistem offline, pentru a le elibera pacienților rețetele. „Am mai multe rețete pretipărite pe care le-am imprimat în caz de nevoie. Atunci când trebuie să prescriu rețete și nu am conexiune la internet completez manual pretipăritele și le dau pacienților. Apoi, când dispun de conexiune la internet, le validez în sistem. Între timp, îl sun pe farmacistul din comună să le elibereze pacienților rețetele prescrise în sistem offline, pentru că eu le voi valida. Practic, farmacistul trebuie să introducă manual rețetele și nu să le scaneze cum se întâmplă în cazul celor prescrise când avem conexiune la internet”, a explicat și medicul de familie Anca Burghelea din Tulnici.
   Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea explică care sunt procedurile de prescriere ale rețetei electronice. „Medicul trebuie să listeze un formular electronic, acea rețetă pretipărită, pe care trebuie să o completeze manual, asta în condi-țiile în care nu dispune de internet. Această rețetă trebuie să i-o dea pacientului care se prezintă cu ea la farmacie pentru a-și lua tratamentul. Medicul trebuie să introducă rețeta în SIUI imediat cum beneficiază de conexiune la internet. Medicii nu mai au de ce să își cheme pacienții la cabinet ca să le valideze rețeta, pentru că ține doar de ei. Această practică nu este corectă, pentru că pacienții sunt plimbați pe drumuri degeaba”, a explicat Mihai Copaci, președintele CAS Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?