Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Autorităţile ungare continuă gesturile de natură să provoace opinia publică românească


   Ministerul Afacerilor Externe ia notă cu „profund regret” de faptul că „autoritățile ungare continuă gesturile simbolice de natură să provoace opinia publică românească”, se arată într-un comunicat al MAE. MAE român susține că „această conduită contravine celor convenite în cadrul discuțiilor recente dintre cei doi miniștri ai afacerilor externe ai României și respectiv, Ungariei”. „De altfel, într-o scrisoare transmisă în cursul zilei de azi, 15 februarie 2013, ministrului afacerilor externe român, de către omologul său ungar, Janos Martonyi, acesta a reconfirmat faptul că «implicarea comună a celor doi miniștri a avut un efect liniștitor în privința tensiunilor create»”, precizează sursa citată.
   În acest context, Guvernul României va continua să acționeze cu aceeași consecvență pe linia promovării Parteneriatului Strategic bilateral și așteaptă ca și partea ungară să acționeze în același spirit, se mai arată în comunicat. MAE mai precizează că Guvernul României va aplica, în continuare, cu strictețe, legislația națională pe întreg teritoriul României, inclusiv în ceea ce privește utilizarea publică a însemnelor.
   Steagul secuiesc a fost arborat, vineri, pe Parlamentul Ungariei, ca „simbol al solidarității naționale”, informează MTI. Președintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a inițiat ceremonia de arborare a drapelului cu ocazia sesiunii plenare a deputaților de etnie maghiară din Bazinul Carpatic.  Vicepremierul Zsolt Semjen a declarat că folosirea simbolurilor etnice ale oricărei comunități constituie un drept fundamental al omului, mulțumind tuturor orașelor ungare care au arborat steagul secuiesc.
Referindu-se la recenta dispută dintre Ungaria și România privind arborarea drapelului secuiesc, Semjen a subliniat că Budapesta „nu a dorit amplificarea tensiunilor cu România”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?