Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

VIDEO : Mîndrilă FACE ORDINE în farmaciile Spitalului Judeţean


   Cele trei farmacii ale Spitalului Județean vor fi reorganizate într-o singură gestiune centrală cu două subgestiuni: un punct farmaceutic care să gestioneze medicamentele din programele naționale de sănătate și altul care să gestioneze necesarul de medicamente pentru secțiile și compartimentele spitalului. Ieri, în urma prezentării raportului de control al DSP, farmacista șefă Mariana Bogdan și-a dat demisia. Direcția de Sănătate Publică, cea care a efectuat un control la farmaciile spitalului și a descoperit stocul de medicamente în valoare de 1,4 milioane lei (14 miliarde lei vechi), a dispus o serie de măsuri pentru remedierea deficiențelor.

   Consiliul de Administrație și Comitetul Director al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani s-au întrunit în ședință comună, ieri dimineață, pentru a dezbate raportul de control al Direcției de Sănătate Publică Vrancea.
   În zilele de 6 și 7 februarie, inspectorii sanitari ai DSP au analizat stocurile de medicamente din cele trei farmacii cu circuit închis ale spitalului, cu excepția medicamentelor din programele naționale de sănătate, precum și notele de comandă emise de farmaciștii șefi ai acestora.
   Managerul Spitalului Județean, Constantin Mîndrilă, ne-a precizat că în urma acțiunii de control s-a constatat că farmaciștii făceau comenzi separate și haotic, fără a avea o solicitare concretă de la medicul curant sau șeful de secție, dar și fără a ține cont de stocurile existente deja.
   De exemplu, la un moment dat, Farmacia 2 a făcut o comandă de peste 2.000 de tablete de Dicarbocalm, în condițiile în care la Farmacia 1 exista un stoc din acest medicament de 3.500 de tablete. Notele de comandă erau întocmite de farmaciști și nu de persoanele care aveau atribuții în aprovizionarea unității. „Comisia a analizat stocurile de medicamente existente la data de 31 ianuarie 2013, în cele trei farmacii, precum și notele de comandă emise de farmaciștii șefi ai acestora în anul 2013. S-a constatat că stocul total de medicamente este în valoare de peste 1, 4 milioane de lei, acoperind aproximativ toată gama de medicamente și necesarul pentru aproximativ 5 luni. Aceasta în condițiile în care tot consumul de medicamente din 2012 a fost de 3, 6 milioane de lei. Tot raportul de control al DSP a evidențiat faptul că nu a existat o colaborare între farmacii”, ne-a explicat managerul Mîndrilă.
   Tot în urma controlului s-a descoperit că stocurile de medicamente care se consumă mai greu nu erau urmărite corespunzător. Un exemplu în acest sens este medicamentul Norfloxacin pentru care exista un stoc de peste 2.000 de capsule, care riscau să depășească termenul de valabilitate în condițiile în care în ultimii doi ani abia au fost consumate 1.700 de capsule.
   Inspectorii DSP au constatat că nu exista o colaborare între cele trei farmacii, fapt ce a determinat existența unor stocuri mari de medicamente care se consumă greu, dar și aprovizionarea în exces la anumite medicamente. Conform raportului de control, „nu se poate afla la un moment dat cantitatea aflată în stoc la un anumit medicament pe total unitate datorită existenței unor evidențe separate pe fiecare farmacie în parte”.

Cele trei farmacii vor fuziona într-una singură

   În urma prezentării raportului de control, conducerea Spitalului Județean a decis ca cele trei farmacii să fie reorganizate într-o singură gestiune centrală, cu două subgestiuni pentru farmaciile exterioare pavilionului central: un punct farmaceutic care să gestioneze medicamentele din programele naționale de sănătate și altul care să gestioneze necesarul de medicamente pentru secțiile și compartimentele spitalului. Se dorește astfel obținerea unei evidențe stricte, în vederea eliminării stocurilor nejustificat de mari de medicamente.
   Până acum, în Spitalul Județean au existat trei farmacii: Farmacia 1, condusă de farmacistul – șef Mariana Bogdan, Farmacia 2, condusă de Laura Potlog și Farmacia 3, condusă de Constanța Frîncu.
   Farmacia 1 este cea din interiorul spitalului, care gestiona aprovizionarea cu medicamente a celor mai mari secții, precum ATI, UPU, Chirurgie, etc.
   Farmacia 2 aproviziona cu medicamente secții exterioare precum ORL, Dermato-Venerice, Oftalmologie, etc.
   Farmacia 3 gestiona medicamentele din programele naționale de sănătate și cele pentru câteva secții exterioare.

Mariana Bogdan și-a dat demisia

   Farmacista șefă Mariana Bogdan și-a dat ieri demisia, oficial, din motive personale. Demisia a avut loc însă în urma prezentării raportului de control al DSP.
   Vă reamintim că în declarația de avere postată pe site-ul Spitalului Județean, semnată și completată de farmacista Mariana Bogdan în data de 21 februarie 2012, se precizează că pe lângă veniturile obținute din funcția de farmacist șef la Spitalul Județean, a mai obținut venituri independente din funcția de farmacist la firma SC Farma Farm SRL, în valoare de 24.000 de lei. Asta, în timp ce în declarația de interese scrie negru pe alb că „Nu exercit nici o altă funcție salarizată, nesalarizată sau/și indemnizată, inclusiv în cadrul vreunei activități executive, legislative ori judecătorești”. Mai precis, Mariana Bogdan lucrează la farmacia SC Farma Farm SRL, unde deține 95% din acțiuni.
   Farmacia 1 a Spitalului Județean va fi coordonată până la scoaterea postului la concurs de către un farmacist numit cu delegație, dintre cei doi farmaciști șefi ai celorlalte două farmacii.
Reporterii noștri au încercat să o contacteze telefonic pe farmacista Mariana Bogdan pentru a ne oferi un punct de vedere, dar aceasta nu a răspuns la telefon.

Traseul medicamentelor

   În perioada imediat următoare va fi întocmită o procedură de lucru privind achizițiile de medicamente, pentru a evita repetarea acestor nereguli. „Achizițiile de medicamente vor avea ca punct de plecare medicul-șef de secție, iar procedura va conține documentele care trebuie întocmite de fiecare verigă, circuitul acestora și persoanele în drept să avizeze și să aprobe achizițiile. Astfel, prin decizii interne se va stabili un circuit al documentelor. Aici este o procedură internă pe care o prezintă DSP, pe care o voi executa de îndată. Am solicitat avizul Consiliului de Administrație și al Comitetului Director și vom trece la punerea în aplicare a acestei proceduri în așa fel încât circuitul actelor în ceea ce privește medicamentele, medicii șefi de secție și achizițiile să fie conform legii”, a mai precizat managerul Mîndrilă. Conform acestuia, trebuie să existe o colaborare strânsă între directorul medical, economic și manager în așa fel încât toți să își pună avizul pe un referat de necesitate, inclusiv cel din farmacie.

Audit de la Minister

   Managerul Spitalului Județean ne-a declarat ieri că lucrurile nu se opresc aici, iar faptul că farmacista șefă Mariana Bogdan și-a dat demisia, nu o absolvă de responsabilitate. „Voi chema un audit de specialitate de la Ministerul Sănătății pentru a verifica situația farmaciilor”, a precizat Constantin Mîndrilă.
   Din datele pe care vi le-am prezentat în ediția noastră de ieri, se pare că acest sistem de supraevaluare a comenzilor pentru medicamente era coordonat de farmacista-șefă Mariana Bogdan, care nu ar fi putut face nimic fără știința fostului director Nicolae Moise.
   Sunt cunoscute practicile distribuitorilor de medicamente, care oferă bonusuri generoase la comandarea unor cantități mari de produse. Rămâne de văzut ce s-a întâmplat cu medicamentele primite gratuit de la distribuitori, pentru că, potrivit surselor noastre, acestea nu au ajuns la spital, existând așadar suspiciuni de fraudă.
   Cei care vor efectua auditul ar putea solicita facturile de la distribuitorii de medicamente, inclusiv cele pentru bonusuri, pentru a vedea dacă și acestea au fost înregistrate în contabilitatea Spitalului Județean.
   Asemenea practici nu sunt doar ilegale, ci și imorale, în condițiile în care pacienții erau trimiși să-și cumpere medicamente, iar vechea conducere s-a plâns constant de faptul că nu sunt suficienți bani la buget. Mai mult, Nicolae Moise făcea constant declarații despre datoriile foarte mari la furnizorii de medicamente. Întrebarea este: de ce se mai cumpărau medicamente, dacă ele existau pe stoc? Pentru ca cineva să primească produse gratuite?

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?