Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Încadrarea în grad de handicap, respinsă pentru 36 de vrânceni


   În prima lună a acestui an, 328 de vrânceni cu handicap au trecut prin furcile caudine ale Serviciului de Evaluare Complexă din cadrul Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap (DPPAH). În cazul a 36 dintre aceștia, comisia a constatat că nu fac obiectul niciunui grad de handicap și în concluzie au fost declarați neîncadrabili. Începând din acest an, persoanelor cu dizabilități care au fost reclamate, și ca urmare sunt convocate să se prezinte pentru reevaluare la DPPAH și nu o fac, li se va sista indemnizația și li se va emite certificat de neîncadrare în grad de handicap.

   Potrivit celor declarate de Iulian Bulat, directorul DPPAH, numai în luna ianuarie 2013 au trecut pragul Serviciului de Evaluare Complexă 66 de persoane, care au solicitat încadrare în grad de handicap pentru prima dată, alte 81 a căror boală s-a agravat și au solicitat schimbarea de grad, 200 de posesori de certificate pe perioadă limitată care au fost revizuiți și 41 de persoane încadrate în grad de handicap care au fost convocate să se prezinte la reevaluare ca urmare a unor reclamații primite la Direcție în ce-i privește. „În urma acestor evaluări și reevalări, 60 de persoane au fost încadrate în gradul grav de handicap, 151 în cel accentuat, gradul mediu l-au primit 72 de persoane, alte 9 au fost încadrate în gradul ușor, iar 36 au fost neîncadrabile”, a declarat Iulian Bulat, directorul DPPAH.
   La Serviciul de Evaluare Complexă trebuie să se prezinte atât persoanele care solicită obținerea încadrării într-un grad de handicap pentru prima dată cât și cei a căror stare s-a ameliorat/agravat, cei ale căror certificate au valabilitate limitată, precum și persoanele convocate de instituție. În funcție de categoria în care se încadrează, acești oameni trebuie să se prezinte la Direcție cu o serie de documente. Astfel, pentru revizuire, ei trebuie să aducă un referat de la medicul specialist privind starea de sănătate actuală, anchetă socială efectuată de SPAS-ul de la nivelul primăriei de domiciliu, copii de pe acte medicale vechi, privind debutul bolii precum și copii de pe actele de identitate și, unde este cazul, cupon de pensie. „Precizez că față de cei aflați în celelalte situații, persoanele care se prezintă la revizuire nu au nevoie de scrisoare medicală eliberată de medicul lor de familie”, a subliniat Iulian Bulat.
   Scrisoarea respectivă este necesară în situația când persoanele se încadrează în categoriile: cazuri noi, agravări sau convocări. „La persoanele nedeplasabile și cele ce se prezintă la revizuire, solicităm acte minime, adică ancheta socială și scrisoarea medicală de la medicul de familie. În situațiile grave, persoanele nedeplasabile pot face o cerere către noi, urmând să ne deplasăm noi la domiciliul acestora pentru evaluare”, a precizat Iulian Bulat.

Cei reclamați pot rămâne fără indemnizație și fără certificat

    Începând din acest an, persoanelor cu dizabilități care au fost reclamate, și ca urmare sunt convocate să se prezinte pentru reevaluare la Direcția pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap (DPPAH) și nu o fac, li se va sista indemnizația și li se va emite certificat de neîncadrare în grad de handicap. „Este vorba de intrarea în vigoare a prevederilor a două noi Ordine de stabilire a procedurilor în cazul reclamațiilor și a controalelor dispuse de organele de control: Ordinul nr. 2299 din 23 august 2012, privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Comisiei superioare de evaluare a persoanelor adulte cu handicap și Ordinul 2298 din aceeași dată, privind aprobarea Procedurii cadru de evaluare a persoanelor adulte în vederea încadrării în grad și tip de handicap”, a precizat Iulian Bulat, directorul DPPAH. 
   El a explicat că de acum înainte, în momentul în care o persoană cu handicap e reclamată, sau în baza unor acțiuni dispuse de organele de control, aceasta este convocată să se prezinte la reevaluare în termen de 20 de zile. Dacă nu se prezintă va fi reconvocată și, în cazul în care nici a doua oară nu dă curs invitației în același termen de 20 de zile, dreptul la prestații sociale i se suspendă. „Din momentul suspendării indemnizației, persoana respectivă are timp trei luni să vină la reevaluare. În caz contrar, i se va emite un certificat de neîncadrare în grad de handicap, cu alte cuvinte nu mai este considerată persoană cu handicap și plata indemnizației și a celorlalte drepturi încetează. Până acum, convocam persoanele de două ori, iar dacă nu veneau, li se suspenda indemnizația și atât. Când se prezentau, plata era reluată, nu erau excluse din categoria persoanelor cu handicap”, a subliniat Iulian Bulat, menționând că este vorba doar despre persoanele reclamate.
   Pe parcursul anului trecut, în situația de persoane cu handicap reclamate au fost 4.608 vrânceni cu dizabilități, care au fost chemați la reevaluare. Dintre aceștia, în urma reevaluării, 698 au fost încadrați în gradul grav de handicap, 1.310 în gradul accentuat, 1.207 în gradul mediu și 111 în gradul ușor de handicap. De asemenea, pentru 689 persoane s-au emis decizii de neîncadrare în grad de handicap.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?