Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Pediatrii vor ca vaccinul pneumococic să fie inclus în schema gratuită de imunizare


   Medicii vrânceni susțin necesitatea introducerii vaccinului pneumococic în Programul Național de Imunizări. Dacă părinții vor să-l cumpere din farmacii, trebuie să știe că acesta costă între 200 și 300 de lei. Vaccinul protejează copiii împotriva unor boli precum otită, pneumonie și meningită.

   Pediatrii vrânceni, dar și medicii specialiști recomandă părinților să-și vaccineze copiii pneumococic, deoarece acesta protejează împotriva pneumoniei, otitei și meningitei. Potrivit medicilor, acest vaccin se administrează în doze diferite, în funcție de vârsta copilului. Astfel, sugarii cu vârste între 6 săptămâni și 6 luni primesc trei doze de vaccin, la interval de cel puțin o lună, plus o a patra doză, de rapel, care este administrată între a 11-a și a 15-a lună de viață a copilului. În cazul sugarilor cu vârste între 7 și 11 luni, se administrează două doze, la interval de o lună, iar la copiii cu vârste între 2 și 5 ani se administrează o singură doză.
   Problema este că acest vaccin este foarte scump, prețul unei singure doze variind la farmaciile din oraș între 200 și 300 de lei. „Recomand acest vaccin, pentru că este foarte util în prevenția bolilor care îi afectează pe copii. Åži aici mă refer la otită, pneumonie și meningită. Cereri din partea părinților am avut foarte multe, mai ales anul trecut, dar problema este că vaccinul este foarte scump. De aceea, le recomand acest vaccin după ce copilul face 7 luni, când se administrează două doze. În plus, copilul trebuie să fie perfect sănătos în momentul administrării vaccinului. Ar veni în sprijinul părinților dacă acest vaccin ar fi cuprins în schema obligatorie de imunizări. Prevenar a fost introdus în majoritatea schemelor de vaccinare din Europa și Statele Unite, fiind recomandat și de Academia Americană de Pediatrie. Întrucât în România rata de rezistență a Pneumococului la diverse clase de antibiotice este mare, o metodă de prevenire a infecțiilor bacteriene respiratorii nu poate fi decât binevenită. Prevenar reprezintă cea mai complexă doză administrată celor mici în lupta împotriva afecțiunilor pneumococice, riscul de îmbolnăvire fiind redus aproape de zero după administrarea vaccinului”, susține un medic pediatru din Focșani. 

Vaccin procurat doar pe bază de comandă

   Åži medicii epidemiologi susțin introducerea vaccinului pneumococic în schema gratuită de imunizări. „Este un lucru benefic dacă acest vaccin ar fi introdus în Programul național de Imunizări pentru a fi administrat în mod gratuit copiilor, pentru că, într-adevăr, este foarte scump. Imunizarea cu acest vaccin este foarte importantă pentru copii, deoarece din cauza acestor boli, care sunt cauzate de pneumococ, copiii pot rămâne cu sechele pe viață. În primii 3-4 ani de viață, copilul este predispus la aceste boli, pentru că pneumococul este prezent peste tot, iar copiii au imunitatea scăzută”, spune medicul epidemiolog Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP Vrancea.
   Acest vaccin se poate procura din farmacii doar pe bază de comandă și prescripție medicală, pentru că poate fi administrat doar de un cadru medical specializat și doar atunci când copilul este perfect sănătos. Prețul unei singure doze variază între 200 și 300 de lei. „Vaccinul se găsește în Vrancea, dar poate fi achiziționat doar pe bază de comandă. Mai exact, părintele vine cu prescripția de la medic, noi facem comanda, iar în cel mult 48 de ore el vine. Se procedează așa, deoarece are un regim special de administrare, copilul trebuie să fie perfect sănătos. Am avut anul trecut câteva comenzi pentru acest vaccin. Plus că el trebuie administrat la o perioadă stabilită de medic, părinții trebuie să vină cu ceva timp înainte la farmacie, pentru a avea vaccinul în ziua stabilită de medic și pentru a evita situațiile în care vaccinul nu este disponibil în acea perioadă în depozit”, spune Dana Cotîrlan, președinta Colegiului Farmaciștilor Vrancea.

Mămicile, între da și nu

   În timp ce unii vrânceni sunt reticenți cu privire la administrarea acestui vaccin, alții și-au vaccinat deja copiii, pe principiul că prevenția este cea mai bună. „Ar fi o inițiativă bună dacă acest vaccin ar fi introdus în schema gratuită de vaccinări. Eu am o fetiță de 4 ani și nu am vaccinat-o, chiar dacă medicul de familie m-a informat cu privire la acest vaccin. Din păcate, este foarte scump și nu îmi permit, dar dacă va fi administrat gratuit, cu siguranță mă voi duce cu fetița la medic să o vaccineze”, spune Florina Istrate.
   „Am auzit de acest vaccin, dar nu am de gând să-l fac copilului meu. Din câte știu eu, în momentul în care unui copil i se face un vaccin, îi sunt introduși în organism anumiți viruși ai bolii împotriva căreia este vaccinat, pentru ca organismul să își formeze anticorpi să lupte cu virușii. Eu, de exemplu, când mi-am făcut vaccinul antigripal am răcit la puțin timp după și mi-e teamă. Acum, și eu când eram mică am făcut otită și pneumonie și m-am tratat”, spune Alina, din Focșani.
   „Este o inițiativă foarte bună dacă vaccinul s-ar face gratuit, mai ales că în zilele de astăzi foarte puțini părinți își permit să suporte costurile acestui vaccin. Imunizarea este vitală pentru copiii noștri. Ar fi cazul să intrăm și noi în rândul țărilor civilizate, unde acest vaccin este gratuit, chiar dacă nivelul de trai este mult mai ridicat față de al nostru”, este de părere și Laura Toader. 
   Afecțiunile pneumococice reprezintă cauza numărul unu de mortalitate infantilă în lume din categoria bolilor care pot fi prevenite, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În acest context, un număr de opt organizații ale societății civile și asociații profesionale de medici au lansat o campanie de introducere a acestui vaccin în schema gratuită de imunizări. Ei își propun să militeze pentru dreptul copiilor din România de a beneficia de vaccinare la standarde europene și actualizarea schemei naționale de imunizare prin includerea vaccinării împotriva bolilor pneumococice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?