Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Ce drepturi au şomerii care fac gratuit cursuri de formare profesională


   Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea va organiza, pe parcursul acestui an, o serie de cursuri de formare profesională pe care șomerii aflați în evidența instituției au dreptul să le facă în mod gratuit. Dar, potrivit legislației în vigoare, acestora nu li se asigură doar gratuitatea cursurilor ci, pe parcursul derulării acestora, mai au o serie de drepturi, printre care decontarea biletelor de călătorie pe mijloacele de transport în comun și, în anumite situații, chiar și de cazare și o sumă de bani din care să-și asigure masa. Oficialii AJOFM Vrancea spun că anul trecut, suma corespunzătoare decontării biletelor de călătorie pentru șomerii cursanți a fost de 59.786 lei. Nu au existat situații în care instituția să trebuiască să asigure cazare și masă pentru aceștia.

   Decontarea biletelor de transport în comun, cazare, bani pentru asigurarea unei mese, consultații, analize medicale și teste, la toate acestea au dreptul, pe lângă rechizite și manuale de instruire, șomerii care beneficiază gratuit de cursuri de formare profesională organizate de AJOFM Vrancea. Cel puțin așa prevede Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Potrivit acesteia, serviciile de formare profesională se acordă, gratuit, următoarelor categorii de persoane: au devenit șomeri (indemnizați sau neindemnizați); nu au putut ocupa loc de muncă după absolvirea unei instituții de învățământ sau după satisfacerea stagiului militar; au obținut statutul de refugiat sau altă formă de protecție internațională, conform legii; nu au putut ocupa un loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenție.
    Gama de beneficiari ai cursurilor de formare gratuită mai cuprinde: persoanele încadrate în muncă, la revenirea din concediul pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap; persoanele care au reluat activitatea ca urmare a recuperării capacității de muncă, după pensionarea pentru invaliditate; cele care își desfășoară activitatea în mediul rural și nu realizează venituri lunare sau realizează venituri lunare mai mici decât indemnizația de șomaj și care sunt înregistrate la AJOFM; persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate și care mai au de executat cel mult 9 luni până la ultima zi de executare a pedepsei. „În anul 2012, s-au desfășurat, prin AJOFM Vrancea, 47 de cursuri de formare profesională pentru 673 șomeri. Tot anul trecut s-au angajat 292 de șomeri absolvenți ai cursurilor de formare profesională”, a declarat Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea.

Aproape 60 mii lei pentru transportul șomerilor la cursuri

   Actualmente, sunt incluse la cursuri de formare profesională organizate prin AJOFM Vrancea 86 de persoane. Cursurile sunt organizate în meseriile vânzător, zidar-pietrar și frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist. „În 2013 se estimează a se desfășura 51 de cursuri de formare profesională pentru 718 șomeri”, a precizat Daniela Brihoianu. Este vorba atât de cursuri de inițiere, calificare și recalificare cât și de cursuri de perfecționare și specializare, iar șomerii care beneficiază de aceste servicii gratuite au dreptul și la o serie de alte lucruri, printre care decontarea biletelor de transport. „Suma decontată în anul 2012 pentru acest lucru a fost de 59.786 lei. În privința numărului de persoane care au beneficiat de decontarea biletelor de transport, nu îl monitorizăm”, a declarat Daniela Brihoianu. Conform legii, șomerii care urmează gratuit cursuri de formare profesională au dreptul la abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire sau de decontarea biletelor de călătorie, în situația în care pentru acest traseu nu se eliberează abonamente.
   Åžomerii care nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregătire sau cei care locuiesc la o distanță mai mare de 50 kilometri de aceasta, au dreptul, pe perioada cât participă la pregătirea profesională să beneficieze de cazare și de o sumă de bani pentru acoperirea mesei, la nivelul prevăzut de reglementările în vigoare pentru salariații instituțiilor publice pe perioada delegării sau detașării în altă localitate. Åžomerii care beneficiază de drepturile de mai sus nu pot primi, evident, abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun pe traseul de la domiciliu la locul unde se desfășoară cursul. „Pe parcursul anului 2012 nu am avut astfel de cazuri, care să necesite cazare”, a specificat Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea.

Susținerea examenului, de cel mult două ori

   Åžomerii cursanți mai trebuie să știe că pe toată durata cursului trebuie să primească rechizite, materiale de instruire și manuale, precum și echipament de protecție pe timpul instruirii practice, dacă este cazul. Legea mai prevede faptul că persoanele înscrise la cursuri gratuite mai beneficiază de consultațiile, analizele medicale și testele necesare frecventării cursurilor. De asemenea, ei au dreptul să susțină de cel mult două ori examenul de absolvire.
   Persoanele care beneficiază de servicii de formare profesională gratuite și se încadrează în muncă au dreptul, în continuare, până la finalizarea programului de formare profesională început, la serviciile de formare profesională gratuite la care aveau dreptul dacă nu s-ar fi angajat.
   AJOFM Vrancea va organiza, pe parcursul acestui an, atât cursuri de inițiere, calificare și recalificare, cât și cursuri de perfecționare și specializare, în foarte multe meserii. Cursurile de nivel II durează cinci luni, cele de nivel I două luni și jumătate, cursurile de inițiere se derulează pe o perioadă de o lună și jumătate, în timp ce cele de perfecționare sunt de două luni. Pentru relații suplimentare, persoanele interesate se pot adresa AJOFM Vrancea din str. B-dul Unirii nr.53 A, cam.7, Tel.0237.224.677 sau 0237.224.678, interior 18.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?