Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Rompetrol face explorări geologice clasice la Fitioneşti şi nu pentru gaze de şist


   Grupul Rompetrol a început forările în august 2012 la o sondă de explorare geologică în perimetrul Focșani (comuna Fitionești), prin metoda convențională/tradițională, folosită de peste 150 de ani în România și nu prin metoda exploatării gazelor de șist, se arată într-un comunicat al Grupului Rompetrol. În același document se arată că Sonda de explorare este parte a Acordului de Concesiune dintre Rompetrol și Agenția Națională de Resurse Minerale.
   Oficialii Rompetrol susțin că societatea a fost obligată să facă aceste precizări ca urmare a unor speculații apărute recent în presa locală din Vaslui și Vrancea privind activitatea Rompetrol din localitatea Fitionești, „afirmații bazate pe simple presupuneri și interpretări tendențioase”. „În acord cu toate avizele și autorizările acordate de autoritățile de resort locale și centrale pentru începerea lucrărilor, cer-cetarea/explorarea nu vizează identificarea gazelor de șist, scopul acestei sonde fiind de a analiza structura geologică și a stabili prezența unor hidrocarburi în formațiunile Sarmation și Badenian. Compania a luat toate măsurile pentru a minimiza impactul lucrărilor în zona localității Fitionești, Rompetrol având o experiență în explorare și producție de peste 30 de ani în 24 de țări de pe patru continente. Nivelul zgomotului și calitatea apei sunt verificate periodic și raportate Gărzii de Mediu și altor autorități de resort”, se arată în comunica-tul Rompetrol.
   Oficialii companiei mai susțin că prezența Rompetrol în această comunitate  s-a reflectat și în implicarea în îmbunătățirea condițiilor sociale din zonă, compania contribuind cu aproximativ 30.000 USD la modernizarea și reabilitarea dispensarului medical. Unitatea medicală asigură asistență pentru cei 3.000 de locuitori ai comunei, majoritatea populației fiind formată din pensionari, care nu au posibilitatea să se deplaseze în orașele din apropiere pentru tratament. „De asemenea, contribuția Rompetrol la bugetul local al comunei Fitionești a fost de 70.500 de lei și au fost create 15 locuri de muncă”, se arată în comunicat.
   Grupul Rompetrol are o prezență puternică în zona de nord-est a țării, desfășurând operațiuni de distribuție carburanți prin 29 de stații în județele Vrancea,Vaslui, Galați, Buzău și Bacău, fiind direct responsabil de asigurarea condițiilor și a salariilor aferente celor 160 de angajați Rompetrol.
   Valoarea totală a investițiilor realizate în această zonă din 2003 și până în prezent se ridică la 16 milioane dolari, contribuția la bugetul local fiind în 2011 de peste 300.000 de dolari. În total, peste 1.200.000 de dolari au fost investiți în județul Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?