Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

GALERIE FOTO: „Haiducii” din Nereju, lăsaţi în libertate de judecători


   Trei scandalagii din Nereju, respectiv Petrache Poroșnicu, Paul Oliviu Vulcan și Gheorghe Enache, care la începutul lunii ianuarie s-au bătut cu rivalii cu furci și topoare, au fost reținuți luni. Ieri au fost prezentați instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă, dar nu au primit mandate. O a patra persoană, Gheorghe Poroșnicu, este căutată de polițiști. În cazul acesteia s-a făcut propunere de arestare în lipsă, dar a fost respinsă. 

   Scandalagiii din Nereju, care la începutul acestei luni s-au bătut cu furci și topoare chiar în fața polițiștilor, au fost reținuți luni pe bază de ordonanță pentru 24 de ore. Este vorba de Petrache Poroșnicu, de 37 de ani, Paul Oliviu Vulcan, de 25 de ani, și Gheorghe Enache, de 20 de ani, care au fost prezentați ieri în fața Tribunalului Vrancea cu propunere de arestare preventivă. De asemenea, procurorii au cerut emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Gheorghe Poroșnicu, care este de negăsit. Toate propunerile au fost respinse.
   Totuși, Enache și Vulcan au interdicție de a părăsi țara timp de 30 zile, în timp ce frații Poroșnicu pot pleca nestingheriți din țară. „Instanța respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea de arestare preventivă a inculpaților Poroșnicu P., Vulcan P., Enache Ghe. și Poroșnicu Ghe. ca neîntemeiată. În baza articolului 145 indice 1 Cod procedură penală, dispune față de inculpații Vulcan P. și Enache Ghe. măsura preventivă «obligarea de a nu părăsi țara» pentru 30 de zile de la data de 29 ianuarie 2013 până la data de 27 februarie 2013. Pe durata măsurii preventive, inculpații Vulcan P. și Enache Gh. vor respecta următoarele obligații: să se pre-zinte la organul de urmărire penală sau la instanța de judecată ori de câte ori sunt chemați, să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea conform programului stabilit și desemnează cu supravegherea inculpaților Postul de Poliție Nereju, să nu-și schimbe locuința fără încuviințarea instanței, să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte nicio categorie de arme, să nu se apropie de părțile vătămate sau martorii din dosar. Cu recurs”, se arată în hotărârea pronunțată de Tribunalul Vrancea.
 
Gheorghe Poroșnicu, de negăsit

   Petrache Poroșnicu, Paul Oliviu Vulcan, Gheorghe Enache și Gheorghe Poroșnicu au ajuns să fie cercetați penal după ce la începutul acestei luni s-au bătut ca-n Vestul Sălbatic cu furci și topoare cu membrii familiei Coforea. După incident, ancheta a fost preluată de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, cercetările fiind efectuate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.
   Când au aflat că sunt cercetați penal, „haiducii” s-au ascuns care pe unde a apucat, în speranța că polițiștii nu le vor da de urmă. Din păcate pentru ei, au fost prinși de oamenii legii. Astfel, Petrache Poroșnicu plecase la plimbare prin țară, el fiind prins într-un filtru al Poliției Râmnicu Sărat, la solicitarea colegilor vrânceni. Paul Oliviu Vulcan a fost găsit în casa unei familii de etnie romă din Focșani, iar Gheorghe Enache a fost săltat dintr-un apartament din Odobești. Aceștia din urmă au vrut să fugă în Danemarca, dar nu au reușit. În ceea ce-l privește pe Gheorghe Poroșnicu, el este de negăsit.  
   Primii trei au fost duși la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, luni, pentru audieri. Suspecții au tăcut mâlc, refuzând să facă vreo declarație cu privire la cele întâmplate. „Au fost căutați, au fost reținuți și apoi prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă. Se cunoaște că în zonă este o stare conflictuală alimentată de frații Poroșnicu. Este o chestiune de notorietate ce se întâmplă între ei și alte clanuri din comuna Nereju”, a explicat procurorul Liviu Oprișan. Al patrulea suspect, Gheorghe Poroșnicu, încă mai este căutat. 
   Cei patru bărbați sunt cercetați pentru ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice, lovire și amenințare. În plus, Gheorghe Poroșnicu mai este cercetat și pentru tentativă la omor deosebit de grav, iar lui Gheorghe Enache i s-a reținut și infracțiunea de tentativă la omor calificat.

Lovituri cu furci și topoare
 
   Pe 9 ianuarie, frații Petrache și Gheorghe Poroșnicu, Paul Oliviu Vulcan și Gheorghe Enache s-au încăierat cu membrii familiei Coforea. Cele două grupuri s-au luat la bătaie pe fondul unor neînțelegeri iscate în perioada sărbătorilor de iarnă. S-au înțepat cu furcile și s-au lovit cu topoarele, în plină stradă și în plină zi. Åžase persoane au ajuns la spital pentru a primi îngrijiri medicale.
   Polițiștii de la Postul de Poliție Nereju au intervenit și au reușit să aplaneze conflictul. „La data de 9 ianuarie a.c., polițiștii din Nereju s-au sesizat din oficiu despre faptul că în cursul aceleiași zile P. Gheorghe Romică, de 34 ani, P. Petrache, de 37 ani, V. Paul Oliviu, de 25 ani și E. Gheorghe, de 20 ani, toți din comuna Nereju, au participat la un scandal izbucnit în urma unui conflict spontan, tulburând grav liniștea și ordinea publică. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că părțile vătămate au fost C. Ion, C. Maricel, C. Viorel, C. George, C. Cristinel și C. Tudorel, toți din comuna Nereju. În urma probatoriului admi-nistrat în cauză, polițiștii i-au reținut pentru 24 ore pe P. Petrache, E. Gheorghe și V. Paul Oliviu pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor, ultraj contra bunelor moravuri  și loviri și alte acte de violență, fiind introduși în arestul IPJ Vrancea”, au transmis, ieri, polițiștii vrânceni.
   
Frații-pericol public au probleme cu legea
 
   Anchetatorii sunt de părere că frații Poroșnicu sunt un adevărat pericol public. În opinia oamenilor legii, aceștia au băgat spaima în localnici, care de ani de zile nu mai au liniște, dar le este teamă să vorbească.
   Gheorghe Romică Poroșnicu și Petrache Poroșnicu au mai fost condamnați de magistrații Tribunalului Vrancea la 5, respectiv 3 ani de închisoare pentru tâlhărie, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice și ultraj. Cei doi au primit condamnările în anul 2004. Ei erau în evidențele polițiștilor pentru diversele scandaluri provocate în localitate, unele dintre acestea chiar în fața Postului de Poliție din Nereju. Polițiștii i-au catalogat pe cei doi ca fiind extrem de violenți, dat fiind faptul că purtau în permanență cuțite asupra lor.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?