Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

TOTUL despre impozitul din agricultură


   Å¢ăranii cu suprafețe mici de teren și animale puține în gospodării nu vor plăti impozitul pe veniturile agricole stabilit de Guvern. Acest impozit este destinat fermierilor care lucrează o suprafață mai mare de teren și, practic, fac o afacere din agricultură. Aceștia vor plăti un impozit minim, indiferent de profitul obținut. Sumele plătite către Fisc sunt de minim 71 lei, în cazul unui hectar de grâu și ajung până la 753 lei, în cazul unui hectar de livadă sau 640 lei, în cazul unui hectar de legume.

   Fiecare fermier care lucrează o suprafață mai mare de teren va trebui să plătească un impozit minim către bugetul statului, în funcție de terenul lucrat și animalele din gospodărie. Guvernul a modificat modul de impozitare a fermierilor care obțin venituri din agricultură și a stabilit norme de venit atât pentru suprafețele lucrate cât și pentru animalele din gospodării. Acest impozit trebuie plătit însă doar de către cei care lucrează suprafețe mai mari sau au animale multe în curte. În schimb, fermierii săraci, cu suprafețe mici de teren și animale puține în curtea gospodăriei, nu vor plăti niciun impozit suplimentar față de situația existentă până acum.
   Doar cei care lucrează suprafețe mai mari de teren sunt obligați să declare și să plătească la Fisc impozitul cuvenit. Å¢ăranii vor plăti impozitul după ce încasează banii din producție, în două tranșe, pe 25 octombrie și pe 15 decembrie.
   Impozitul este calculat la norme de venit și nu la venitul înregistrat efectiv de fermieri. Astfel este eliminată birocrația, iar fermierii nu sunt obligați să înregistreze în registre fiecare achiziție și cheltuială făcută pentru obținerea recoltei. Aceste norme sunt detaliate în funcție de categoria terenurilor și animalele pe care le crește fermierul. Normele de venit pentru impozitul care va fi aplicat persoanelor fizice din agricultură de la 1 februarie au fost publicate deja în Monitorul Oficial, perioada impozabilă fiind până la 31 decembrie 2013. „Suprafața care depășește limita scutită este impozitată pe normă de venit”, au explicat finanțiștii.

Taurii și porcii le fac probleme finanțiștilor

   Astfel, dacă are trei hectare cultivate cu grâu, țăranul trebuie să plătească impozit pentru un hectar, iar impozitul ajunge la 71,8 lei. În cazul viilor, impozitul este mai mare, de 221 lei pentru fiecare hectar care depășește limita minimă de 0,5 hectare. În cazul legumelor în câmp, impozitul pentru un hectar este de 640 lei, calculat la suprafețele care depășesc 0,5 hectare. Proprietarii de livezi trebuie să plătească 753,4 lei pentru fiecare hectar de livadă care depășește limita minimă scutită de 1,5 hectare.
   În cazul impozitului pentru animale, finanțiștii așteaptă clarificări din partea Ministerului. „Avem rubrica vaci și bivolițe, nu sunt precizați taurii. Să înțeleg de aici că aceștia nu sunt impozitați? De asemenea, avem porci pentru îngrășat. Dar dacă omul spune că sunt animale pentru companie, ce facem atunci? Sunt clarificări care trebuie aduse prin normele de aplicare”, au explicat finanțiștii.

Normele de venit pentru terenuri agricole și animale

   În cultura vegetală, la cereale, norma de venit pentru o suprafață mai mare de două hectare este de 449 de lei, pe unitatea de suprafață, la plante oleaginoase de 458 de lei, la cartof de 3.488 lei, sfeclă de zahăr – 697 de lei. Conform actului normativ, la legumele de câmp, limita neimpozabilă este de 0,5 hectare, iar pentru ce depășește această suprafață, norma de venit este de 4.001 lei. Legumele în spații protejate au o normă de venit de 8.033 lei pentru suprafețele ce depășesc 0,2 hectare.
   În ceea ce privește pomii și viile pe rod, impozitul se va aplica la o suprafață mai mare de 1,5 hectare, respectiv 0,5 hectare, iar normele de venit au fost stabilite la 4.709 lei și 1.385 de lei pe unitatea de suprafață. Limita neimpozabilă la aceste culturi este sub 1,5 hectare (pomi fructiferi) și de sub 0,5 hectare la vii. Pentru flori și plantele ornamentale norma de venit a fost stabilită la 11.773 lei pentru o suprafață mai mare de 0,3 hectare.
   În sectorul de creștere a animalelor, limita neimpozabilă la bovine (vaci și bivolițe) este de două capete, iar pentru ceea ce depășește acest număr norma de venit a fost stabilită la 453 de lei pe cap de animal. La ovine și caprine, nu sunt impozitate persoanele fizice care dețin până în 10 capete, iar între 10 și 50 de capete, norma de venit este de 23 lei. Pentru mai mult de 50 de capete norma este de 65 de lei.
   La porcii pentru îngrășat, limita neimpozabilă este de șase capete, iar între șase și zece capete a fost stabilită o normă de venit de 56 de lei, peste 10 capete fiind de 177 de lei. La păsări de curte norma de venit este de 3 lei pentru un număr între 100 și 500 de capete și de 2 lei pentru ceea ce depășește 500 de capete.
   Nu se impozitează persoanele fizice care dețin până în 100 de păsări de curte. La familiile de albine, se impozitează cei care dețin între 50 și 100 de familii, norma de venit stabilită fiind de 70 de lei, iar peste 100 de familii de 98 de lei. Limita neimpozabilă este până la 50 de familii de albine.

Inspectorii fiscali pot verifica patrimoniul fermierilor

   Proprietarii de terenuri nu vor putea păcăli inspectorii fiscali deoarece din acest an va funcționa un protocol între Ministerul Finanțelor Publice și primării. Inspectorii fiscali și funcționarii primăriilor vor face schimb de informații despre patrimoniul firmelor și persoanelor din fiecare localitate. Protocolul de colaborare prevede că inspectorii fiscali vor avea acces la „patrimoniul persoanelor fizice și juridice (bunuri imobile și bunuri mobile) și rolul nominal unic; creanțele datorate de contribuabil (persoane fizice și juridice) bugetului general al unității/subdiviziunii administrativ teritoriale”. În perioada următoare, primăriile vor încheia protocoale cu Administrațiile financiare de care aparțin pentru a asigura accesul funcționarilor din instituție la baza de date a Ministerului Finanțelor Publice.
   Funcționarii vor fi desemnați de conducerile primăriilor și vor trebui să aibă un certificat digital pentru a putea folosi informațiile, iar Serviciul de Telecomunicații Speciale va asigura accesul securizat la sistemul informatic al Ministerului Finanțelor Publice.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?