Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Judecătorii CSM: Am decis informarea Comisiei Europene privind demersurile din sistemul judiciar


   Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și mai multe asociații ale magistraților au decis informarea Comisiei Europene cu privire la demersurile pornite în sistemul judiciar, având în vedere apropiata publicare a raportului MCV, informează un comunicat. Secția pentru Judecători a CSM a organizat joi, „la solicitarea asociațiilor profesionale ale magistraților”, o consultare „dedicată analizei evoluțiilor din sistemul judiciar”. În urma acestei întâlniri, s-a emis o declarație comună a Secției pentru Judecători a CSM, Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Asociației Magistraților din România și Asociației Procurorilor din România.
   În declarație se afirmă că toate demersurile pornite de instanțele de judecată, asociațiile profesionale și Secția pentru Judecători a CSM sunt „prevăzute de lege” și că „unicul scop al acestora este respectarea principiului legalității în ceea ce privește alegerea conducerii și funcționarea Consiliului”. Semnatarii fac un apel către toate instituțiile publice, clasa politică și societatea civilă să „evite orice fel de interferențe în desfășurarea firească și legală a acestor demersuri”, adăugând că „orice ingerințe reprezintă o directă amenințare a independenței sistemului judiciar”. „Respingem introducerea în dezbaterile publice a unor false teme de discuție precum schimbarea statutului procurorilor sau subordonarea politică a justiției. Reamintim că situația actuală este o problemă internă a sistemului judiciar, iar acesta dovedește, prin demersurile promovate, capacitatea de a rezolva actuala criză”, se mai arată în declarație.
   Semnatarii mai spun că, având în vedere apropiata publicare a Raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, au decis să informeze Comisia Europeană cu privire la demersurile din sistemul judiciar.
   După alegerile din 4 ianuarie din CSM, în urma cărora procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă președintele Consiliului, Secția pentru Judecători a cerut demisia de onoare a acesteia și, totodată, a solicitat judecătorilor Alina Ghica și Cristi Danileț să renunțe la candidaturile la funcția de vicepreședinte al Consiliului, considerând că „procedura alegerii actualei conduceri s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor legale”.
   Un număr de 81 de judecătorii, din 107, s-au pronunțat pentru revocarea judecătorului Cristi Danileț din CSM, adunările generale ale instanțelor de fond neacceptând și excluderea celuilalt reprezentant al lor în Consiliu, respectiv judecătorul Marius Tudose.
   Pe de altă parte, șapte curți de apel s-au pronunțat deja pentru revocarea judecătoarei Alina Ghica din CSM, doar una singură votând pentru îndepărtarea celorlalți doi reprezentanți ai curților în Consiliu, respectiv judecătorii Horațius Dumbravă și Alexandru Åžerban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?