Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Vulpile s-au ascuns de vânători


   Vânătoarea organizată pe raza comunei Vintileasca în vederea prinderii vulpilor turbate, pentru a fi supuse unor analize sanitar-veterinare, a fost un eșec. Potrivit spuselor lui Horia Sandu, directorul Asociației de Vânătoare „Valea Râmnicului”, vânătorii nici măcar nu au văzut vreo vulpe, iar de împușcat nici nu poate fi vorba.
   Săptămâna trecută, în Vintileasca au fost găsite leșurile a două vulpi. Ambele animale au fost duse la analize, la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea (DSVSA). În urma testelor de laborator s-a confirmat faptul că vulpile erau turbate, ele murind din cauza bolii. „Am organizat vânătoarea așa cum am spus de săptămâna trecută. Am colindat aproape o zi în zona din împrejurimile comunei Vintileasca, însă fără rezultat. Nu am reușit măcar să vedem o vulpe, dar aminte să mai împușcăm una. Așa cum stabilisem, trebuia ca vulpile recoltate să fie duse la analize la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea (DSVSA), însă rămâne ca acest lucru să se întâmple după ce vom stabili o nouă vânătoare. Eu spun că este un pic cam ciudat cum au apărut cele două vulpi moarte și bolnave de rabie, însă vom monitoriza situația să vedem care este adevărul”, a spus Horia Sandu.
   De menționat este faptul că în afară de focarul de rabie de la Vintileasca, un altul a izbucnit în comuna Vizantea Livezi, iar medicii veterinari au luat toate măsurile pentru protejarea oamenilor și a animalelor din gospodăriile afectate. La Vizantea Livezi, o vacă a murit după ce a fost mușcată de o vulpe turbată. Proprietarul animalului, Gheorghe S. a observat că animalul era bolnav, motiv pentru care a anunțat medicul veterinar din comună. Acesta a luat probe, iar ulterior s-a stabilit că animalul era infestat cu rabie. „A fost o vacă infestată cu rabie, care a fost dusă la Homocea și incinerată. Proprietarul a văzut că are ceva și a chemat medicul veterinar. Au fost ridicate probe și s-a stabilit că era infestată cu rabie. De altfel, la o zi după ce a fost chemat medicul, animalul a și murit. Au fost vaccinate celelalte animale, nu sunt probleme. Este posibil ca animalul să fi fost mușcat în toamnă, pe pășune. Din câte am înțeles, boala asta se manifestă cu întârziere și nu s-a știut până acum”, a spus primarul comunei Vizantea Livezi, Fănică Ciubotaru. 

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?