Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Bolnavii, plimbaţi pe drumuri de farmacişti


   Farmaciștii trebuie să elibereze medicamente și pacienților care se prezintă cu rețete electronice prescrise în sistem offline, susține președintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, Mihai Copaci. Acesta spune că anumiți medici, care se confruntă cu probleme la conexiunea de internet, au prescris rețetele pacienților în sistem offline. Ajunși la farmacii, aceștia nu își putea lua tratamentele deoarece farmaciștii nu găseau rețetele validate în sistem.
   Copaci le recomandă farmaciștilor să elibereze medicamente pacienților, pentru că medicii pot valida rețetele în sistem până la finele lunii. Dacă nu respectă această recomandare, ei riscă să fie sancționați. „În momentul în care un medic îi prescria unui pacient rețeta în sistem offline, la farmacie, pacientul era întors din drum, pentru că farmaciștii nu regăseau rețetele validate în sistem. Îi informez pe farmaciști că le pot onora pacienților rețetele, pentru că medicii vor valida aceste rețete până la finele lunii”, dă asigurări Mihai Copaci.
   De asemenea, reprezentanții CAS Vrancea au transmis informări în acest sens tuturor farmaciilor din județ. În document se arată că „prescripțiile electronice offline la cabinet sau offline la domiciliu sunt la fel de va-labile pentru eliberare ca și prescripțiile electronice online. Faptul că la farmacie nu se găsește în sistem o prescripție electronică sau nu se poate citi codul de bare 2d, nu trebuie să fie un impediment în eliberarea medicației. Farmacistul va introduce manual datele de identificare prescriptor și asigurat și medicația pe care o eliberează. Farmaciile sunt obligate să elibereze medicația de pe orice tip de prescripție electronică. Nerespectarea acestui ordin poate genera măsuri de penalizare împotriva furnizorului de servicii farmaceutice”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?