Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VIDEO şi GALERIE FOTO: Fostul primar al oraşului Mărăşeşti, Constantin Vlase, a murit într-un accident auto



  
   Fostul primar al orașului Mărășești, Constantin Vlase, a murit ieri, în jurul orei 10.30, într-un cumplit accident de circulație, produs pe DN 2 E85, în afara localității Bizighești. Mașina condusă de acesta, un autoturism Dacia Solenza, a pătruns pe contrasens, din motive încă necunoscute și s-a izbit violent de un autoturism Dacia Logan, care circula din sens opus. În urma impactului, cele două mașini s-au făcut praf. Fostul primar a murit pe loc, iar celălalt conducător auto a ajuns la spital, cu răni ușoare. O ipoteză ar fi aceea că fostului primar i s-ar fi făcut rău la volan, acest lucru urmând a fi stabilit în urma necropsiei. Pe 24 ianuarie, Constantin Vlase ar fi împlinit 74 de ani.

   Constantin Vlase, fostul primar al orașului Mărășești în perioada 2008-2012, a murit ieri, într-un grav accident de circulație, produs pe drumul european 85, în afara localității Bizighești. Fostul primar se îndrepta cu mașina Dacia Solenza către Focșani. Din motive necunoscute, după ce a trecut podul de la ieșirea din Bizighești spre Focșani, Constantin Vlase a pierdut controlul mașinii și a ajuns pe contrasens unde s-a izbit violent de un autoturism Dacia Logan, încărcat cu sticle cu bere, care circula regulamentar din sens opus.  Impactul a fost nimicitor. Mașina fostului primar s-a răsucit pe șosea, rămânând pe sensul opus de mers, iar motorul a ajuns pe cealaltă parte a drumului european. Celălalt autoturism a fost proiectat în șanț. Geamurile autoturismelor s-au făcut țăndări, iar bucăți din acestea s-au împrăștiat pe partea carosabilă.
   Fostul primar, Constantin Vlase a murit pe loc. Celălalt conducător auto, George Ionuț Oprișan, angajat la o firmă de distribuție bere, a fost rănit ușor. Acesta a fost diagnosticat cu „traumatism cranio-cerebral închis, contuzie facială cu escoriații frontale, contuzie toraco-abdominală, contuzie umăr drept, mână și cot stâng și contuzie genunchi bilateral”. El este internat la Secția de Chirurgie a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani.
   Polițiștii Serviciului Rutier au deschis un dosar penal de cercetare, ei vrând să afle ce s-a întâmplat înainte cu câteva momente de producerea accidentului și cum a ajuns mașina lui Vlase pe sensul opus de mers. „Din primele cercetări reiese că Vlase Constantin, în timp ce conducea un autoturism marca Dacia Solenza, pe direcția Mărășești – Focșani a pătruns pe sensul opus de mers și s-a tamponat frontal cu autoturismul marca Dacia Logan, înmatri-culat în București. În urma accidentului a rezultat decesul conducătorului auto Vlase Constantin și rănirea ușoară a celuilalt conducător auto. Cercetările sunt continuate pentru a se stabili cu exactitate cauzele producerii accidentului”, a explicat inspectorul Aurel Cristian, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea.

Este posibil ca fostului primar să i se fi făcut rău

   În acest moment, anchetatorii iau în calzul toate ipotezele de lucru. Oamenii legii spun că nu este exclus ca fostului primar să i se fi făcut rău la volan, deoarece până în acest moment nu există o explicație logică cu privire la modul în care mașina sa a ajuns pe contrasens. Polițiștii spun că este foarte puțin probabil ca în momentul tragediei, Constantin Vlase să se fi angajat în vreo depășire, deoarece conducătorul auto pe care ar fi vrut să-l depășească nu a fost găsit la fața locului. Lucrurile se vor lămuri după efectuarea necropsiei. Medicii legiști vor spune dacă fostului primar i s-a făcut sau nu rău la volan. Dacă nici acesta nu este motivul accidentului, atunci polițiștii vor merge pe toate ipotezele pentru a face lumină în acest caz.
   Anchetatorii ne-au spus că acul kilometrajului mașinii conduse de fostul primar s-a oprit la 70 kilometri pe oră, iar la cea de-a doua mașină s-a oprit la 100 kilometri pe oră, fapt pentru care viteza este o cauză foarte puțin probabilă.
   Oamenii din zonă au fost șocați de ceea ce s-a întâmplat. Chiar dacă nu au văzut cum s-au tamponat cele două mașini, ei au auzit o bubuitură puternică și au ieșit în stradă să vadă ce s-a întâmplat. L-au găsit pe Constantin Vlase fără suflare și pe celălalt conducător auto cu răni. Persoanele care își desfășoară activitatea la o societate din zonă ne-au spus că aici s-au produs foarte multe accidente de circulație în care au fost implicați polițiști, militari, dar și oameni simpli și că ar trebui instituită o limită de viteză.

Comunitatea din Mărășești, șocată la aflarea veștii

   Veștile circulă repede, iar oamenii din Mărășești și nu numai, au aflat și ei despre tragedie. Unii plângeau, iar alții, care încă nu aflaseră, ne-au întrebat dacă glumim.
   Printre cei care au primit vestea cu mare tristețe s-a numărat și prefectul județului Vrancea, Cătălin Kanty Popescu. El a avut numai cuvinte de laudă la adresa fostului primar Constantin Vlase. „A fost un coleg extraordinar, care și-a făcut datoria față de noi și față de societate. Vom fi alături de familie în aceste momente dificile. Dumnezeu să-l odihnească”, a afirmat prefectul Cătălin Kanty Popescu.
   Actualul primar al orașului Mărășești, Valerică Chitic ne-a spus că fostul primar trecuse pe la primărie în cursul zilei de luni și făcea glume cu privire la noua dantură, care spera să-l țină măcar 50 de ani. „Îl cunosc de multă vreme, iar între noi au fost și bune și rele, ca întotdeauna. Dânsul fiind un om în vârstă și cu experiență am învățat destule lucruri bune de la el. Vestea asta mi-a căzut ca un trăsnet în cap. M-au sunat cei de la poliție și mi-au spus că fostul primar a murit în accident. Îmi pare sincer rău, iar familiei îi transmit condoleanțe. Vom încerca să o ajutăm pe doamna Vlase cu ce vom putea. Doamna este mai în vârstă și singură aici și trebuie să o sprijinim. În astfel de cazuri trebuie să fii alături de oameni. Nici acum nu mi-am revenit. Ieri dimineață (luni dimineață – n.r) a fost pe la mine. Îmi spunea că și-a schimbat dantura și era vesel. Îmi spunea, măi Valerică, măcar 50 de ani de acum încolo să o mai duc cu dantura asta nouă. Cu toate că avea o vârstă, domnului Vlase îi plăcea să meargă mai cu viteză. Era un șofer foarte bun și cu experiență. Pleca mereu cu mașina unde avea nevoie și avea experiență.  Când dumnealui a fost primar eu eram viceprimar. A fost și consilier local, până să fie primar și a făcut multe atunci. A fost un om serios și echilibrat. Îi plăceau disciplina și ordinea. Nu-i plăcea să stea degeaba și de aceea își găsea mereu câte ceva de făcut. Dumnezeu să-l odihnească!”, a spus actualul primar Valerică Chitic.

Două mandate de consilier local și unul de primar

   Constantin Vlase urma să împlinească 74 de ani peste câteva zile, pe 24 ianuarie. S-a născut la 24 ianuarie 1939 la București, dar întreaga copilărie a petrecut-o la Mărășești, unde a absolvit școala primară și gimnaziul. Cursurile liceale le-a urmat la Liceul Teoretic „Ioan Slavici” din orașul Panciu. A continuat studiile universitare la Craiova, unde a absolvit Facultatea de Electrotehnică, devenind inginer, cu specialitatea mașini și aparate electrice. A început activitatea profesională tot la Craiova, unde a îndeplinit și funcții de conducere, fiind director tehnic la Institutul de Proiectări al Uzinelor „Electroputere”. În același timp a început și cariera universitară, în cadrul unei catedre de specialitate din Facultatea de Electrotehnică, având calitatea de șef de lucrări universitare.
   Inginerul Constantin Vlase a fost autorul și coautorul a numeroase invenții și inovații în domeniul electrotehnic. După pensionare a lucrat în mediu privat, fiind o perioadă director tehnic la firma „Edgar Surin Production”, în domeniul electronicii. A revenit în orașul natal, unde s-a alăturat colegilor și prietenilor din Mărășești, contribuind la edificarea unei organizații PNL puternice. A înființat fundația „Comitetul de Sprijin și Inițiativă” Mărășești, sub egida căreia a organizat nenumărate activități sportive, culturale și social-umanitare. A fost membru al PNL din anul 2002, iar din 2004 a fost ales consilier local în cadrul Consiliului Local Mărășești. În anul 2008 a fost ales primarul orașului Mărășești.
   În 2004 a fost ales vicepreședintele Organizației PNL Mărășești și membru în Biroul Politic Teritorial al Filialei Vrancea a PNL, deținând aceste funcții până în anul 2012. „Dispariția sa este o mare pierdere pentru întreaga comunitate. Filiala Vrancea și Organizația Mărășești ale Partidului Național Liberal sunt alături de familia îndoliată, de colegii și prietenii care l-au cunoscut și apreciat. Dumnezeu să-l ierte și să-i dăruiască odihnă veșnică !”, se arată într-un  comunicat al BPT Vrancea al PNL.
   Constantin Vlase este tatăl unei fete, care trăiește în Germania și care i-a dăruit trei nepoți.

A încurajat investițiile private

   În mandatul său de primar, Constantin Vlase a încercat să rezolve problemele financiare cu care se confrunta administrația locală și, în acest sens, a încurajat investițiile private. Constantin Vlase a lăsat administrației locale o moștenire de milioane de euro: cel mai mare parc eolian din Vrancea. Edilul a semnat, pe 31 mai 2012, autorizația de construcție pentru un parc eolian, care are o putere de 84 MW, respectiv 28 turbine a câte 3MW. Obținerea a tot ce înseamnă avize, de la tot felul de instituții ale statului, a fost cel mai lung drum al investitorului, Mărășești Wind. „Mă bucur că am reușit să le impun celor care fac investiția să lucreze cu firme de la noi, din județ, și să nu vină cu firme din alte județe. Avem și noi firme care fac betoane, care fac drumuri, fundații. Vor găsi și forță de muncă pregătită”, declara anul trecut primarul Constantin Vlase. Acesta declara că afacerea este profitabilă pentru orașul Mărășești, care obține venituri suplimentare fără să facă nimic. Astfel, Primăria Mărășești încasează câte 100 mii euro în urma concesionării celor 430 hectare de teren pe care vor fi amplasate turbinele. Tot primăria va încasa și impozitul pe acest teren, ceea ce înainte nu era posibil.
   Tot în timpul mandatului său, orașul Mărășești a fost inclus în proiectul județean de alimentare cu apă și canalizare.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?