Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649

Consiliul Judeţean va finaliza anul acesta patru investiţii cu fonduri europene


   Consiliul Județean Vrancea va finaliza anul acesta patru proiecte de investiții finanțate cu fonduri europene. Este vorba despre proiectul „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”, modernizarea DJ 204 E Mărășești-Haret-Panciu, modernizarea Centrului Åžcolar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna” Focșani și modernizarea Centrului Åžcolar pentru Educație Incluzivă Măicănești. Valoarea totală a celor patru investiții este de aproximativ 75 milioane de lei.

   Directorul Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Iordache Romeo, ne-a declarat că anul acesta, administrația județeană va finaliza patru proiecte de investiții finanțate cu fonduri europene. „Este vorba de proiectele Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial, moder-nizarea DJ 204 E Mărășești-Haret-Panciu, modernizarea Centrului Åžcolar pentru Educație Incluzivă «Elena Doamna» Focșani și modernizarea Centrului Åžcolar pentru Educație Incluzivă Măicănești. Toate aceste proiecte au termen de finalizare anul 2013, iar lucrările vor fi finalizate conform graficului de execuție”, a afirmat Iordache Romeo.
   Toate proiectele au fost inițiate de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

   Proiectul „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial” este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional 2007-2013, are o valoare totală de 21,2 milioane lei și își propune restaurarea, consolidarea, reabilitarea și introducerea într-un circuit turistic a mausoleelor de la Focșani, Mărășești, Mărăști, Soveja împreună cu alte monumente de factură istorică și religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie”, traseu care va cuprinde localitățile Focșani-Mărășești-Panciu-Străoane-Varnița-Mărăști-Soveja.
   La Mausoleul Eroilor din municipiul Focșani lucrările au fost finalizate deja și au constat în refacerea hidroizolației, îmbunătățirea sistemului de ventilare, amenajări exterioare, lucrări de instalații electrice, etc., în scopul păstrării monumentului în patrimoniul național. De asemenea, a fost construit și un punct de informare.
   La Mausoleul de la Mărășești au fost executate lucrări în proporție de 85-90%. Lucrările au constat în restaurarea clădirii, amenajări exterioare, amenajarea spațiului de parcare și a unui punct de informare, îmbunătățirea sistemului de ventilare, instalații electrice, termice și sanitare.
Lucrările realizate la Mausoleul Mărăști cuprind restaurarea clădirii mausoleului și a grupurilor sculpturale, amenajări exterioare, consolidarea terenului cu tendințe de alunecare din partea de est a obiectivului, amenajarea spațiului de parcare și a unui punct de informare, îmbunătățirea sistemului de ventilare, instalații electrice, sanitare și termice. Lucrările la Mausoleul de la Mărăști sunt executate în proporție de 80%.
   Mausoleul de la Soveja a necesitat următoarele intervenții: restaurarea clădirii mausoleului și a muzeului, amenajări exterioare, amenajarea unui spațiu de parcare și a unui punct de informare, îmbunătățirea sistemului de ventilare, instalații electrice, sanitare și termice. Până în acest moment lucrările au fost executate în proporție de 75-80%.
   Implementarea proiectului „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial” a început în decembrie 2009 și are termen de finalizare luna mai 2013.

Reabilitarea DJ 204 E Mărășești-Haret-Panciu, finalizată anul acesta

   Tot anul acesta se vor încheia lucrările la proiectul de investiții „Reabilitarea drumului județean 204 E Mărășești-Haret-Panciu”. Acest obiectiv este finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 2-Îmbunătățirea infrastructurii de transport regionale și locale. Lucrările de reabilitare a drumului județean 204 E Mărășești-Haret-Panciu au fost realizate în proporție de 90% . Drumul are o lungime de aproximativ 19 kilometri, iar valoarea totală a proiectului este de aproximativ 43 milioane de lei.

   Totodată, administrația județeană va finaliza lucrările de investiții la Centrul Åžcolar pentru Educație Incluzivă Măicănești. Proiectul vizează îmbunătățirea infrastructurii educaționale și a dotării centrului, în vederea asigurării unui proces instructiv-educativ adaptat cerințelor specifice ale copiiilor cu dizabilități psihice la standarde europene. Valoarea totală a proiectului este de 3 milioane de lei. Proiectul de modernizare a fost finanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Lucrările au constat în reabilitaterea a două corpuri de școală, a cantinei în care iau masa copii asistați, dar și construirea unui beci și a unei centrale termice foarte modernă care asigură un confort termic ridicat. În acest moment mai sunt de efectuat achizițiile pentru echipamente de cantină, restul lucrărilor prevăzute în proiect fiind deja realizate.

Centrul Åžcolar „Elena Doamna”, în curs de modernizare

   Consiliul Județean Vrancea va finaliza anul acesta și obiectivul de investiții Centrul Åžcolar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna” Focșani.
   Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Regional (POR)2007-2013, Valoarea declarată a investiției este de 6.877.022 lei. Obiectivul principal al proiectului a fost îmbunătățirea infrastructurii educaționale, a structurilor de cazare și dotării Centrului Åžcolar, în vederea asigurării unui proces instructiv-educativ adaptat la cerințele specifice ale copiilor cu dizabilități auditive si logopedice și standardelor europene. Centrul Åžcolar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna” este format din 6 corpuri de clădire în care învață și sunt cazați 253 de elevi cu deficiențe de auz și mintale. În acest moment mai sunt de executat lucrări de hidroizolații la subsolurile din incinta Centrului școlar și dotarea de echipamente pentru pregătire profesională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?