Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Primul ajutor medical în cazul fracturilor


   În perioada iernii, cele mai frecevente accidente sunt cele produse de alunecarea pe gheață și zăpadă. Reprezentanții Asociației „Salvați o viață” oferă câteva nouțiuni de prim ajutor care poate fi acordat în astfel de situații.
    Potrivit medicului Vitalie Bețișor, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea, înainte de acordarea primului ajutor unei persoane căzute pe gheață sau zăpadă, trebuie asigurată zona. „Trebuie să se asigure zona, pentru ca să nu devenim și noi o victimă. Apoi, i se face o examinare sumară, pentru a se vedea dacă sunt le-ziuni care pun viața în pericol, cum ar fi fracturile deschise. Se oprește hemoragia, dacă există, cu aplicarea unui pansament compresiv deasupra leziunii. Se verifică starea de conștiență, prin punerea unor întrebări victimei. În același timp, se sună la 112. Dacă victima este conștientă și acuză o durere locală, ea trebuie deplasată pe un mediu dur, într-un spațiu încălzit, dar fără să i se miște zona unde acuză dureri. Asta dacă îți permite victima. În cazul fracturilor deschise, se poate aplica un pansament sau un fular, o eșarfă în locul respectiv, până la sosirea unui echipaj medical. În cazul traumatismelor la nivelul capului, se sună imediat la 112, iar până vine echipajul medical o persoană trebuie să îi țină capul victimei în ax, cu mâinile”, spune managerul Bețișor.   
   De asemenea, medicul Bețișor recomandă persoanelor vârstnice să evite deplasările în această perioadă. Dacă totuși trebuie să iasă din case, ar fi mai bine să aibă un însoțitor. 
    Persoanele care doresc, pot dona 2 la sută Asociației „Salvați o viață”. Codul de identificare fiscală este 27802227, iar contul bancar RO45CRCOX400100000242035.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?