Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Zeci de persoane cu handicap şi vârstnici cer instituţionalizarea


   Pe lista de așteptare a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea sunt, în momentul de față, 34 de persoane cu handicap și vârstnici, din județul nostru, care solicită internarea și îngrijirea, pentru tot restul vieții lor, într-un centru rezidențial. Fie pentru că nu mai au pe nimeni care să le poarte de grijă, fie pentru că aparținătorii lor nu mai au resursele financiare pentru a le asigura tratamentele de care au nevoie, toate aceste persoane nu mai au, ca alternativă a unei vieți decente, decât internarea. Alternativă imposibilă, cel puțin deocamdată, pentru că toate centrele din subordinea DGASPC Vrancea sunt ocupate la capacitate maximă, și chiar peste capacitate.

   Opt vârstnici și 21 de persoane cu handicapuri grave din județul nostru au depus cereri la Direcția pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap (DPPAH) din cadrul DGASPC Vrancea pentru a primi un loc în vreunul din centrele rezidențiale. Alți cinci oameni care nu mai au nici case, nici familii, dar suferă de diverse afecțiuni și sunt, în prezent, internați în diverse secții ale Spitalului Județean de Urgență Focșani, așteaptă, la rândul lor, instituționalizarea. 
   Potrivit celor declarate de Vali Bojoaică, din cadrul DPPAH, situația tuturor acestor 34 de persoane este alarmantă, pentru că pur și simplu în centrele din sistemul de asistență socială nu mai sunt locuri. „Admiterea în centre se face în limita locurilor disponibile ori, în prezent, toate locurile sunt ocupate. Ba chiar la Centrul de Îngrijire și Asistență (CIA) Măicănești, numărul persoanelor beneficiare este peste 50, cât e capacitatea centrului. De asemenea, la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupațională (CITO) Odobești sunt 116 persoane. Acest centru se află în restructurare și trebuie să găsim soluții alternative pentru că, potrivit legii, capacitatea centrului nu are voie să fie mai mare de 70 de locuri. Pe lângă cele 29 de persoane din familii care au depus cereri pentru internare, momentan ne confruntăm și cu cinci cazuri acum internate în spital, pentru care am fost solicitați să găsim soluții. Este vorba de diverse cazuri sociale, care se adaugă celorlalte șapte, reprezentând copii deveniți adulți ce provin din sistemul de Protecția Copilului, pentru care iarăși trebuie să găsim locuri”, a declarat Vali Bojoaică.
   Drept urmare, în total, în momentul de față, DGASPC Vrancea încearcă să rezolve situația a 41 de persoane vulnerabile – adulți cu handicap și vârstnici.

Un singur centru cu 35 de locuri pentru vârstnici

   Singurul centru al DGASPC Vrancea unde pot fi internați vârstnici este Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice (CRPV) Odobești, pentru internarea în celelalte centre solicitanții având nevoie de certificat de încadrare într-un grad de handicap. De la înființare și până în prezent, numărul locurilor din CRPV a fost mereu suplimentat ajungând de la 20 la 35, cât este în prezent. „Este capacitatea maximă și sunt ocupate toate locurile. Potrivit Legii nr.17/2000, persoanele vârstnice au dreptul la asistență socială în raport cu situația sociomedicală și resursele economice de care dispun, precum și la alte forme de protecție socială”, a precizat Vali Bojoaică. De prevederile actului normativ amintit, precum și de admiterea într-un centru, beneficiază vârstnicul care se găsește într-una din situațiile următoare: nu are familie sau nu se află în întreținerea unei sau unor persoane obligate la aceasta, conform legii; nu are locuință și nici posibilitatea de a-și asigura condițiile de locuit pe baza resurselor proprii; nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare; nu se poate gospodări singură sau necesită îngrijire specializată; se află în imposibilitatea de a-și asigura nevoile sociome-dicale, din cauza bolii ori stării fizice sau psihice.
   Vârstnicii care au venituri proprii și sunt îngrijiți în cămine, dar și susținătorii legali ai acestora au obligația să plătească lunar o contribuție de întreținere, stabilită pe baza costului mediu lunar de întreținere. Acoperirea valorii integrale a acestei contribuții se stabilește astfel: persoanele vârstnice îngrijite în cămin plătesc 60% din valoarea veniturilor personale lunare, iar diferența, până la va-loarea integrală, o achită susținătorii legali, dacă realizează un venit pe membru de familie mai mare decât salariul minim brut pe țară. Obligația de plată a contribuției lunare în sarcina susținătorilor legali se poate stabili și prin hotărâre judecătorească.
   Vârstnicii care nu au venituri și nici familie nu datorează această contribuție, aceasta fiind asigurată din bugetele locale sau județene, în limita hotărâtă de acestea.

Un singur loc, pentru 20 de zile, pentru persoanele cu handicap

   Pentru moment, persoanele cu handicap provenite din familii, care s-au înscris pe lista de așteptare a DGASPC Vrancea pentru un loc într-un cămin, nu au nicio șansă să-l obțină. Situația lor și a familiilor lor este de-a dreptul îngrozitoare, fiind lesne de închipuit cum este să asiști la chi-nul și suferința unui apropiat pe care nu mai poți, atât financiar cât și trupește, să-l mai ajuți, să-i oferi îngrijirea care îi este absolut necesară. Familiile acestor oameni au ajuns în situația de a cere sprijin statului pentru că nu mai au posibilitatea de a le cumpăra medicamentele celor  afectați de dizabilități grave, de a le plăti deplasarea până la unitățile de recuperare, ba chiar de a le asigura hrana și asistența permanentă. 
   În județul nostru funcționează opt centre și două locuințe protejate, destinate persoanelor adulte cu handicap, toate ocupate la capacitate maximă. „Avem un singur loc disponibil în Centrul Respiro de la Măicănești. Acesta are o capacitate de zece locuri și în acest moment, nouă sunt ocupate. Dar acesta este destinat familiilor care au în îngrijire o persoană cu handicap, indiferent de grad, și pe care o pot lăsa acolo pentru maxim 20 de zile, timp în care familia își poate rezolva problemele pe care le are”, a precizat Vali Bojoaică din cadrul DPPAH Vrancea.
   În rest, nu există niciun loc disponibil. Centrul de Îngrijire și Asistență Măicănești este ocupat peste capacitatea maximă de 50 de locuri. Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Măicănești are 14 locuri, toate ocupate și „aici avem, preponderent, tineri proveniți din sistemul de protecția copilului, cu afecțiuni neuropsihice. În aceeași situație este Centrul de Recuperare și Reabi-litare Neuropsihică Cotești, care este ocupat la capacitatea maximă de 36 de locuri. Centrul similar de la Jariștea, cu o capacitate de 30 de locuri, este de asemenea ocupat. Mai sunt Centrul de Recuperare și Reabilitare Persoane cu Handicap și Centrul de Îngrijire și Asistență Odobești, cu câte 50 de locuri fiecare, toate ocupate, precum și locuințele protejate «Anca» și «Clara», cu câte zece locuri de asemenea ocupate”, a detaliat Vali Bojoaică.

Tot mai multe persoane vulnerabile cer instituționalizarea
 
   Costul mediu lunar de întreținere a unei persoane cu handicap în centrele rezidențiale depășește 2000 de lei, sumă care cuprinde atât cheltuielile de personal cât și pe cele făcute cu bunuri și servicii.
   Desigur, și beneficiarii sau susținătorii lor trebuie să achite o contribuție, în caz că au venituri și dacă acestea se situează deasupra unei anumite limite.
   Din aceasta se asigură, conform legii, o parte din cheltuielile de hrană, întreținere și gospodărie, obiecte de uz casnic, echipament și cazarmament. În cele mai multe cazuri, membrii familiilor ce au în grijă persoane cu handicap nu dispun, nici pe departe de sumele pe care le cheltuie statul cu un beneficiar rezident al unui centru. 
   Sărăcirea tot mai acută a populației are efecte dintre cele mai nefaste cu precădere în familiile în care sunt bolnavi și persoane cu handicap, care au nevoie permanentă de asistență, îngrijire, tratament medical și de recuperare. Iar efectele acestea încep să se vadă din ce în ce mai bine, trecerea pe lista de așteptare în vederea internării în centrele rezidențiale fiind, tot mai des, singura soluție de supraviețuire.
   Åži cu atât mai îngrozitor este că, în acest moment, cei ce se află pe liste trebuie să aștepte să… moară un beneficiar, ca să se elibereze un loc în vreun centru…

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?