Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

125 de profesori s-au înscris la examenul de Definitivat


   Profesorii care vor să susțină definitivatul vor avea nevoie de un singur an de vechime la catedră pentru a putea participa la concurs. Oficialii din cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea nu speră ca rezultatele de anul acesta să fie mai bune decât în anul precedent, ba dimpotrivă, ei se așteaptă să fie o promovare mai slabă. La nivelul județului Vrancea, din totalul celor 125 de cadre didactice înscrise pentru a susține examenul de definitivat, nouă sunt profesori debutanți.
   Prevederea privind vechimea de doar un an la catedră pentru a putea susține examenul de definitivat a intrat în vigoare în anul școlar 2012 – 2013 și este valabilă în cazul tuturor absolvenților de studii cu licență, promoția 2012. Regulile examenului s-au schimbat față de anul trecut, prin publicarea de către oficialii Ministerului Educației a unei noi metodologii, care a apărut în Monitorul Oficial din noiembrie 2012. Potrivit acesteia, examenul de definitivat de anul acesta este programat să se desfășoare în data de 18 iulie. Media minimă de promovare a crescut de la nota 7 la 8.  În cazul profesorilor care consideră că nu s-au pregătit suficient, ei au posibilitatea să se retragă din examen la o oră de la primirea subiectelor, fără ca lucrarea lor să mai fie evaluată. Cunoștințele teoretice specifice disciplinei pe care o predau candidații vor fi verificate prin inspecții speciale la clasă, ocazii cu care vor fi date note de la 1 la 10.
   Personalul didactic se poate prezenta la examen timp de trei sesiuni, în cel mult cinci ani de la finalizarea stagiului de predare de un an. Dacă expiră perioada, cadrele didactice pierd dreptul de a mai desfășura activitatea la clasă. „Noutatea de anul acesta, la acest examen, este ca nota de promovare să fie minim 8 și cred că acest lucru va micșora numărul promovaților. A fost trimisă în școli metodologia pentru a fi consultată”, a precizat inspectorul școlar Bănel Bărbieru.
În sesiunea de anul trecut a exa-menului de Definitivat, la nivelul județului Vrancea, 45 de profesori dintr-un total de 73 au reușit să obțină note de minim 7.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?