Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Guvernul spaniol a decis prelungirea restricţiilor impuse românilor pe piaţa muncii


   Guvernul spaniol a decis, iar Comisia Europeană a aprobat prelungirea cu încă un an a restricțiilor de acces pe piața muncii din Spania, pentru lucrătorii români, după cum informează vineri un comunicat transmis de Ambasada României de la Madrid. Pe baza asigurărilor ferme primite de la autoritățile spaniole de resort, misiunea diplomatică precizează că în 2013 nu vor fi introduse cerințe noi sau condiții specifice diferite de cele solicitate până în prezent pentru reglementarea accesului cetățenilor români pe piața spaniolă a forței de muncă.
   Spania a solicitat Comisiei Europene aprobarea prelungirii restricțiilor, iar executivul comunitar a aprobat cererea guvernului spaniol la 21 decembrie. Restricțiile în vigoare de la 22 iulie 2011 se vor aplica și în cursul anului 2013, respectiv până la 31 decembrie 2013, data la care expiră perioada tranzitorie pentru accesul lucrătorilor români și bulgari pe piața muncii din toate țările membre UE. Pe scurt, românii care la data menționată nu figurau înregistrați ca angajați, șomeri sau în căutarea unui loc de muncă au nevoie de autorizații de lucru pe piața forței de muncă din Spania. Această măsură, aplicată cu caracter excepțional, a fost motivată de autoritățile spaniole exclusiv pe seama situației de o gravitate fără precedent ce se înregistrează pe piața forței de muncă din Spania.
   Ambasada României de la Madrid informează, pe baza asigurărilor ferme primite de la autoritățile spaniole de resort, că în 2013 nu vor fi introduse cerințe noi sau condiții specifice diferite de cele solicitate până în prezent pentru reglementarea accesului cetățenilor români pe piața spaniolă a forței de muncă. Așadar, este vorba de extinderea cu un an a aplicării regimului de restricționare deja existent (în vigoare de la 22 iulie 2011), nu de introducerea unui nou regim de restricții.
   Pe de altă parte, Ambasada semnalează faptul că românii trebuie să sesizeze orice posibile cazuri de aplicare necorespunzătoare a prevederilor restricțiilor. Ambasada și autoritățile române competente vor continua să monitorizeze permanent și cu cea mai mare atenție aplicarea corectă a normelor de implementare a restricțiilor, pentru a evita apariția de situații în care să fie afectate drepturile cetățenilor români, prin eventuale cazuri de aplicare deficitară sau abuzivă a cadrului normativ privind restricțiile.
   La solicitarea părții române, s-a convenit ca Grupul bilateral de lucru pe tema restricțiilor, alcătuit din reprezentanți ai Ministerelor Muncii din Spania și România, să continue să funcționeze și în 2013, atât pentru clarificarea unor aspecte tehnice care pot interveni pe parcursul aplicării măsurilor menționate, cât mai ales pentru semnalarea promptă, către autoritățile spaniole, a oricăror eventuale cazuri de aplicare eronată a metodologiei, practici neunitare în teritoriu sau eventuale abuzuri, precum și pentru adoptarea corecțiilor necesare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?