Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Taxele şi impozitele locale NU vor fi majorate


   Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, și majoritatea primarilor din județ au decis să nu fie majorate taxele și impozitele locale. Pe 12 decembrie, Guvernul a adoptat o hotărâre în care este stipulat că nivelul taxelor locale prevăzute în grilă poate crește cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflației pe trei ani. Față de suma rezultată, autoritățile locale pot decide o creștere sau o scădere într-o marjă de 20%.

   Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că instituția pe care o conduce nu va majora taxele și impozitele și le-a cerut primarilor din județ să facă același lucru, respectiv să mențină aceleași taxe din 2012, în 2013. „Consiliul Județean Vrancea nu va mări în 2013 taxele și impozitele și le cer tuturor primarilor din Vrancea să facă același lucru și să nu mărească taxele și impozitele locale deoarece oamenii nu au resursele financiare necesare pentru a face față acestei majorări”, a afirmat președintele Consiliului Județean  Vrancea, Marian Oprișan.
   În același ton cu șeful administrației județene, primarii vrânceni spun  că nu vor majora taxele și impozitele locale. „Nu sunt de acord cu majorarea taxelor și impozitelor. Deja colectăm greu și foarte greu actualele taxe și impozite, deoarece oamenii sunt săraci, iar criza economică și-a pus masiv  amprenta pe populație. Oamenii sunt mult prea săraci pentru a mai fi împo-vărați cu încă un bir”, a afirmat primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea.
   La Focșani, consilierii municipali au aprobat la începutul verii o decizie de menținere a taxelor și impozitelor locale la nivelul din 2012. „Noi avem o hotărâre aprobată în Consiliul Local Municipal ca taxele și impozitele locale să rămână ca în 2012. Dacă apar ceva reglementări cred că o să găsim o soluție, să vedem, dar până una alta respectăm hotărârea de Consiliu Local”, a spus primarul din Focșani, Decebal Bacinschi.
   Primarul orașului Mărășești, Vale-rică Chitic, spune că nici nu îi trece prin cap să mărească taxele și impozitele locale. „Nu voi mări taxele și impozitele locale, oamenii sunt amărâți și nici nu mă gân-desc la așa ceva. Suntem prea săraci să mărim taxele locale, în condițiile în care majoritatea oamenilor trăiesc din ajutor social și ajutorul de șomaj. Dacă am mări aceste taxe, probabil că nu ar putea fi colectate niciodată. Deja oamenii vin la primărie și spun că taxele actuale sunt foarte mari”, a afirmat primarul din Mărășești, Valerică Chitic.

„Nu vom aplica o majorare a taxelor și impozitelor locale”

   Primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, a declarat că taxele și impozitele locale nu vor fi majorate. „În mod normal, în fiecare an consiliile locale trebuie să adopte o hotărîre de consiliu local privind majorarea taxelor și impozitelor până în luna mai anul curent pentru anul următor. În ceea ce privește majorarea taxelor și impozitelor în Odobești, în urma consultării membrilor Consiliului Local s-a stabilit că nu vom aplica o majorare a taxelor și impozitelor locale, deoarece acest lucru ar duce la scăderea nivelului de trai al populației și la îngreunarea colectării taxelor și impozitelor locale, deoarece foarte multe familii nu și-ar mai putea permite achitarea acestora. Rămânem consecvenți principiilor echipei PSD Vrancea care a stabilit să nu facem decât demersuri în interesul cetățenilor pe care îi reprezentăm și nu în defavoarea acestora”, a precizat primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș.

După 10 ani, Primăria Panciu va majora taxele și impozitele

   Primarul orașului Panciu, Ion Petre, a declarat că este nevoit să aplice majorarea de 16 la sută deoarece timp de 10 ani nu a majorat cu niciun leu taxele și impozitele locale. „Din 2003 și până azi nu am mărit taxele și impozitele locale nici măcar cu un leu. Însă anul viitor va trebui să le mărim cu 16 la sută. Am reabilitat 60 la sută din apartamentele din oraș, avem proiecte ce trebuie cofinanțate, avem firme în insolvență care nu plătesc taxele și impozitele datorate. De asemenea, pentru că suntem deficitari cu peste 50 sută din nivelul veniturilor locale suntem nevoiți să ridicăm, conform Codului Fiscal, cu 16 sută taxele și impozitele locale. O dată la zece ani nu va fi o nenorocire pentru nimeni, mai ales că acești bani merg în reabilitarea termică a locuințelor, moder-nizarea drumurilor sau realizarea de parcuri. Este corect ca și populația orașului să contribuie cu ceva la aceste investiții”, a afirmat primarul orașului Panciu, Ion Petre.

„Primarii să nu pună în spatele cetățenilor mai mult decât pot duce”

   Nici primarii localităților din me-diul rural nu sunt de acord cu mărirea taxelor și impozitelor locale. „Nu voi mări taxele și impozitele locale la nivelul comunei Fitionești. Dacă aș fi constatat că au crescut veniturile cetățenilor puteam să le mărim, dar așa nu se justifică o astfel de majorare, știut fiind gradul de sărăcie al oamenilor. De abia reușim să colectăm taxele și impozitele locale actuale. Lumea e foarte săracă. Riscăm să nu încasăm nici măcar cât încasăm în prezent. Cred că ar trebui ca toți primarii să nu pună în spatele cetățenilor mai mult decât pot duce”, a susținut primarul Iordache Cazacu.
 
Precizări guvernamentale

   Premierul Victor Ponta a declarat, pe 12 decembrie, că Guvernul nu face decât să comunice rata cumulată a inflației autorităților locale, însă nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%. Premierul a explicat că Guvernul înștiințează autoritățile locale care este rata cumulată a inflației pe trei ani, „în care au dreptul dacă vor ei și dacă votează în Consiliul Local să actualizeze ta-xele”. „Deci, eu nu măresc nicio taxă, eu fac ceea ce mă obligă legea, și anume îi informez pe cei din CGMB, consiliile locale, cât au voie (să modifice cuantumul taxelor – n.r.), că nu au voie să le mărească cu 100% sau cu 50%”, a susținut Ponta.
   Premierul a mai susținut că „16% este rata cumulată a inflației, iar ei au voie conform legii +/-20%”. „Adică pot să și le scadă cu 4% taxele, pot să și le mărească cu 16 plus 20, deci 36% maximum. Nu intervine Guvernul în finanțele publice locale, asta decid consilierii”, a spus Ponta.
   Premierul Victor Ponta a mai declarat  atunci că nu va publica HG privind actualizarea taxelor locale cu inflația până nu se va înțelege foarte clar că Guvernul nu mărește aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflației se poate face doar de către autoritățile locale, dacă doresc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?