Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

VIDEO: Portret de şef de post: Florin Manole, şeful Postului de Poliţie Vârteşcoiu


   Agentul șef principal Florin Manole este polițist de 22 de ani, iar de șapte ani este șeful Postului de Poliție Vârteșcoiu. Își îndeplinește sarcinile de serviciu cu plăcere, fiind prezent oriunde este nevoie de el. Face echipă cu agent principal George Maricel Manole, agent principal Marius Andrei și agent Silviu Gabriel Moraru. Împreună, ei veghează la li-niștea a aproximativ 3.400 de oameni din cele șase sate ale comunei Vârteșcoiu, respectiv Vârteșcoiu, Beciu, Olteni,  Râmniceanca, Faraoanele și Pietroasa.
   Monitorul de Vrancea și-a propus să vi-i prezinte, în fiecare joi, pe șefii posturilor de poliție din localitățile județului. Nu ratați edițiile viitoare!

   Agentul șef principal Florin Manole este șeful Postului de Poliție din comuna Vârteșcoiu. Îndeplinește funcția de șapte ani și știe cam tot ce mișcă prin localitate.
   Åžeful de post spune că a crescut odată cu poliția. A devenit apărător al legii în anul 1990, după ce a terminat școala fiind repartizat la Postul de Poliție din comuna Suraia, unde a stat opt ani de și-a făcut „pionieratul”, după cum spune chiar el. În următorii trei ani și-a desfășurat activitatea la Postul de Poliție din comuna Chiojdeni, unde a fost tot șef de post, iar din anul 1999 a ajuns la Vârteșcoiu, din 2005 îndeplinind funcția de șef de post. 
   Încă din copilărie a visat să devină polițist, iar visul i s-a împlinit. Cărțile polițiste aduse acasă de fratele său mai mare l-au determinat să îmbrățișeze această carieră și nu-i pare rău deloc. În opinia sa, lucrurile în sistem s-au schimbat foarte mult și crede că acum, nu pot rezista în sistem decât cei buni. „Mie chiar îmi place ceea ce fac. Am lucrat un an și ceva și în civilie, dar nu mi-a plăcut. Îmi făceam treaba pentru că trebuia să o fac, dar nu și cu plăcere. Am o mare satisfacție atunci când rezolv un caz și când îi demonstrez unei persoane cu intenții rele că sunt mai bună decât ea. Am crescut odată cu poliția și m-am confruntat cu tot felul de situații. Au fost și momente când am spus că nu mai pot, dar am mers înainte. Sunt zile și nopți când nu sunt acolo unde ar trebui să fiu, dar asta este treaba mea și trebuie să mi-o fac bine. De-a lungul timpului au trecut prin mâna mea mulți tineri. I-am simțit de la început dacă își fac treaba cu plăcere sau nu. Îi cunosc repede după felul în care se comportă”, mărturisește agentul șef principal Florin Manole.
   În opinia sa, lucrurile s-au schimbat în sistem, iar aceste schimbări sunt în bine. Este de părere că acum se lucrează mai calificat, iar dacă nu ești polițist bun, nu faci față. Åžeful de post crede că în sistem sunt, în prezent, numai specialiști.

Hoții creează mari probleme în Vârteșcoiu
 
   Hoții le dau mari bătăi de cap polițiștilor din Vârteșcoiu. De câteva luni, șeful de post, agent șef principal Florin Manole, agentul principal George Maricel Manole, agentul principal Marius Andrei și agentul Silviu Gabriel Moraru fac tot posibilul să stârpească banda de hoți care dă spargere după spargere. Åžeful de post ne-a precizat că de aproximativ trei luni, numărul spargerilor de locuințe a crescut, față de aceeași perioadă a anului trecut.
   Autorii sunt greu de prins, dar oamenii legii nu se lasă până nu le dau de urmă. Åžeful de post ne-a povestit că a prins autorii unor fapte la un an sau doi după ce acestea au fost comise, reușind astfel să le demonstreze infractorilor că polițiștii sunt mai pricepuți decât ei. „În ultima perioadă, avem ceva pro-bleme cu furturile din locuințe. La Vârteșcoiu au ajuns, anual, aproximativ 2.000 de zilieri, iar 10-15% dintre autorii acestor fapte fac parte din rândul lor. De obicei, sunt sparte casele celor care nu locuiesc în comună. Aceștia le lasă în grija altor persoane, acestea trec destul de rar pe acolo și observă un geam forțat și după câteva săptămâni. Au fost situații când a fost reclamată o spargere și după o lună, iar atunci este foarte greu. Avem infracțiuni de toate genurile. Primăvara se fură spaliere, toamna se fură struguri și porumb și tot așa. Sunt și infracțiuni silvice. Sunt persoane plecate de multă vreme din comună și au și uitat că au proprietăți pe aici. De multe ori nu putem identifica nici proprietarii. Este foarte greu, dar încercăm să ne descurcăm. Întotdeauna când cineva reclamă un furt, îi promit că voi prinde hoțul sau hoții. Niciodată nu-i promit că îi voi recupera și bunurile, pentru că faptele fiind reclamate foarte târziu, este mai greu”, explică agentul șef principal Florin Manole.
   El recunoaște că au fost și situații când nu și-a onorat promisiunea și i-a părut rău, dar le-a explicat păgubiților ce l-a împiedicat să prindă făptașul. 

Oamenii nu sunt solidari

   Locuitorii comunei nu sunt solidari cu problemele semenilor. Deși de multe ori ar putea ajuta cu informații, nu o fac. Dacă nu a fost spartă casa lor, nu-i interesează.
   Åžeful de post povestește că unele dintre aceste persoane, care i-ar fi putut ajuta cu anumite informații, s-au confruntat și ele cu situații asemănătoare și abia atunci au realizat ce înseamnă să nu ajuți. „Oamenii sunt indiferenți de cele mai multe ori. De 13 ani de când sunt aici, am încercat să-i fac să înțeleagă că se ajută în primul rând pe ei, dar nu întotdeauna au înțeles acest lucru. Merg pe principiul că trebuie să moară și capra vecinului și asta nu este bine. Au fost cazuri când cei care aveau informații despre o anumită faptă sau despre o persoană, au ajuns și ei victime și abia atunci mi-au spus că știau despre o anumită situație. Înțeleg că ne-ar ajuta și s-ar ajuta abia atunci când sunt victime”, mai spune șeful de post. 
   Cu sau fără ajutorul cetățenilor, polițiștii de la Vârteșcoiu reușesc să țină situația operativă sub control. Oamenii legii au suspecții lor, îi cunosc pe toți cetățenii din comună, știu cu ce se ocupă fiecare și nu de puține ori merg direct la țintă. O parte dintre cei pe care îi supraveghează îndeaproape sunt zilieri, care rămân în localitate și după ce muncile agricole   s-au terminat. Ei câștigă încrederea localnicilor, iar aceștia din urmă îi cazează la ei și le asigură toate cele necesare pe timpul iernii. Nu anunță organele statului că au zilieri în gazdă decât după ce devin victimele acestora. „O parte dintre zilieri rămân în comună. Ei le câștigă încrederea celor care îi găzduiesc și uneori profită de bunătatea acestora. Noi știm cine și pe unde stă, dar sunt și persoane care nu ne informează cu privire la faptul că au un străin în locuință. I-am informat cu privire la acest aspect și le-am spus că trebuie să ne anunțe”, a adăugat agentul șef principal Florin Manole.
   Åžeful de post spune că scopul polițiștilor nu este acela de a aplica sancțiuni în stânga și în dreapta, ci de a preveni producerea anumitor fapte de natură penală sau contravențională. El crede că polițiștii din Vîrteșcoiu au o relație bună cu localnicii și îi asigură pe aceștia din urmă că se pot baza oricând pe el și echipa sa.
    Agentul șef principal Florin Manole mai povestește că în cei 22 de ani de activitate s-a confruntat cu tot felul de situații. Chiar dacă a văzut multe și a trecut prin multe, anumite cazuri îl impresionează și acum, mai ales atunci când este vorba de cunoscuți.

Timpul liber și-l petrece cu familia și prietenii

 
   Puținul timp liber pe care îl are, polițistul și-l petrece cu familia și prietenii. „Timp liber nu prea am. Mereu când se întâmplă ceva trebuie să fiu la datorie. Eu sunt întrebat de superiori și atunci trebuie să știu tot ceea ce se întâmplă. Când nu sunt la serviciu, sunt împreună cu familia sau cu prietenii. De asemenea, am grijă și de mama mea”, mai spune acesta.
   Agentul șef principal Florin Manole este tare mândru de cele două fete ale sale. Fiica cea mare este studentă la medicină, în București. De când era de-o șchioapă le-a spus părinților că ea vrea să fie doctoriță și a fost consecventă. Tatăl ei este tare mândru și spune că i-a adus numai bucurii. Cea mică, elevă în clasa a șasea, este la fel de hotărâtă. De ceva timp, susține că vrea să fie magistrat.

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?