Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

VIDEO: Portret de şef de post: Tudorel Popa, şeful Postului de Poliţie Goleşti


   Agentul șef principal Tudorel Popa este șeful Postului de Poliție din comuna Golești. El face echipă cu agent șef principal Iulian Ilie și agent Ionuț Drugă. Dacă în comunele din zona de munte a județului infracțiunile silvice sunt în top, la Golești, accidentele rutiere dau bătăi de cap polițiștilor. Monitorul de Vrancea și-a propus să vi-i prezinte, în fiecare joi, pe șefii posturilor de poliție din localitățile județului. Nu ratați edițiile viitoare!

   Îmbracă haina albastră cu epoleți de mai bine de 20 de ani. Este vorba de agentul șef principal Tudorel Popa, șeful Postului de Poliție Golești, care a ales să meargă la școala de poliție după ce a văzut că muncile agricole sunt cam grele. Inițial, a vrut să urmeze cursurile unei școli militare, dar nu a putut din motive familiale, astfel că s-a reorientat spre poliție. Ideea nu le-a plăcut deloc părinților, care erau comercianți și erau verificați frecvent de oamenii legii. Chiar dacă inițial nu a avut susținere din partea familiei, cu timpul, lucrurile s-au schimbat, iar acum ai lui sunt mândri de el.
   A devenit apărător al legii în 1990. Åži-a început activitatea de polițist la Postul de Poliție Gugești, a continuat-o la Postul de Poliție din Cîmpineanca, iar din mai 1991 și până în prezent veghează la liniștea celor 4.200 de locuitori ai comunei Golești. În prezent, el face echipă cu agentul șef principal Iulian Ilie și agentul Ionuț Drugă.
   În cei 22 de ani de muncă, șeful de post a văzut tot felul de oameni și s-a confruntat cu tot felul de situații. Spune că, anul acesta, cele mai multe infracțiuni cu care s-au confruntat el și colegii săi au fost cele la regimul circulației rutiere. „Situația operativă de la noi din comună nu este deosebită. Nu am avut fapte grave. Sunt furturi și accidente de circulație. Comuna este tranzitată de drumul european, noi suntem cam la jumătatea distanței dintre nordul Moldovei și Capitală, iar foarte multe persoane merg la București pentru apro-vizionare. Anul acesta au fost destul de multe accidente de circulație, mai multe ca niciodată. De cele mai multe ori, victimele sau șoferii nu au fost de la noi din comună. Åži în cazul furturilor, cei mai mulți dintre autorii faptelor au fost persoane venite de la Focșani sau din alte localități, care au dat spargeri și au plecat”, explică șeful de post.

Sprijiniți de colegii de la Secție 
 
   Polițiștii de la Postul de Poliție Golești spun că au un mare avantaj că Secția de Poliție Rurală numărul 1 Focșani își are sediul în aceeași clădire. Ei au cu cine se sfătui atunci când au o speță mai aparte, astfel că iau foarte repede decizii. „Faptul că îi avem aici și pe colegii de la Secție, ne ajută foarte mult. Este un mare avantaj. Sunt cazuri când trebuie să ceri o părere, un sfat cu privire la modul de acțiune într-o situație și atunci ei ne sprijină. Discutăm cu ei și luăm împreună măsuri”, a adăugat agentul șef principal Tudorel Popa.
   De când lucrează la Golești, șeful de post s-a confruntat cu tot felul de situații. Își amintește și acum de un dublu asasinat, comis înainte de anul 2000, el făcând parte din echipa de cercetare. „Cred că această faptă a fost cea mai gravă din comuna Golești. Am făcut parte din echipa de cercetare și a fost un caz deosebit. Autorul era din Nereju și le cunoștea pe victime. A mers la ele după vin, acestea au refuzat și de aici a pornit tot. Nu a avut alte intenții. Nu a răscolit casa, nu a căutat bani. A luat un ceas și un costum și a plecat”, a mai spus agentul șef principal Popa.
   El spune că activitățile preventive sunt extrem de importante și ajută foarte mult la prevenirea unor astfel de tragedii. Polițiștii de la Golești bat frecvent din poartă-n poartă și discută cu oamenii. Le explică acestora că nu trebuie să primească în locuințe persoane străine și că nu trebuie să le dea acestora ocazia să vadă ce au prin case. „Îi sfătuim să fie atenți la oamenii care le trec pragul. Sunt persoane rău intenționate, care vin, observă ce bunuri are omul și apoi revin și dau spargerea. Tot timpul le-am sugerat să ne anunțe dacă au suspiciuni cu privire la o persoană”, a mai spus șeful de post.
   Nu de puține ori, agentul șef principal Tudorel Popa a avut de îndeplinit mi-siuni dificile, printre care și să anunțe decese, arestări sau alte lucruri neplăcute. El spune că trebuie să ai o tactică anume atunci când mergi la ușa unui om pentru a-i spune că cineva drag nu mai este. „Am fost pus și în această situație și nu este ușor. Trebuie să ai o tactică anume. Nu poți merge la poarta omului să-i spui direct că a murit cineva drag, pentru că se poate întâmpla o altă nenorocire, iar scopul nostru este acela de a evita astfel de situații”, a completat acesta.

Schimbările din sistem au fost și bune și rele

   Åžeful de post spune că desființarea posturilor de poliție a fost o măsură și bună, și rea. Bună pentru că programul era fix și rea pentru că oamenii s-au simțit lipsiți de apărare. „Măsura aceasta a fost bună din punct de vedere al programului. De la ora 16.00, problemele cetățenilor erau soluționate de colegii de la Secție, iar noi, cei de la post, nu aveam treabă. În același timp, măsura a fost și rea pentru cetățeni, dar cu timpul, cei de la Minister au realizat că nu este bine și au revenit asupra vechii organizări. Una este când omul știe că polițistul este mereu aici și alta când știe că după ora patru nu mai găsește pe nimeni la post. Oamenii nu s-au mai simțit în siguranță”, a adăugat agentul șef principal Tudorel Popa. Acum, fiecare cetățean care are o problemă, merge cu încredere la post și știe că aici găsește pe cineva, care poate să-i rezolve problema sau măcar să-i dea un sfat.
   Åžeful de post cunoaște pe toată lumea din comună. Are evidențe și cu oamenii liniștiți, dar și cu cei mai puțin liniștiți. Merge frecvent pe la cei cu antecedente penale, pentru a vedea ce mai fac și cu ce se mai ocupă. Acesta este de părere că locuitorii comunei Golești sunt mulțumiți de activitatea polițiștilor de la post. „Eu cred că avem o relație bună cu oamenii din comună și că ei sunt mulțumiți de noi. La un moment dat, au venit de la Inspectorat și făceau teste prin comună. Am fost surprins să văd că și persoanele împotriva cărora am luat măsuri au avut cuvinte de laudă la adresa noastră. Acest lucru ne bucură și ne mulțumește, pentru că menirea noastră este să le rezolvăm problemele oamenilor”, a mai spus șeful de post.

Polițiștii s-au pregătit pentru iarnă

   Polițiștii de la Golești spun că sunt pregătiți și pentru iarnă. „La nivelul Primăriei Golești a fost organizată echipa de intervenție, din care fac și eu parte. Anul trecut, când a fost acea iarnă grea, nu am avut probleme. Primăria este dotată cu tot ce trebuie și s-a intervenit foarte bine. Anul trecut, când zăpada era foarte mare, prin Golești se circula pe toate străzile. Chiar și cei de la București au rămas surprinși atunci când au venit cu lemnele, că s-a putut intra pe toate străzile”, a mai spus polițistul.
   Acesta a adăugat că are o colaborare foarte bună cu autoritățile locale și că de fiecare dată când a avut o nevoie, a găsit înțelegere la Primărie. Cu ceea ce primesc de la Inspectoratul de Poliție Județean și cu ajutorul reprezentanților administrației locale, polițiștii de la Golești fac față tuturor situațiilor.

Mereu la dispoziția cetățenilor

   Agentul șef principal Tudorel Popa și ai lui colegi sunt în permanență la dispoziția oamenilor. Chiar dacă locuiesc în Focșani, ei străbat comuna în lung și în lat ori de câte ori este nevoie. Åžeful de post spune că nu a obosit, chiar dacă au trecut 22 de ani de când a devenit polițist. „Nu m-am săturat de această meserie pentru că eu am ales-o. Când am plecat de acasă, la școală, am știut că asta voi face și au trecut 22 de ani, de atunci. O viață de om. Poate că nervii m-au lăsat puțin, dar îmi fac meseria cu aceeași plăcere și responsabilitate, pentru că asta am vrut eu să fac”, spune șeful de post.
   Timpul liber și-l petrece cu familia și îi mai împărtășește fiului său, care vrea să-i calce pe urme, câte ceva din tainele meseriei.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?