Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Nereguli la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului


   Corpul de control al prim-ministrului va sesiza organele de urmărire penală în legătură cu posibile fapte de natură penală comise în perioada 2010-august 2012 la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), prin efectuarea unor cheltuieli de servicii și deplasări. Decizia a fost luată după ce Corpul de control al prim-ministrului a efectuat o verificare la Institut pentru perioada de activitate cuprinsă între 1 ianuarie 2010-25 august 2012. Cheltuielile invocate sunt legate inclusiv de serviciile contractate pentru fostul președinte al Consiliului Åžtiințific al institutului, Vladimir Tismăneanu, și directorul Mihail Neamțu.
   Guvernul arată că în perioada 1 martie 2010-31 mai 2012, din bugetul IICCMER au fost decontate cheltuieli cu telefonia mobilă în cuantum total de 43.155,33 lei președintelui Consiliului științific, Tismăneanu Vladimir, deși nu au existat raporturi de muncă și de serviciu conform legii, nefiind încheiat vreun contract individual de muncă sau alt tip de contract în baza căruia să fi dobândit dreptul de a obține avantaje în bani sau natură. De asemenea, în perioada 2010-2011, IICCMER a efectuat cheltuieli din bugetul propriu de 104.988,85 lei, în legătura cu organizarea și desfășurarea ședințelor anuale ale Consiliului Åžtiințific, respectiv cheltuieli cu transportul, cazarea și masa pentru președintele Tismăneanu Vladimir și unii membri ai Consiliului, fără a exista baza legală care să permită efectuarea unor astfel de cheltuieli. 
   Corpul de Control mai arată că în perioada 1 ianuarie 2010-30 iunie 2012, din bugetul IICCMER au fost decontate cheltuieli în legătură cu deplasarea în străinătate a unor angajați ai Institutului în sumă totală de 170.354,30 lei, deși în invitația atașată la documentele justificative se specifică faptul că toate costurile vor fi suportate de organizatori sau erau acțiuni care nu aveau legătură cu obiectul de activitate al Institutului. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?