Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Experienţele altora


   Se spune că omul deștept învață din experientele altora.  Adică, să crezi pe bune ce a făcut altul și tu să nu încerci, te face deștept? Nu întodeauna, însă depinde de context. Poți să te încrezi într-un prieten bun, dar dacă în cazul tău lucrurile vor funcționa diferit? Åži apoi de ce să nu îi dai o șansă încercării, cu atât mai mult că moarte n-are?
   Sigur, nimeni n-ar trebui să fie atât de fraier (sau nonconformist) să creadă că dacă sare după un bloc, poate îi vor crește lui aripi, spre deosebire de restul cărora nu le-au crescut. Tocmai de aceea nu poți încerca absolut orice, de la experiențe foarte periculoase până la cele care nu își au rostul. Depinde de la om la om, cât are acesta nevoie să încerce. Contează mai mult ceea ce vrei, decât ceea ce trebuie. Poate că merită să faci un sport mult prea periculos în viziunea unora, s-ar putea ca ție să-ți placă.
   Pentru cei care se doresc ceva mai curajoși decât sunt sau pentru cei din orașele fără șanse la „sporturi extreme”, ca al nostru, există experiențele virtuale, cele care nu sunt trăite de noi sau de cei din jur, din care însă poți învăța uneori la fel de mult ca și din cele personale. Spre exemplu, un film reușit te face să ai o idee despre acele lucruri pe care nu ai foarte multe șanse să le trăiești în viața reală. Nu e vorba numai despre filme, cărți, muzică sau jocuri video. În general, ceea ce te face să înțelegi lucruri la care nu ai acces instant, se numesc experiențe virtuale.
   Un om nu este creat complet, fără aceste experiențe. Observ cât de mult sunt oamenii influențati de ceea ce se află în jurul lor. Teoretic, ești produsul a ceea ce vrei tu să fii, mai mult decât să fii produsul a ceea ce te înconjoară, însă nu te poți raporta prea mult la ceea ce nu cunoști. Există oameni incompleți tocmai din lipsa acestor experiențe virtuale, fără de care s-au format liniar, după cum le-a indicat sistemul, fiindcă n-au avut sau n-au vrut să vadă o alternativă la ceea ce primesc pur și simplu.

   Uneori nu e nevoie să încerci pe pielea ta lucruri neplăcute, dar experiențele sunt un subiect despre care nu trebuie să asculți cum vorbesc alții, ci să încerci singur așa cum te simți mai bine: dacă, de exemplu, vrei să afli câte ceva despre iubire, du-te afară și îndrăgostește-te, sau uită-te la o comedie romantică, sau ține o conversatie pe tema asta cu cineva. La urma urmei e vorba de alegeri, ce zici?    

Cristina Iliescu
Colegiul Național Unirea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?