Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Ponta despre percheziţiile la Romstrade şi Blue Air: N-am detalii din dosare, numai Băsescu ştie asta


   Premierul Victor Ponta a declarat, referitor la perchezițiile făcute la firmele Romstrade și Blue Air deținute de Nelu Iordache, că nu cunoaște detalii din dosare penale, dar că a fost informat asupra unor nereguli constatate pentru un proiect finanțat din fonduri europene. „Nu cunosc detalii din dosare penale, asta numai președintele țării cunoaște. Eu știu un singur lucru: am fost informat de Direcția de Luptă Antifraudă și de reprezentanții OLAF în România asupra neregulilor constatate pentru un proiect finanțat din fonduri europene. Din cauza acestui proiect am intrat în faza de presuspendare cu Programul Operațional Sectorial Transport. Åžtiu că Ministerul Transporturilor și CNADNR au luat măsuri pentru rezilierea acelui contract și organizarea unei noi licitații, iar în rest nu știu să vă spun cine a încălcat legea, dar nu doar constructorul, că nu cred că doar constructorul așa de capul lui a încălcat legea și poate a fost și ajutat. Poate o întrebați pe doamna Boagiu, care era ministru, cine l-a ajutat. Să se facă dreptate!”, a spus Ponta, răspunzând unei întrebări.
   Procurorii anticorupție au făcut, joi, percheziții la firmele Romstrade și Blue Air, deținute de Nelu Iordache, într-un dosar privind posibile deturnări de fonduri în cazul lucrărilor la autostrada Arad – Nădlac, au declarat surse judiciare.
   Dosarul DNA în care Nelu Iordache este cercetat pentru deturnare de fonduri europene a pornit de la o sesizare a Oficiul European de Luptă Antifraudă – OLAF, care la rându-i a fost sesizat de către Monteadriano – Engenharia e Construcao SA Portugalia. Această companie este asociată cu Romstrade într-un contract de 115,8 milioane euro, finanțat din bani europeni, pentru construcția autostrăzii Nădlac-Arad.
   Compania portugheză a sesizat OLAF că Romstrade, liderul asocierii în contractul cu Compania de Autostrăzi, nu i-a plătit lucrările efectuate. De altfel, presa a relatat că pe șantierul autostrăzii muncitorii au protestat deoarece Romstrade nu le plătea salariile.
   OLAF a transmis sesizarea către Departamentului pentru Lupta Antifraudă – DLAF, care a investigat acuzațiile și a decoperit că Romstrade ar fi deturnat 6 milioane de euro din contractul pentru construcția Nădlac-Arad. La rândul său, DLAF a sesizat DNA pentru infracțiunea de deturnare de fonduri europene. DLAF susține că Nelu Iordache ar fi deturnat fonduri europene în valoare de 25 milioane lei, adică aproape 6 milioane euro.
   Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a reziliat recent contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii Nadlac-Arad, încheiat cu o asociere din care face compania Romstrade, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache, motivul principal fiind întârzierea lucrărilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?