Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

GALERIE FOTO: Drumurile de pe văile Râmnicului şi Milcovului, modernizate în totalitate


   Lucrările de asfaltare a drumului național DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele au fost finalizate ieri. De azi, au început lucrările de calibrare și asfaltare a sectorului de drum Dumbrăveni-Caiata-Bogza-Mărtinești, din drumul național DN 2N. Tot de azi încep lucrările și pe sectorul Andreiașu de Jos-Butucoasa, pe o distanță de un kilometru. Fondurile pentru continuarea lucrărilor de refacere a drumului până la Vintileasca, dar și pentru lucrările mai sus menționate au fost alocate în urma intervențiilor făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. „Nu mi-am făcut decât datoria față de cetățenii de pe văile Râmnicului și Milcovului, care aveau mare nevoie ca aceste drumuri să fie reabilitate și asfaltate „, a spus Marian Oprișan.

   Lucrările de asfaltare a drumului național DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele au fost finalizate ieri. Timp de aproximativ două săptămâni, compania UMB Spedition a executat lucrări de reprofilare, balastare și asfaltare a sectorului de drum Jitia-Vintileasca-Neculele-Bahnele. După reprofilarea drumului, constructorul a turnat două straturi de asfalt, respectiv binderul și stratul de uzură. Practic, constructorul a asfaltat aproximativ 14 kilometri de drum național pe sectorul Jitia-Bahnele.
   Primarii comunelor Vintileasca și Jitia au declarat că modernizarea acestui drum este cea mai mare realizare pentru această zonă, menționând că fără sprijinul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan aceste drumuri nu ar fi fost reabilitate. Primarul din Vintileasca, Georgică Spătaru, a declarat că acum s-au asfaltat sectoare de drum care nu au fost asfaltate niciodată și fără acest sprijin, oamenii s-ar fi luptat în continuare „cu noroaiele”.  „Este cea mai mare bucurie pe care cineva o putea face locuitorilor din comuna Vintileasca, unde, trei sferturi din comună nu a avut niciodată asfalt. La începutul anilor ‘80 o parte din comună a fost asfaltată, dar de atunci și până în prezent nu s-au mai făcut niciun fel de lucrări, iar drumul ajunsese într-o stare jalnică. Meritul pentru refacerea, modernizarea și asfaltarea acestui drum este al președintelui Consiliului Județean Vrancea și totodată vicepreședintele PSD, care a intervenit la instituțiile guvernamentale și, atunci când nu mai credea nimeni, sectorul de drum Jitia-Vintileasca-Bahnele, a fost asfaltat. În numele locuitorilor comunei Vintileasca, țin să îi mulțumesc președintelui Marian Oprișan, cel care a adus această zonă a Vrancei în secolul 21 și cel care i-a scos pe oameni din noroaie”, a afirmat primarul comunei Vintileasca, Georgică Spătaru. Acesta a mai menționat că tot datorită președintelui Marian Oprișan, zona Vintileasca va deveni o zonă turistică cunoscută, cu peisaje deosebite, tradiții și obiceiuri unice ce merită să fie cunoscute.

„Dezastrul de pe acest drum a fost întreținut de PDL care 8 ani ne-a terorizat”

   Primarul comunei Chiojdeni, Åžerban Pîrlogea, s-a declarat extrem de mulțumit de calitatea lucrărilor și de faptul că acest drum a fost în sfârșit modernizat. „Nu speram să se mai facă acest drum. Parcă suntem acum pe altă lume. Nu mai zic de felul în care se circulă. Repararea acestui drum va schimba modul de viață al oamenilor de pe Valea Râmnicului din toate punctele de vedere. Sperăm ca din primăvară, numărul turiștilor care vizitează aceste meleaguri să crească simțitor. De asemenea, am convingerea că pensiunile se vor înmulți, în acest fel vom dezvolta turismul în zonă. De trei ani de zile nu se mai putea circula pe el, iar acum parcă zbori cu mașina. Le spun oamenilor din comună de la mine, dar și de pe toată Valea Râmnicului să voteze echipa USL pentru că au făcut ceva de când sunt la guvernare în cele șase luni. Dezastrul de pe drum a fost întreținut de guvernarea PDL care timp de opt ani ne-a terorizat. E timpul să scăpam de ei definitiv”,  a spus Åžerban Pîrlogea, primarul de la Chiojdeni.

„Oamenii nu mai creadeau că e posibil ca drumul să fie asfaltat”

   Primarul comunei Sihlea, Ene Stoica, a spus că oamenii nu mai credeau că o să mai prindă ziua în care va fi asfalt în localitățile lor. „Oamenii nu mai creadeau că e posibil ca drumul să fie asfaltat. Acum două luni vorbeam cu părintele Cristian de la Bogza care îmi spunea că nu mai știe dacă va apuca și el ziua în care să se asfalteze drumul. Iată că această clipă a venit. Eu am fost aseară și am vorbit cu sătenii de acolo, care nu voiau să mă creadă. Acum când a început asfaltarea cu siguranță vor ieși la porți și se vor închina ca la sfintele moaște. Nici eu nu prea mai credeam că va fi asfaltat, mă gândeam la o balastare și eventual la o cilindrare, însă bucuria este imensă pentru toți. Au fost aici domnii Petru Filip și Nini Săpunaru care au stat de vorbă cu oamenii. Cea mai mare dorință a locuitorilor de la noi era drumul. Acum această dorință a devenit realitate. Când se vrea, se poate și acum s-a vrut și la noi. Oamenii de la noi nu au cuvinte să le mulțumească celor care au făcut posibil să poată trăi și ei normal „, a spus Ene Stoica.
   Acesta a adăugat că deja sunt persoane care se interesează de casele părăsite și pe care vor să le cumpere. „Surpriza a venit aseară când a sunat cineva care vrea să cumpere toate casele nelocuite, care au fost lăsate de izbeliște și care acum pot valora sume frumoase de bani. Omul a spus că dacă e asfalt la poartă, localitatea în 5 ani va arată mai frumoasă ca pe vremuri”, a mai spus primarul din Sihlea, Ene Stoica.

„Mi-am făcut datoria față de oamenii din aceste zone”

   Contactat de reporterii noștri, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat: „Nu mi-am făcut decât datoria față de cetățenii de pe văile Râmnicului și Milcovului, care aveau mare nevoie ca aceste drumuri să fie reabilitate și asfaltate. Oamenii merită să beneficieze de cele mai bune condiții de viață și de trai, iar rolul nostru, al politicienilor din USL, este acela de a crea aceste condiții”.
   Marian Oprișan este politicianul vrâncean care s-a zbătut și a încercat prin toate mijloacele legale ca aceste drumuri să fie reabilitate. În perioada guvernului PSD din 2000-2004, președintele Consiliului Județean a obținut ca drumul dintre Mărtinești-Bogza-Dumbrăveni -Vintileasca să fie preluat în vederea reabilitării de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale. În acest sens a fost emisă și o hotărâre de guvern, care însă nu a fost respectată de CNADN. Pentru asta, în 2005, președintele Consiliului Județean Vrancea a dat în judecată CNADN și Ministerul Transporturilor, care refuzau să preia în administrare DN 2N Mărtinești- Bogza-Caiata-Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia și DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele. Curtea de Apel Galați a admis acțiunea formulată de Consiliul Județean și a obligat CNADN să semneze protocolul de predare-preluare a acestor drumuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?