Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Femeile pot face teste gratuite Babeş-Papanicolau


   Vrâncencele cu vârste cuprinse între 24 și 64 de ani își pot face, gratuit, testul Babeș-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin. Pentru moment, recoltări fac medicii Nadia Maghiaru, Felicia Moise și Cătălin Groza, de la Spitalul Județean. La nivel de județ, recoltări pot face 50 de medici de familie.

   Programul Național de Screening al Cancerului de Col Uterin a demarat și în Vrancea. Medicii de familie din județ au început să primească formularele cu regim special, pe baza cărora pacientele  sunt trimise la recoltare.
   Au început să apară și primele beneficiare ale acestui program. Ieri, mai multe femei s-au prezentat la medicii de familie, care le-au îndrumat la recoltare. Momentan,  Programul de Screening se derulează prin Spitalul Județean de Urgență, recoltarea fiind realizată de trei medici din cadrul Ambulatoriului de Specialitate, respectiv Nadia Maghiaru, Felicia Moise și Cătălin Groza. De la 1 ianuarie, în acest program va fi inclusă și Clinica Materna din Focșani.
   Medicul ginecolog, Alin Lazea, care este și coordonatorul în Vrancea al acestui program, spune că pacientele se vor prezenta la cabinetul medicului de familie, unde se va stabili dacă sunt eligibile pentru acest program. Tot aici, pacientele vor primi un formular cu regim special, cu care se vor programa la unul dintre cei trei medici recoltori, probele fiind trimise la laboratorul de anatomie patologică pentru testare. Rezultatul va fi transmis la cabinetul medicului de familie, care îl va comunica pacientei. „Pacienta se prezintă la medicul de familie, care îi va înmâna formularul FS1, de aici ea se va duce fie la unul dintre cei trei medici recoltori din Policlinica Spitalului Județean, fie proba îi va fi recoltată chiar de medicul de familie, dacă acesta a făcut cursul special. Proba va fi trimisă la un anatomo-patolog, care va transmite rezultatul medicului de familie, cel care îi va comunica pacientei rezultatul, și dacă va fi nevoie o va îndruma către investigații mai amănunțite”, a explicat medicul Alin Lazea.
   Acesta a adăugat că 50 de medici de familie din Vrancea au intrat în contract cu Spitalul Județean pe Programul de Screening. Eligibile pentru testul de screening sunt toate femeile cu vârste cuprinse între 24 și 64 de ani. În județul nostru există aproximativ 60.000 de femei cu vârsta cuprinsă în intervalul menționat.

Scopul: prevenirea cancerului de col uterin
 
   Pentru 2012, Programul de screening are un buget alocat pentru testare de 66 milioane de lei din fonduri proprii ale Ministerului Sănătății, Vrancea primind 56.000 de lei. Potrivit reprezentanților MS, programul a fost elaborat în scopul prevenirii și combaterii cancerului de col uterin și are ca obiectiv principal reducerea incidenței formelor invazive de boală și a mortalității cauzată de acestea.
Prin implementarea unui astfel de program, autoritățile sanitare urmăresc, în primul rând, depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile și îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate. De asemenea, se are în vedere creșterea gradului de informare a populației, pentru adoptarea unui stil de viață sănătos și utilizarea programelor de prevenție.
   Nu sunt eligibile pentru acest program femeile care prezintă absența iatrogenă a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecțiuni benigne și femeile cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin. De asemenea, testarea nu se adresează nici femeilor care au împlinit 64 de ani, dacă la ultimele trei examene citologice Babeș-Papanicolau au avut rezultate normale.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?