Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Nini Săpunaru şi Petru Filip au ajuns la Răiuţi, Motnău şi Andreiaşu de Sus


   Vrâncenii le cer candidaților USL la Camera Deputaților și Senat să îi scape de pedeliștii care au tăiat pensiile, salariile și chiar ajutoarele de încălzire pentru oamenii bătrâni din sate. Deputatul Nini Săpunaru, candidatul USL pentru Colegiul 3 la Camera Deputaților, și senatorul Petru Filip, candidatul USL pentru Colegiul 1 Senat, s-au întâlnit, în acest sfârșit de săptămână, cu oameni care locuiesc în zonele defavorizate din munții Vrancei, de la Motnău, Lăstuni, la Răiuți și Andreiașu de Sus. Oamenii le-au cerut parlamentarilor să îi sprijine pe primari și proiectele comunităților locale. La Andreiașu, Răiuți, Motnău, oamenii au nevoie de drumuri pe care să circule civilizat, de poduri care să le asigure accesul către locuințe, de alimentări cu apă. La întâlniri a participat și vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare, care le-a spus oamenilor că șeful administrației județene, președintele Marian Oprișan, îi susține pe candidații USL.

   Locuitorii satelor Vrancei au resimțit cel mai greu măsurile de austeritate luate de pedeliști în ultimii ani. Tăierile de pensii, de salarii, de ajutoare sociale au fost suportate cu greutate de cei mai săraci dintre vrânceni. Întâlnirile cu candidații Uniunii Social Liberale pentru alegerile parlamentare au fost o ocazie pentru săteni să își spună nemulțumirile față de fosta guvernare care și-a bătut joc de satul românesc.
   În satul Răiuți ajungi după ce mergi câțiva kilometri pe un drum de pământ care șerpuiește printre munți. Este singura cale de acces, iar vederea prăpastiei care se cască lângă roata mașinii îți îngheață sângele. Sunt câteva sute de suflete care locuiesc în casele răsfirate pe coline și care nu vor decât un pod sigur și un drum civilizat pe care să poată urca ambulanța sau mașina de pompieri dacă are loc vreun incendiu. Cei aproape o sută de oameni veniți la întâlnirea cu deputatul Nini Săpunaru, candidatul USL pentru Colegiul 3 la Camera Deputaților, și senatorul Petru Filip, candidatul USL pentru Colegiul 1 Senat, le-au cerut acestora să le rezolve pro-blemele cu subvențiile pe care sunt puși să le returneze. „Avem probleme pentru că ne pun să dăm înapoi banii pentru fânețe. Este vina lor pentru că au avut ingineri incompetenți. Noi le-am spus suprafețele de teren în prăjini, așa cum știm noi, ei au socotit în ari, iar acum au apărut diferențe. Când am depus ce-rerea nu ne-a întrebat nimeni ce mai este acolo, pe teren, dacă mai este vreun tufiș, vreun copac, iar acum spun că avem livadă acolo”, a spus unul dintre țăranii veniți la întâlnirea cu candidații USL. Un alt sătean a cerut reabilitarea școlii și realizarea unei grădinițe. „Avem copii mici și ne trebuie o grădiniță. Sunt 25 de copii la grupa mică și la grupa mare”, a afirmat bărbatul.
   În fața cetățenilor, deputatul Nini Săpunaru le-a spus că există deja proiect pentru podul care asigură accesul aici, iar acum se caută surse de finanțare. „Guvernul pedelist a știut să dea bani pentru parcuri lângă păduri sau piscine în comune fără tineri. Acum noi trebuie să căutăm bani pentru a construi poduri și a repara drumuri. Până acum am reușit să turnăm asfalt pe drumul național până la Andreiașu, iar în perioada următoare vom face și podul de la dumneavoastră”, le-a spus deputatul Săpunaru.
   De asemenea, senatorul Petru Filip, candidatul USL pentru Colegiul 1 Senat, le-a spus oamenilor din Răiuți că va susține toate proiectele inițiate de primarul Răduță Macovei pentru dezvoltarea comunei Reghiu. „Voi fi alături de primarul dumneavoastră și îl voi sprijini în rezolvarea problemelor comunității. Este nevoie de o legătură strânsă între primar, Consiliul Județean, parlamentari pentru a ajuta comunitățile locale. Nu în ultimul rând, trebuie să discutăm cu oamenii”, a afirmat senatorul Petru Filip. Candidatul USL a afirmat că este momentul ca guvernarea să facă ceva și pentru oamenii de la sate. „În Parlament am susținut acțiunea USL de a schimba guvernul PDL. Am fost conștient că lucrurile nu mai puteau continua ca până atunci. USL trebuie să sprijine dezvoltarea satului românesc”, a precizat senatorul Filip.

„PDL nu mi-a dat 50 de bani în patru ani”

   La Andreiașu de Sus, oamenii din sat le-au cerut parlamentarilor să schimbe legea strâmbă dată de pedeliști prin care au fost tăiate ajutoarele la încălzire acordate persoanelor fără venituri. Primarul din Andreiașu, Ionel Budeanu, spune că legea pedeliștilor nu a ținut cont de realitățile de la sate și au fost tăiate ajutoarele pentru cei care dețin fâneață în intravilan. „PDL a schimbat legea anul trecut și avem cazuri de bătrâni săraci care au fâneață în intravilan și care nu pot primi ajutoare de încălzire. Sunt oameni amărâți  și care au nevoie de sprijinul nostru”, a afirmat primarul Budeanu. Edilul le-a cerut parlamentarilor să susțină proiectele comunei Andreiașu arătând că în ultimii patru ani de zile nu a primit măcar un leu de la fosta guvernare pedelistă. „În patru ani de zile, președintele PDL, Alin Trășculescu nu mi-a dat 50 de bani, mi-a cerut doar să trec la PDL”, a spus primarul Budeanu.
   Ales deputat în Colegiul 3, Nini Săpunaru le-a spus oamenilor că USL a făcut în 5 luni de guvernare cât nu a făcut PDL în  aproape patru ani. El a dat exemplul drumului de pe Valea Milcovului. „Am reușit în cele cinci luni de guvernare să facem ceea ce nu au realizat pedeliștii în toți anii în care s-au aflat la guvernare. Am asfaltat drumurile naționale de pe cele două văi, Valea Râmnicului și Valea Milcovului. Nu am înțeles niciodată de ce nu au făcut acest drum cei de la PDL. Nu trebuiau să facă licitație pentru că exista deja un contract de reparație, trebuiau doar să discute cu firma și să se apuce de treabă. Nu trebuiau să îl lase să se facă praf și să spună că nu e drum național”, a afirmat deputatul Săpunaru. Parlamentarul a precizat că a discutat cu președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, și pentru următorii ani se dorește realizarea unei legături rutiere asfaltate între Vintileasca, Andreiașu și chiar Nereju.

USL sprijină proiectele de la Dumitrești
   
   Primarul de la Dumitrești, Petrică Dogaru, a cerut candidaților să sprijine proiectele de dezvoltare a satelor din comună. Comuna are o rețea de peste 70 kilometri de drumuri comunale și are nevoie de fonduri pentru mo-dernizarea lor, dar și pentru alimentare cu apă. „Comuna Dumitrești are nevoie de sprijin pentru multe proiecte. Cu sprijinul domnului deputat Săpunaru și al domnului senator Filip vrem să realizăm asfaltarea drumului din satul Giurcari, din satul Motnău. Mai avem două proiecte de alimentare cu apă și canalizare în satele Galoiești și Giurcari. Avem mai multe obiective pentru care ne batem și avem convingerea că vom câștiga. Am convingerea că după patru ani ne vom prezenta în fața alegătorilor cu un nou program pentru că acesta va fi realizat”, a afirmat primarul Dogaru.
   În fața cetățenilor, deputatul Săpunaru i-a asigurat că parlamentarii USL vor susține proiectele oamenilor din Dumitrești. „Vom avea grijă de acest Colegiu împreună cu domnul senator Filip. Patru ani de zile proiectele dumneavoastră sunt și proiectele noastre. Am făcut dovada că dacă rămânem uniți, atunci câștigăm. Dacă nu eram uniți, nu se schimba guvernul, dacă nu eram uniți nu aveați asfalt aici și nici pe Valea Milcovului”, a afirmat deputatul liberal.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?