Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

VIDEO și GALERIE FOTO: Eroii Revoluției din ’89, comemorați la monumentul din Piaţa Unirii


Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății a fost marcată ieri, printr-o ceremonie militară și religioasă care s-a desfășurat la Monumentul Eroilor Martiri din Piața Unirii. Alături de militarii garnizoanei, la ceremonie au participat reprezentanți ai autorităților administrației publice locale,  veterani de război, militari în rezervă și în retragere, reprezentanți ai asociațiilor revoluționarilor din Decembrie ‘89. După discursurile oficialilor, au fost depuse coroane de flori. Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății a fost instituită prin Legea nr. 273 din 7 decembrie 2011 și se comemorează în fiecare an pe data de 22 decembrie.

    Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății a fost marcată ieri, printr-o ceremonie militară și religioasă, care s-a desfășurat la Monumentul Eroilor Martiri din Piața Unirii din Focșani. În cadrul ceremoniei, doi preoți au oficiat serviciul religios, după care a fost evocată semnificația zilei. La ceremonie au participat pe lângă militari, revoluționari, veterani de război și reprezentanți ai autorităților administrației publice locale, respectiv prefectul Nicușor Halici și subprefectul Cristi Misăilă, viceprimarul Gabriel Necula, dar și vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare.
    General de brigadă dr. Adrian Stroea, comandantul Brigăzii 8 LAROM, a precizat că „de 26 de ani, în fiecare an, în data de 22 cinstim Revoluția Română; Revoluția Română care a făcut posibilă căderea comunismului și tranzitarea către o societate deschisă, o societate democratică. Din păcate acest lucru a fost posibil prin jertfă umană și nu puțină. Trebuie să  amintim faptul că Revoluția Română nu a fost o revoluție singulară, că ea s-a încadrat într-o serie de manifestări similare ce au avut loc în întregul bloc est-european. De asemenea și inițierea a fost gândită dincolo de hotarele țării pe fondul evident de nemulțumire socială. Trebuie să avem în vedere faptul că fără curajul celor care au ieșit în stradă, destinul României astăzi, ar fi fost cu totul altul”.

„În urmă cu un sfert de secol cu toții speram că viețile noastre se vor schimba”

    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan a transmis un mesaj cu ocazia zilei de 22 decembrie. Acesta a spus că momentul comemorării eroilor Revoluției este un bun prilej pentru bilanț. „Au trecut deja 26 ani de când România a redevenit un stat liber într-o Europă care are ca valoare fundamentală: democrația. În urmă cu un sfert de secol, cu toții speram că viețile noastre se vor schimba și, în mare parte, ele s-au schimbat. Momentul în care noi comemorăm eroii Revoluției este un bun prilej pentru bilanț. Este un bilanț care ne spune că România s-a schimbat enorm și același lucru s-a întâmplat cu fiecare dintre noi. Practic, în 1989 România și-a reluat drumul pro-european pe care fusese pusă țara de jertfa sutelor de mii de eroi care au murit în Primul Război Mondial. Mulți dintre ei au murit aici, pe aceste meleaguri luptând pentru libertatea și unitatea acestei națiuni. Libertate! Acest lucru s-a strigat de la primele ore ale Revoluției la Timișoara, la București și aici, în Piața Unirii din Focșani. Ghinea Dorinel, Silvestru Jim, Voicu Nicolae, Milea Dumitru, Crețu Florin, Catană Marin, Dănăilă Gabi, Apostolie Vasile și Buruiană Valentin sunt eroii noștri. Ei au plecat mai devreme dintre noi pentru că au crezut în libertate. Pentru libertatea noastră au plătit prețul suprem. Să nu le uităm jertfa și să prețuim darul pe care ni l-au făcut! Libertatea și drumul proeuropean al României sunt certitudini, la fel cum certitudine a fost și momentul unirii cu aproape 100 ani în urmă. Èšine doar de noi să prețuim lucrurile pe care le-am câștigat în decembrie 1989, la fel de mult cum și viitorul ține tot de alegerile pe care ni le asumăm în prezent. Haideți să ne aducem aminte cu mai multă pioșenie de cei care nu au avut norocul să supraviețuiască acestui moment, de cei peste 1.000 de revoluționari care și-au dat viata pentru România de astăzi. Dumnezeu să-i odihnească!”, a transmis Oprișan.

„Revoluția reprezintă simbolul libertății”

    Prezent la ceremonie, prefectul Nicușor Halici a vorbit și el despre Revoluția din 1989, spunând că reprezintă simbolul libertății unei generații ai cărei martiri au făcut posibilă, prin jertfa supremă, normalitatea unei vieți pe care o trăim astăzi. „Numai prin asumarea responsabilităților ce ne revin nouă tuturor astăzi, oameni simpli, conducători din administrația publică centrală și locală, decidenți politici, putem transmite optimism generațiilor de mâine. Prin efort și implicare personală în localitățile în care trăim, la școală, la biserică, la universitate, la locul de muncă al fiecăruia putem să ne aducem contribuția la un viitor mai bun și numai astfel avem dreptul să cerem celor care ne reprezintă viziune și performanță în ceea ce întreprind în politica regională, națională sau europeană.  Democrația în numele căreia au murit cei pe care îi comemorăm astăzi, ne obligă în aceeași măsură în care ne conferă drepturi și ne oferă răspunsuri pentru provocările pe care societatea română le are astăzi, mai mult ca oricând. Facem parte din marea familie a Europei unite, avem cele mai sigure garanții de securitate în cadrul Alianței Nord Atlantice și depinde numai de noi să ne afirmăm identitatea alături de partenerii noștri. Astăzi, la 26 de ani de la unul dintre momentele cele mai importante ale istoriei contemporane a României, suntem datori să arătăm recunoștință celor ce s-au jertfit crezând într-un viitor mai bun pentru noi toți. Dumnezeu să îi odihnească pe eroii Revoluției Române !”, a spus prefectul.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?