Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Spitalele vrâncene au nevoie de fonduri


   Mai multe spitale din județ funcționează la cota de avarie, fiind în imposibilitatea de a achita salariile până la sfârșitul anului și a asigura pacienților serviciile medicale de care au nevoie, ca urmare a bugetului dezastruos alocat de fosta guvernare pedelistă. În această situație se află Spitalul Comunal Vidra și Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, dar probleme sunt și la Spitalul Municipal Adjud și Spitalul Orășenesc Panciu. Ministrul Sănătății, Raed Arafat, a aflat de problemele financiare ale unităților medicale din județ și a promis că acestea vor fi rezolvate.
   Ieri, managerii spitalelor Vidra și Dumbrăveni și conducerile Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) și Direcției de Sănătate Publică (DSP) s-au întâlnit cu prefectul Cătălin Kanty Popescu pentru a discuta în legătură cu problemele financiare ale celor două unități medicale. Potrivit unui comunicat al Prefecturii, în cadrul ședinței, conducerea CAS a comunicat prefectului că nu mai poate asigura finanțarea celor două spitale, deoarece suma maximă prevăzută a fost cheltuită. Spitalul Vidra, din iulie, a intrat pe finanțare tip DRG (n.r. – plata pe caz externat), fapt ce a determinat calcularea unui ICM (indice de complexitate a cazului) redus pentru anul 2012, respectiv 0,5961. Din acest motiv, spitalul a primit buget mai mic, aproape 1,9 milioane de lei, la care s-au adăugat 100.000 de lei, bani contractați conform Contractului Cadru. Potrivit legii, suma maximă de contractat pe finanțarea de tip DRG este de 1.951.2981,72 lei. Pentru a putea funcționa în condiții normale, spitalul ar mai avea nevoie de 600 de mii de lei.
   Åži Spitalul din Dumbrăveni are nevoie de bani. Managerul Costel Negoescu a precizat că ar mai avea nevoie de 450 de mii de lei, pentru ca unitatea să poată funcționa până la finele anului. „Mâine vom trimite cu toții o adresă la CNAS și Ministerul Sănătății, pentru a-i informa despre problemele financiare cu care ne confruntăm, și apoi ne vom duce la Minister și CNAS să solicităm banii”, ne-a spus Negoescu.
   În ceea ce privește Spitalul Municipal Adjud, managerul Gheorghe Bercea a precizat că unitatea mai are nevoie de 900 de mii de lei, pentru a putea plăti salariile angajaților și utilitățile pe luna octombrie. La Spitalul din Panciu, suma pe care o poate aloca CAS nu ar acoperi necesitățile de finanțare până la sfârșitul anului. Potri¬ vit comunicatului, prefectul a discutat la telefon, ieri, cu ministrul Sănătății, Raed Arafat, care i-a promis că problemele financiare ale acestor spitale vor fi rezolvate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?