Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Elevă de 17 ani, însărcinată în 6 luni


   Adolescenta este orfană și este găzduită la Modulul de tip familial Mărășești.  Acolo stă doar în week-end, în timpul săptămânii locuind la internatul unui liceu din Focșani. Eleva le-a spus celor care o supraveghează că a rămas gravidă în urma unui act sexual consimțit și a refuzat să divulge numele viitorului tată.

   O elevă în vârstă de 17 ani este însărcinată în șase luni și locuiește în Modulul de tip Familial din Mărășești, care aparține Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea. Tânăra le-a spus târziu educatorilor că este însărcinată, când întreruperea sarcinii nu a mai putut fi o opțiune. Adolescenta este nevoită să suspende frecventarea cursurilor la liceul din Focșani unde învață, dar intenționează să se întoarcă la școală. „Ceea ce se va întîmpla cu ea și cu copilul, după ce va naște, se va stabili la momentul respectiv. Tânăra va ajunge la Centrul Maternal începând cu ultimul semestru de sarcină până după naștere. Mai apoi, în funcție de evoluția lucrurilor și de preocuparea pe care o va arăta față de situația nouă în care se află, se va lua o hotărîre. Aceasta este consiliată, îndrumată și sprijinită de consilierii noștri, care au sfătuit-o în permanență să aibă grijă de sănătatea ei și a copilului”, ne-a declarat Luminița Liciu, directorul adjunct al DGASPC.
   Potrivit acesteia, noua ipostază în care se află adolescenta a bulversat-o și a făcut-o să se simtă vinovată. „A regretat ceea ce s-a întâmplat și a refuzat să aducă la cunoștință identitatea celui cu care a întreținut raportul sexual, dar a precizat că a fost un act sexual consimțit. A acceptat foarte greu situația în care se află, dar a fost foarte deschisă la consilierea pe care i-am acordat-o”, a menționat Luminița Liciu. Adolescenta are regim de asistat începând de anul trecut, când mama ei a decedat, iar tatăl nu a putut fi identificat pentru a-și asuma răspunderea pentru creșterea și îngrijirea atât a ei, cât și a surorii pe care o are. „În urma unei hotărâri judecătorești aceasta împreună cu sora ei au intrat în sistemul de ocrotire și protecție socială. Regimul ei a fost unul de asistat, ceea ce înseamnă că eleva locuia la internatul școlar din Focșani și venea la Modulul de tip familial Mărășești doar la sfârșit de săptămână și în vacanță”, ne-a declarat Luminița Liciu.

Reclamații de la vecini

   Situația elevei însărcinate și a Modulului de tip familial de la Mărășești a fost adusă la cunoștință redacției noastre, de o persoană care susține că locuiește în aceeași scară de bloc în care este amplasat acest modul, un apartament de trei camere, de pe strada Doinei, din Mărășești.
   Potrivit acesteia, în acest apartament de trei camere locuiesc 6 copii, care dorm într-o singură cameră. „În apartament funcționează și biroul șefului Serviciului Module de tip familial Mărășești, tot aici se distribuie alimente pentru celelalte module din Mărășești și tot aici locuiesc și instructorii-educatori, care supraveghează acești copii”, se arată în e-mailul primit la redacție. Conducerea DGASPC spune că lucrurile nu stau așa. „Nu este adevărat! Deocamdată nu am ajuns în situația de a comasa, din cauza lipsei de personal, copiii care trăiesc în aceste module. Este posibil să ajungem și în această situație, dar deocamdată nu am ajuns. Într-un dormitor locuiesc patru copii de același sex și de obicei cupluri de frați”, ne-a declarat Luminița Liciu.
   Persoana care s-a plâns redacției noastre a fost nemulțumită în special de comportamentul tinerei însărcinate, despre care afirmă că „este foarte obraznică, m-a înjurat, m-a scuipat, a întins mâna spre mine pentru a mă lovi, iar eu nu am putut nici măcar să-i zic ceva deoarece șeful de cămin mi-a zis că toți copiii de la centrul de plasament sunt ocrotiți de lege, și dacă o supăr pe respectiva, mai ales că este gravidă, poate să piardă sarcina”.
   Directorul adjunct al DGASPC, Luminița Liciu, spune că aceste apartamente în care locuiesc copiii aflați în grija sistemului de protecție socială și care sunt amplasate în comunitățile din diferite localități, au mai fost subiectul unor discuții cu vecinii, dar pentru fiecare situație în parte s-a încercat și s-a rezolvat de cele mai multe ori problema. „Discuții au fost pentru că sunt inerente traiului într-un spațiu comun. Am avut administrator de bloc care a reclamat că unul dintre copii a înfundat interfonul, ni s-a semnalat că au fost inundați vecinii pentru că s-au defectat niște țevi, că se ascultă muzică prea tare sau că au făcut gălăgie. Pentru fiecare dintre aceste probleme am discutat, am remediat, pe cât posibil am încercat împreună să găsim o soluție. Acum 2 săptămâni am fost personal la Mărășești împreună cu doamna director general, unde am avut o discuție cu toți reprezentanții locali, primărie, poliție și așa mai departe. Educarea acestor copii nu ține doar de noi, ține de noi toți, de întreaga societate. Sunt copii care au poveștile lor în spate și unii sunt la vârsta adolescenței și au un comportament specific acestei perioade și de aceea trebuie să ne implicăm cu toții”, a declarat Luminița Liciu.
   Sistemul de module de tip familial a fost înființat după ce marile centre de îngrijire și protecție socială în care stăteau copiii în perioada comunistă au fost desființate.
   Scopul acestora era de a oferi, pe cât posibil, acestor copii un mediu cât mai apropiat de unul familial.
   Aceștia trăiesc și se gospodăresc cu ajutorul unor instructori care se ocupă și de educarea lor. Regimul este unul deschis în care copiii pot ieși și pot desfășura activități specifice vârstei lor. În acest sistem trăiesc în Vrancea, peste 40 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 23 de ani.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?