Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Femeile care renunţă la fumat înainte de 40 de ani trăiesc mai mult


   Femeile care renunță la fumat înainte de a împlini vârsta de 40 de ani trăiesc în medie cu nouă ani mai mult, afirmă autorii unui studiu realizat pe un eșantion de peste un milion de fumătoare. Renunțând la fumat înainte de vârsta de 40 de ani, femeile pot să trăiască cu nouă ani mai mult decât cele care continuă să fumeze, chiar dacă speranța de viață a fostelor fumătoare rămâne inferioară speranței de viață a femeilor care nu au fumat niciodată, afirmă autorii acestui studiu.
   Studiul, publicat în revista medicală britanică Lancet, a fost realizat pe un eșantion de 1,2 milioane de femei britanice, care au fost recrutate pentru această cercetare între anii 1996 și 2001 și monitorizate până în 2011. Femeile cu vârstele cuprinse în intervalul 50-65 de ani au fost chestionate în legătură cu stilul lor de viață și cu starea lor de sănătate, la intervale de trei ani. Dintre ele, 20% erau fumătoare, 28% erau foste fumătoare, iar 52% nu fumaseră niciodată. Rezultatele au arătat că fumătoarele trăiesc în medie cu 11 ani mai puțin decât femeile care nu au fumat niciodată, având un risc de deces înainte de vârsta de 70 de ani de 24%. Pentru nefumătoare, acest risc este de doar 9%.
Cercetătorii britanici au dorit mai ales să afle ce se întâmplă cu femeile care au renunțat la fumat, la diverse vârste din viețile lor. Ei au descoperit astfel că, renunțând la fumat înainte de 40 de ani, femeile pot să „recâștige” peste nouă ani de viață, sau chiar 10 ani de viață, dacă renunță la fumat înainte de vârsta de 35 de ani.
   Pentru femeile care renunță la fumat între 45 de ani și 55 de ani, riscul de deces prematur este mai mare cu 56% față de cel asociat femeilor nefumătoare, însă ele câștigă totuși încă 6-7 ani de viață suplimentari, în raport cu cele care continuă să fumeze. 
Riscul crește în funcție de numărul de țigarete fumate în fiecare zi și în funcție de vârsta la care femeile au început să fumeze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?