Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Teste pe şoricei, cobai şi iepuraşi în laboratorul DSVSA


   În laboratorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) cresc peste o sută de șoricei albi folosiți pentru realizarea unor analize. Alături de ei mai trăiesc câțiva cobai și doi iepuri, un mascul și o femelă, care sunt folosiți mai rar în experimentele angajaților de la DSVSA. Animalele sunt achiziționate de la Institutul Cantacuzino București și sunt crescute în condiții speciale. Temperatura camerei în care trăiesc nu depășește 23-24 de grade Celsius, iar mâncarea cu care sunt hrăniți este procurată și ea de la Institutul Cantacuzino.
   În fiecare zi, animăluțelor li se cumpără lapte proaspăt și pâine pe care șoriceii le mănâncă cu multă poftă, în special miezul de la pâine înmuiat în lapte. În fiecare sfârșit de săptămână un angajat al acestui laborator face de serviciu și hrănește micuțele animale. Cobaii au fost procurați de la o direcție sanitară veterinară din alt județ și sunt ceva mai puțini la număr, numai 9, pentru că sunt folosiți mai rar la analize. Animalele au cutii speciale frumos colorate și curățate în permanență. Camera în care stau respectă toate condițiile sanitare veterinare. Este modernizată cu gresie și faianță și bine iluminată, aerisită, iar animalele sunt hrănite la ore fixe. „Laboratorul nostru este unul foarte bine dotat cu aparatură de ultimă generație, acreditat RENAR. Analizele pe care le facem în acest laborator ne oferă nouă diagnosticul cert pentru depistarea unor afecțiuni”, ne-a declarat Necula Botezatu, directorul DSVSA.

Culturile celulare, prea scumpe

   Testele pe șoricei sunt efectuate pentru a depista rabia, o afecțiune gravă care se transmite și la om. Primele teste care se fac, de multe ori nu sunt concludente, așa că se folosesc bio probele, care implică injectarea intracerebrală a șoriceilor cu un omogenat din creierul animalului bolnav. Pentru astfel de analize se folosesc doar șoriceii care au vârsta de 3-4 săptămâni. Nu se folosesc niciodată adulții care sunt lăsați pentru înmulțire. Angajații laboratorului au grijă ca în perioada de înmulțire masculii și femelele să stea în aceeași cușcă. Dacă după injectare, în primele 28 de zile apar modificări de comportament ale animalului, atunci înseamnă că rezultatul testului pentru rabie este pozitiv.
   Pe lângă șoricei și cobai, în laboratorul DSVSA trăiesc și doi iepuri, un mascul și o femelă. Aceștia primesc zilnic varză, morcov și fructe proaspete și sunt crescuți pentru teste pentru depistarea unei boli numite Aujeszky, o afecțiune mortală în rândul animalelor dar care nu se transmite la om.
Cobaii sunt folosiți pentru depistarea tuberculozei la animale. Primele rezultate apar după 60 de zile de la injectare, iar după decesul acestora, se fac analize la organele lor interne. În comunitatea europeană se încearcă înlocuirea acestor tipuri de analize cu culturile celulare, dar aceste teste sunt foarte scumpe. În cazul în care țara noastră ar adopta acest sistem de diagnosticare, atunci analizele s-ar face doar în institute.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?