Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Unde sunt caii? În galantar


   Mii de cai au dispărut din evidențele medicilor veterinari vrânceni. Mafia traficanților de carne de cal, pe care o vând pretinzând că este de vită, este motivul pentru care cabalinele dispar cu miile. Medicii veterinari spun că în câțiva ani samsarii de cai nu vor mai avea ce vinde.

   Numărul cabalinelor folosite în special pentru tracțiune scade de la an la an. Principalul motiv, potrivit medicilor veterinari, este interesul crescut al samsarilor de cai de a vinde carnea de cal în locul celei de vită. Câștigurile sunt considerabile, ținând cont de faptul că un cal viu se vinde cu câteva sute de lei, iar o bovină cu câteva mii de lei. Mai grav este că pusă pe tarabă, carnea de cal nu se poate deosebi de cea de vită pentru că aspectul este izbitor de asemănător. „Se știe că în special în zona Homocea există persoane care se ocupă cu sacrificarea cailor pe care apoi îi vând. Nu sunt abatoare autorizate. Sunt foarte bine organizați și chiar dacă au făcut și pușcărie unii dintre ei, ceilalți din familie care au rămas s-au ocupat în continuare de același lucru, pentru că acesta este mijlocul lor de existență. În câțiva ani acest lucru se va stopa pentru că nu vor mai fi cai de tăiat”, ne-a declarat medicul Doru Calistru, directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).
   Potrivit acestuia, pe tarabele piețelor această carne de cal nu prea ajunge pentru că odată pusă la vânzare este verificată de medicul veterinar de circumscripție sanitar veterinară. În schimb, sunt interesate de această carne de cal, marile unități procesatoare de carne, care o folosesc la producerea mezelurilor. Vândută fără acte, la negru, aceasta este mult mai ieftină decât dacă s-ar comercializa legal, pentru că în acest fel se evită plata taxelor și a impozitelor. „Se vorbește de o rețea care este bine organizată. Carnea se transportă noaptea, au antemergătoare. Există posibilitatea ca să se ia carne de vită de la abator și printre ea să se introducă și carne de cal, pentru că este mult mai ieftină”, spune medicul veterinar Doru Calistru.
   Potrivit informațiilor furnizate de către reprezentanții DSVSA, în doi ani au „dispărut” aproape patru mii de cai. În 2012, în evidențele lor există 14.966 de cabaline. Anul trecut, numărul acestora era de 15.404, iar în 2010 existau 18.696 cabaline.

Reprezentanții DSVSA nu pot face percheziții

   Potrivit legislației în vigoare, instituția care poate interveni în astfel de cazuri este Poliția. „Noi nu putem intra să facem percheziții la domiciliu. Noi putem interveni doar dacă suntem anunțați de poliție și putem aplica măsuri în baza unui buletin sanitar veterinar. Noi putem merge să facem verificări, doar în abatoarele autorizate, a precizat Necula Botezatu, directorul DSVSA.
   În Vrancea există două abatoare autorizate să sacrifice cai. Dar carnea pe care o valorifică acestea nu ajunge pe tarabe la noi în județ. „Nu am văzut să se comercializeze la noi în județ carne de cal. Probabil o comercializează în altă parte”, a menționat Necula Botezatu. Ca și carnea provenită de la celelalte animale, aceasta trebuie testată înainte de a fi vândută. Pe lângă examenul clinic al animalului se fac analize la carnea de cal pentru că și aceasta poate avea trichineloză, la fel ca și cea de porc. „Carnea care nu este sacrificată în abatoare autorizate este considerată insalubră, se confiscă și se incinerează”, ne-a declarat directorul DSVSA.

Carnea de cal nu poate fi deosebită de cea de vită cu ochiul liber

   Aspectul cărnii de cal, spun medicii veterinari, este similar cu cel al cărnii de vită, ceea ce o face greu de deosebit cu ochiul liber. Suspiciuni apar doar atunci când se vede carcasa. După oasele lungi se observă dacă aceasta provine de la o cabalină. Mușchiul de cal este cel care are și o fibră mai lungă comparativ cu mușchiul de la cea de vită. Nici culoarea nu oferă prea multe indicii. De multe ori cea de cal poate fi confundată cu cea de vițel pentru că este mai roz la culoare. La fierbere însă, carnea de cal se comportă diferit. „Când este pregătită, se observă că are un miros specific și carnea face spumă”, spune medicul veterinar Doru Calistru.  Analizele făcute la laborator sunt cele care oferă certitudinea provenienței cărnii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?