Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Marian Oprişan, invitat la Adunarea Regiunilor Europene Vitivinicole


   Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a fost invitat de președintele Adunării Regiunilor Europene Vitivinicole (AREV), Jean Paul Bachy, să participe, în data de 7 noiembrie, la Bruxelles, la o întâlnire ce vizează apărarea drepturilor viticultorilor europeni. Reuniunea va avea loc înainte de cea de-a 4-a întâlnire a Grupului la Nivel Înalt din 23 noiembrie. AREV-ul este împotriva liberalizării drepturilor de plantare a viței-de-vie și a luat inițiativa de a finanța un studiu asupra impactului social, economic și de mediu, din care a reieșit că liberalizarea drepturilor de plantare nu reprezintă o soluție la problemele viticultorilor din UE. Această liberalizare presupune ca oriunde în Europa să fie cultivat orice soi, fără a se mai ține cont de regiunea din prezent. De exemplu, Galbena de Odobești ar putea fi produsă în orice țară din UE și nu doar în regiunea de origine. Marian Oprișan organizează astăzi o întâlnire cu viticultorii vrânceni, pentru a fi dezbătute principalele probleme cu care se confruntă aceștia. Rezultatele întâlnirii vor fi prezentate de președintele Consiliului Județean în cadrul reuniunii AREV.

   Președintele AREV, Jean Paul Bachy, i-a trimis o invitație președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan pentru a participa la reuniunea Adunării Regiunilor Europene Vitivinicole. În invitație se precizează că de la prezentarea din luna martie a studiului științific al profesorului Montaigne – care a confirmat în totalitate „cererea noastră corectă de a menține reglementările privind potențialul de producție european pentru toate categoriile de vin”, președintele Oprișan a fost informat în mod consecvent cu privire la diferitele proceduri „pe care le-am întreprins cu Comisia Parlamentului European, Comitetul Regiunilor și cu diferite state membre”. „În ciuda unanimității punctelor de vedere și a sprijinului înregistrat cu cele trei instituții partenere menționate mai sus, suntem profund dezamăgiți de Comisia Europeană care, din păcate, are monopol pe inițiativa în cauză. Independent de faptul că Directorul General și-a luat li-bertatea de a ne insulta la a treia întâlnire de la Palermo, acolo unde am avut onoarea de a vă reprezenta, soluția propusă acolo (liberalizarea tuturor categoriilor de vinuri în afară de DOC și IGP) nu repre-zintă nici un progres. În fapt, ca răspuns la obiecțiile noastre contra liberalizării drepturilor de plantare, Comisia Europeană a propus deja în 2008 ca vinurilor DOC/IGP să li se permită să administreze creșterile în suprafață prin fișele lor cu specificații”, se arată în invitația semnată de președintele AREV, Jean Paul Bachy.
   Acesta mai susține că această din urmă propunere a Comisiei sare în fața tuturor pozițiilor exprimate clar de viticultorii europeni, „îngrijorează și denotă fie o ignoranță profundă a modalității în care piața vinului funcționează, ori o dorință disimulată de a păstra totalul dereglementărilor inițiate de către Comisarul anterior”. „Nu putem accepta o asemenea lipsă de respect față de ce-rerea statelor producătoare, a regiunilor viticole – primele ce vor fi afectate de această politică – de profesioniștii din fiecare țară, și de Parlamentul European. Pentru a apela la simțul de răspundere și la respon-sabilitatea  domnului Comisar Cioloș și de a găsi o soluție viabilă pentru viitor sector viticol din Europa, am decis că este indispensabil să organizăm la Bruxelles, înainte de cea de-a 4-a întâlnire a Grupului la Nivel Înalt din 23 noiembrie, un eveniment la scară mare cu acoperire media completă pentru a demonstra determinarea noastră de a ne face auziți cu privire la această pro-blemă care este crucială pentru economia noastră regională”, se mai arată în scrisoarea primită de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

AREV vrea menținerea dreptului de plantare pentru a elimina concurența neloială

   În 2008, Uniunea Europeană a lansat un pachet de măsuri ce prevăd, printre altele, suprimarea progresivă a drepturilor de plantare (actualul sistem de control al podgoriilor). Scopul ar fi acela de a introduce mai multă flexibilitate, pentru a adapta producția la cererea internațională, având inclusiv libertatea de a  lega soiurile. Mai exact, actualele reglementări impun ca, dacă un producător dorește ca vinul său să obțină o denumire controlată (DOC = Denumire de Origine Controlată sau IG = Indicație Geografică), trebuie să respect un caiet de sarcini și să planteze doar anumite soiuri, în areale bine definite. În cazul eliminării acestor prevederi, fiecare viticultor ar putea planta ce vrea, unde vrea și să obțină cât mai multă producție posibil. De exemplu Galbena de Odobești ar putea fi produsă în orice țară din UE și nu doar în regiunea de origine.
   AREV-ul a finanțat un studiu asupra impactului social, economic și de mediu, din care a reieșit că liberalizarea drepturilor de plantare nu reprezintă o soluție la problemele viticultorilor din UE. În studiu se arată că liberalizarea dreptului de a planta nu este o soluție la problemele viticultorilor în competiția cu vinurile din Lumea Nouă (Argentina, Chile, Australia, Africa de Sud). „Ceea ce conferă reputație vinurilor europene este calitatea lor! Sistemul european de Denumiri de Origine Controlată stabilește conexiuni între identitatea vinurilor și teritoriul de origine. Libe-ralizarea dreptului de plantare poate conduce la destabilizarea piețelor și la perturbarea completă a consumatorilor, care sunt foarte atașati de originea produselor folosite. Ei vor să știe proveniența vinurilor și modul cum au fost produse”, se arată în studiul profesorului Montaigne.
   Studiul mai arată că „reglementarea actuală a drepturilor de plantare nu a împiedicat niciodată podgoriile de bună calitate să producă mai mult, garantând, totodată, calitatea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?