Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Vrâncenii spun că e importantă cultura, dar nu prea merg la bibliotecă, teatru sau muzeu


   Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Național Vrancea a derulat în perioada 1-15 septembrie un proiect de cercetare sociologică privind ana-liza consumului cultural în județul Vrancea, care a scos la iveală câteva aspecte interesante despre cât de mult gustă vrâncenii actul cultural. În acest studiu au fost implicați aproape 600 de vrânceni, femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 16 și peste 50 de ani, atât din municipiul Focșani, cât și din restul județului, din mediul urban și rural, care au răspuns întrebărilor dintr-un chestionar sociologic.
   Cel mai important reper cultural din municipiul Focșani este Teatrul, nominalizat de 30% dintre cei chestionați, urmat de Piața Unirii – 22% și Ateneul Popular – 14%. Alte instituții culturale importante din Focșani amintite de cei intervievați sunt Prefectura Veche, biserici de pa-trimoniu cultural, Muzeul Unirii, Mausoleul din Sud, Casa Apostoleanu, Colegiul Unirea sau case cu valoare istorică.
   Cetățenii din restul județului, din mediul urban, au apreciat că Mausoleul Mărășești este cel mai important reper cultural, urmat de Teatru și Casa de Cultură, ultimele două din Focșani.
   Sătenii au poziționat biserica în fruntea listei cu repere culturale din localitate, apoi Căminul Cultural și primăria. „44% dintre focșăneni și 33% dintre vrânceni consideră cultura ca fiind foarte importantă sau importantă, în timp ce 25% dintre focșăneni și 13% dintre vrânceni au dat un răspuns conform căruia astăzi cultura are mică și foarte mică importanță”, se arată în studiu.

Principalele activități din Căminul Cultural: nunți, botezuri și ședințe

   În jumătate dintre localități există un monument istoric, majoritatea monumente ale eroilor și biserici vechi. Vrâncenii intervievați au spus că principalele activități care se desfășoară la Căminul Cultural sunt nunți, botezuri și ședințe și nicidecum evenimente culturale. „Deși 71% dintre cei care au răspuns la chestionarul nostru consi-deră că starea căminului cultural din localitate este bună sau foarte bună, activitățile în acest domeniu sunt sub nivelul așteptărilor din partea populației. Astfel, putem enumera principalele activități în căminul cultural: nunți, botezuri, ședințe și mult mai puțin activități culturale autentice”, este una dintre concluziile studiului.
   40% dintre cei care au vizitat un obiectiv de patrimoniu în ultimul an au mers la mănăstiri, iar 25% la biserici de patrimoniu. În majoritate, vrâncenii ar fi dispuși să contribuie cu o sumă mai mică de 10 lei pentru restaurarea unui monument istoric. Aproape 90% dintre intervievați nu cunosc un centru de informare culturală în Vrancea, dar îl consideră necesar. Peste 70% dintre respondenți consideră educația culturală foarte importantă sau importantă pentru dezvoltarea copiilor, iar aproape 90% dintre ei consideră bună ideea introducerii în școală a unei discipline opționale de cunoaștere a patrimoniului cultural local.

Gustul pentru lectură, în scădere accentuată

   Focșănenii merg ocazional la Teatru – 46%, iar 34% nu au călcat niciodată  în sala de spectacole. 75% dintre cei întrebați nu au mers niciodată la Galeriile de Artă, iar 49% nu merg la muzeu. Publicul rural are o preferință către spectacole folclorice. „Am constatat că preferința publicului către festivaluri folclorice este destul de mare, totuși activitățile culturale în acest domeniu lipsesc în cadrul mai multor cămine culturale. Doar 15% dintre cămine pot oferi astfel de activități”, este o altă concluzie a studiului. În schimb, publicul din mediul urban preferă vizionarea de filme.
   În ceea ce privește consumul cultural de mass media, în mediul rural accesul la informație este redus. Jumătate dintre cei chestionați nu citesc niciodată ziarul. În mediul urban, 34% dintre vrânceni citesc zilnic ziarul. Jumătate dintre cei întrebați nu au o bibliotecă personală, iar cei care dețin una, și-au cumpărat cărțile înainte de anul 1989 (67%). „Se constată  o scădere a puterii de cumpărare, dar și a surselor alternative de informație (internet). Cert este că gustul pentru lectură este într-o scădere accentuată”, se precizează în studiu. În Focșani, aproape 40% dintre cetățeni nu merg la bibliotecă, în timp ce în restul județului 72% dintre cei întrebați nu împrumută cărți de la această instituție publică, iar în mediul rural acest procent ajunge la 92%. Cărțile preferate de vrânceni sunt cele de ficțiune (beletristică, dragoste). 54% dintre focșăneni au răspuns că participă la festivalurile organizate în oraș. Principala sursă de informație în ceea ce privește patrimoniul cultural rămâne mass media, potrivit răspunsurilor a 40% dintre cei chestionați. De menționat că în sediul Direcției Județene pentru Cultură funcționează un Centru de informare și consiliere în domeniul patrimoniului cultural. Conducerea Direcției propune ca în cadrul fiecărei primării să existe un Centru de informare asupra patrimoniului cultural din localitate. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?