Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Alex Ştefănescu, Andrei Pleşu şi Neagu Djuvara, invitaţi să conferenţieze la Focşani


   Criticul literar Alex Åžtefănescu va deschide la Focșani, pe 12 noiembrie, o serie de 12 conferințe publice, organizate de Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național (DJCPN), dedicate marilor personalități române din diverse domenii culturale.
   Alex Åžtefănescu va conferenția la Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia”, de la ora 16.00, pe tema „Cine mai are nevoie, astăzi, de literatură?”. Cu această ocazie va fi lansată și cartea scriitorului focșănean Florinel Agafiței „Indianiștii din spațiul românesc”, volum unicat la nivel național, premiat de Ambasada Indiei în România. La această manifestare culturală sunt invitați toți cei care au tangență sau nu cu literatura, pentru a se încărca spiritual.
   Conducerea Direcției pentru Cultură dorește să reînvie tradiția conferințelor publice la Focșani, din perioada interbelică. „Este un proiect pe termen mediu și lung, care cuprinde 12 conferințe, care se vor desfășura timp de un an de zile. Prin acest exercițiu dorim să reluăm tradiția din perioada interbelică, ca mari personalități culturale de la nivel națio-nal să vină în Vrancea, să conferențieze”, ne-a declarat Florin Micu Iliescu, directorul DJCPN. În perioada interbelică, la Focșani au susținut confe-rințe publice mari persona-lități ale vremii, precum istoricul Nicolae Iorga, scriitorul Mircea Eliade sau academicianul Simion Mehedinți. În acele timpuri, conferințele erau organizate sub patronajul fundațiilor culturale regale. 
   Conducerea Direcției pentru Cultură dorește să îi invite la Focșani și pe istoricul Neagu Djuvara, filosoful Andrei Pleșu și academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici. De asemenea, în luna decembrie ar putea conferenția la Focșani marele antropolog român Gheorghiță Geană, originar din Soveja, care va vorbi despre tradițiile și obiceiurile străvechi, de sărbătorile de iarnă.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?