Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Multe şcoli, în pericol să ardă din temelii


   Multe unități de învățământ din județ nu respectă normele de apărare împotriva incendiilor, altele nu au planuri de evacuare deși legea care obligă la întocmirea acestora a intrat în vigoare în urmă cu șase ani.
   Reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea au participat, ieri, la sediul Inspectoratului Åžcolar Județean, la ședința cu directorii de școli. Deși în fiecare an școlar fac acest lucru, și de această dată pompierii le-au cerut directorilor să aplice cu mai mare seriozitate regulile de apărare împotriva incendiilor. 
   Totodată, pentru a fi pregătiți în orice moment de ce e mai rău, pompierii le-au solicitat directorilor să organizeze exerciții de alarmare. „Pe fiecare semestru va trebui ca fiecare școală să facă o simulare a exercițiilor de urgență, dar dacă vor să participe și pompierii, directorii trebuie să anunțe la început de lună, pentru a ști cum să își organizeze activitățile”, a declarat locotenent colonel Ovidiu Oprea, șef Serviciu prevenire în cadrul ISU.
   Acesta a precizat că multe unități de învățământ, unde nu au fost respectate normele de protecție în caz de incendiu, au fost sancționate. Astfel de sancțiuni vor fi aplicate în continuare, până la remedierea tuturor problemelor. „Din păcate, multe din enunțările pe care le voi face se repetă de mult timp și datorită acestui fapt a trebuit să apelăm la regulament. Nu există dotare cu mijloace de stingere în caz de incendii. În școli nu există stingătoare, hidranții din interior nu sunt ținuți în stare de funcționare. Nu sunt prevăzute sisteme acustice de alarmare în cazul situațiilor de urgență. Personalul TESA nu este calificat și instruit. Să aveți grijă că se desfășoară și procesul electoral, să dați atenție, să reparați sobele. În primul rînd este vorba de viața copiilor”, a adăugat Ovidiu Oprea.

Concursurile pompierilor tot mai puțin căutate

    O altă dezamăgire a pompierilor este legată de faptul că elevii nu mai participă în număr la fel de mare ca în anii precedenți, la concursurile organizate de ei. Asta în condițiile în care acestea sunt foarte utile, iar prin joc copiii pot învăța foarte multe despre cum să își protejeze viața.
   Concursurile „Cu viața mea apăr viața” și „Prietenii pompierilor” atrag de la an la an un număr tot mai mic de elevi. Așa se face că directorii de școli au fost sfătuiți să insiste pe lângă copii să se înscrie la aceste concursuri în număr mai mare pentru că, susțin pompierii, este foarte important ca ei să aibă cunoștință cu privire la normele de prevenire și protejare în caz de catastrofe naturale.

Violența în școli, prioritate județeană
 
   Prevenirea și combaterea violenței este una dintre prioritățile conducerii Inspectoratului Åžcolar, iar directorii unităților de învățământ vor trebui să aibă grijă de acest aspect în anul școlar 2012 – 2013. Inspectorul șef adjunct al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), comisarul șef Tomiță Păvăloiu, le-a transmis directorilor să fie foarte atenți la ceea ce se întâmplă în unitățile de învățământ și să nu ezite să anunțe fiecare incident, oricât de mic ar fi, pentru a putea fi luate măsuri în timp util.
   Reprezentantul IPJ a adus în atenția managerilor numeroasele incidente violente înregistrate în alte județe ale țării și a insistat ca aspectul siguranței în școli să fie tratat cu o mai mare responsabilitate. „Avem o mare rugăminte ca acolo unde cunoașteți că există probleme, să le cunoaștem și noi, pentru că ar putea degenera. Să putem veni în sprijinul dumneavoastră și dumneavoastră în sprijinul nostru și să ne putem realiza obiectivele”, a transmis comisarul șef Tomiță Păvăloiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?