Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO: Pistoale, puști şi aruncător de grenade, expuse la Colegiul Unirea


   Armata României își sărbătorește ziua pe 25 octombrie. Ieri, militarii Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” Focșani, împreună cu veteranii de război, plutonier adjutant principal (r ) Ioan Lungu și colonel (r) Gheorghe Rogoz și reprezentanți ai Biroului de Informare Recrutare le-au vorbit elevilor de la clasele a VIII-a și a XII-a de la Colegiul Național Unirea despre viața de militar. „M-am înrolat în armată, ca voluntar, la vârsta de 17 ani. Am ajuns dincolo de Tisa, la Tocai, iar aici am fost rănit. Am ajuns la spital și după două săptămâni au vrut să mă trimită în țară. Eu am refuzat și m-am întors pe front. În război cuvintele «nu» și «nu pot» nu există. Acolo se răspunde doar cu «da» și «executat». Pentru faptele de vitejie am primit șapte decorații. Cinci decorații de război românești și două decorații internaționale”, le-a povestit elevilor colonel (r) Gheorghe Rogoz.
   Peste câteva zile, plutonier adjutant principal (r ) Ioan Lungu împlinește 100 de ani. Nu a uitat nici acum momentele de coșmar prin care a trecut. „Războiul nu cruță pe nimeni. Lasă oameni fără mâini, fără picioare, fără vedere…! În urma lor suferă și alții. România nu a fost o țară cuceritoare. Românii doar și-au apărat teritoriul”, a spus acesta.

Militarii români luptă la mii de kilometri distanță de țară

   Elevii au aflat și ce fac militarii români din zilele noastre, care luptă la mii de kilometri distanță. După ce a fost vizionat un clip emoționant, de la ultima misiune din Afganistan, plutonierul Claudiu Buzoianu le-a povestit copiilor ce înseamnă viața de militar. „Încă de mic copil mi-am dorit să îmbrac haina militară, fiind fascinat de aceasta, dar și de blindatele pe care tata, militar și el, mi le prezenta. Lucrez în sistem de 11 ani și am fost până acum în patru misiuni internaționale, una în Irak și trei în Afganistan. Noi, militarii, ne pregătim mereu să ne apărăm țara. Meseria de militar nu este ușoară. Presupune să-ți asumi riscuri și să faci sacrificii”, a mărturisit plutonierul Buzoianu.
   Locotenent colonel Aurelian Chelaru, șeful Biroului de Informare – Recrutare  Vrancea, a prezentat oferta educațională și avantajele carierei militare. La final, elevilor le-a fost prezentat armamentul din dotarea Brigăzii 282, respectiv pistoale, pușca automată, mitraliera, aruncătorul de grenade și altele. A fost organizată și o expoziție de fotografie, cu momente surprinse în timpul misiunilor din Afganistan.
   Activitățile dedicate Zilei Armatei României vor continua până joi, inclusiv. Astăzi, militarii se vor întâlni cu elevii de la „Cuza”, iar mâine, de la 10.00, în Sala Mare a Cercului Militar se va desfășura simpozionul „Armata României – trecut, prezent și viitor”.
   Joi, de la ora 10.00, la Mausoleul Eroilor din Sud, în colaborare cu autoritățile administrației publice locale, va fi o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori, iar de la 11.00, în parcarea de lângă stadionul din cartierul Sud va fi organizată o expoziție de echipament, armament și tehnică din dotarea Forțelor Terestre. La ora 16.00, la Mausoleul din Mărășești vor fi depuse coroane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?