Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649

NOU în pediatrie


   Ecografia transfontanelară reprezintă cea mai neinvazivă metodă de diagnostic imagistic, care permite vizualizarea structurilor  anatomice și modificărilor fiziologice sau patologice ale sistemului nervos central. Ea se adresează în primul rând nou-născuților dar și sugarilor cu vârsta de până la 1 an, deoarece folosește ca fereastră ecografică  fontanela anterioară.
   Examinarea este lipsită de efecte adverse, nu necesită sedare sau pregătire și constă în aplicarea unei mici cantități de gel pe pielea scalpului pacientului, în zona corespunzătoare fontanelei anterioare, urmată de scanarea ecografică în plan sagital și coronal.
   Ecografia transfontanelară este indicată nou-născuților prematuri, celor celor cu suferință la naștere (scor Apgar mic), sugarilor cu crize de apnee și cianoză, convulsii, celor cu întârzierea achizițiilor motorii, hipotonie, creștere accelerată a perimetrului cranian, istoric de naștere complicată sau infecție congenitală (toxoplasmoză, sifilis, HIV matern), traumatisme craniocerebrale, suspiciune de malformație cerebrală. Permite diagnosticul hidrocefaliei, al leziunilor cerebrale de tip calcificări, abcese, malformații,etc.
    Este deosebit de avantajoasă pentru faptul că permite monitorizarea leziunilor cerebrale în dinamică, are un  cost redus  în comparație cu alte metode de diagnostic imagistic, este accesibilă, neinvazivă și lipsită de efecte adverse.
   Programãri la Clinica Materna din Str. Ion Creangã nr.11, Focșani, sau la Policlinica Spitalului Județean  tel: 0237.214.750; 0762.985.245
 

Dr. GRUIA MARIANA
medic pediatru  (specializat în clinica pediatricã GRIGORE ALEXANDRESCU, Bucure
ști)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?