Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

VIDEO şi GALERIE FOTO: Pericol de EXPLOZIE la intrarea în Biliești


 

   Un grav accident de circulație s-a produs ieri dimineață, la ora 9.00, pe drumul Focșani- Suraia, la intrarea în comuna Biliești. O cisternă încărcată cu combustibil s-a izbit de un copac, iar șoferul acesteia a murit pe loc. În urma accidentului, șapte tone de motorină au curs pe carosabil, existând posibilitatea producerii unei explozii. Traficul rutier a fost blocat până aseară, în jurul orei 17.00. Autoritățile au declanșat o anchetă în acest caz, existând suspiciuni că motorina din cisternă era furată din conducte.

    Un grav accident de circulație s-a produs ieri dimineață, în jurul orei 9.00, pe drumul județean 204 D Focșani – Suraia, la intrarea în comuna Biliești. Åžoferul unei cisterne încărcate cu combustibil a murit pe loc, iar pasagerul a suferit răni ușoare. În urma accidentului, șapte tone de motorină au curs pe carosabil, existând posibilitatea producerii unei explozii.
   Autocisterna încărcată cu carburant se îndrepta către Suraia. Într-o curbă deosebit de periculoasă, aproape de intrarea în comuna Biliești, șoferul, George Răzvan Ion, de 33 de ani, din București, nu a redus viteza, autocisterna intrând în balans, nemaiputând fi redresată. Mastodontul a ajuns în șanț și apoi s-a oprit într-un copac de pe margi-nea drumului. Åžoferul a fost proiectat afară din mașină, el fiind prins între cabina autocisternei și copac. Nu a mai avut nicio șansă la viață, murind pe loc.
   El nu a putut fi scos ime-diat dintre copac și mașină, deoarece orice manevră greșită ar fi putut provoca o tragedie. S-a intervenit pentru scoaterea șoferului abia după ce pompierii s-au asigurat că nu mai există pericol de explozie, adică după cinci ore.
   În autocisternă mai era o altă persoană. Ca prin minune, aceasta a scăpat cu răni ușoare. Omul a fost preluat de un echipaj SMURD și dus la Unitatea de Pri-miri Urgențe din cadrul Spitalului Județean. Pasagerul le-a spus polițiștilor că nu-l cunoaște pe șofer și că a fost luat la ocazie. „În jurul orei 9.00, pe drumul județean 204 D, pe direcția Focșani – Biliești s-a produs un accident de circulație în următoarele împrejurări: conducătorul unui autotractor marca DAF, cu numere de înmatriculare de Bacău, care transporta combustibil, din cauza faptului că nu a adaptat viteza într-o curbă periculoasă, s-a răsturnat în șanțul de pe marginea drumului și a intrat în coliziune cu un copac. În urma accidentului, conducătorul autotractorului a decedat, iar pasagerul care se afla în cabină nu a suferit vătămări corporale. Cei de la ISU au intervenit cu operativitate pentru a îndepărta pericolele”, a precizat comisarul șef Cătălin Stegărescu, șeful Biroului Rutier Focșani.

Pompierii au răcit cisterna 

   Cinci autospeciale de pompieri au ajuns la fața locului. Lucrătorii din cadrul ISU, în frunte cu inspectorul șef locotenent -colonel Flaviu Chiscop și unul dintre adjuncții acestuia, colonel Jenică Lazăr, au intervenit pentru a îndepărta pericolul de explozie. Cisterna din care se scurgea carburant a fost răcită, după care a fost împrăștiat nisip pe carosabil. „În cursul acestei dimineți (ieri dimineață – n.r.) am fost anunțați despre producerea unui accident rutier, în urma căruia o autocisternă încărcată cu motorină s-a răsturnat, în apropiere de Biliești. S-au deplasat la fața locului patru autospeciale pentru situații de urgență, respectiv o autospecială pentru descarcerare, o ambulanță SMURD și două autospeciale pentru stingerea incendiului. La sosirea la locul accidentului s-a constatat că șofe-rul era prins între cabină și un arbore de pe marginea drumului. S-au luat măsuri pentru izolarea zonei pe un perimetru de aproximativ 200 metri, accesul autovehiculelor și al cetățenilor, nefiind permis. S-au luat măsuri pentru răcirea constantă a autocisternei și pentru spălarea carosabilului de urmele de moto-rină scurse, astfel încât să se dimi-nueze riscul producerii unui incendiu”, a afirmat locotenent Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU.
   La solicitarea subprefectului Cristi Misăilă, la fața locului au ajuns o vidanjă și mai multe macarale. „Am solicitat o vidanjă de la o firmă specializată în transportul de produse petroliere, care a ajuns la fața locului și a luat cantitatea de combustibil rămasă în rezervoare. De asemenea, am solicitat mai multe macarale, una de la Garnizoana Focșani și alte două de la o societate din municipiu, pentru ca autocisterna răsturnată să poată fi ridicată„, a explicat Misăilă.
Åžoferul a fost scos dintre cabina mastodontului și copac abia după cinci ore. El era prins cu capul în jos.  

Verificările au scos la iveală nereguli

   Din verificările efectuate, s-a stabilit că transportul de combustibil trebuia să ajungă la societatea Mera SA, din Suraia. Potrivit reprezentanților Prefecturii, există suspiciuni de fraudă în acest caz. 
Comisarul șef Stegărescu a precizat că șoferul avea permis de conducere corespunzător categoriei, iar cisterna avea inspecția tehnică periodică expirată din anul 2009. În schimb, inspecția tehnică a capului tractor este valabilă. Urmează ca polițiștii să verifice seriile de șasiu.
   Subprefectul Cristi Misăilă a precizat că a cerut o serie de verificări cu privire la capul tractor și la cisternă, dar și cu privire la transport. Cercetările sunt efectuate de comisarii Gărzii Financiare și polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ. „În urma verificărilor pe care le-am cerut, s-a stabilit că cisterna a aparținut SC Petron Giurgiu, după care a fost radiată. Capul tractor a aparținut unei societăți comerciale din comuna Asău, județul Bacău, iar în luna august, în urma unui accident, acesta a fost dus la dezmembrări. Ulterior, a fost cumpărat de o persoană din București, respectiv șoferul care a decedat, și a fost recondiționat. S-a mai stabilit că beneficiara transportului este o societate din comuna Suraia, Mera SA, iar comisarii Gărzii Financiare au efectuat verificări la această societate. Este un transport asupra căruia planează suspiciuni”, a declarat subprefectul Misăilă.

Carburant furat din conducte

   Reprezentanții Gărzii Financiare nu au dat detalii despre rezultatele verificărilor. Aceștia au precizat că vor avea concluzii clare abia astăzi. „Se efectuează cercetări referitoare la legalitatea transportului de carburant”, a precizat comisarul șef Adrian Buzdrug. Surse din cadrul instituției ne-au spus că ar putea fi vorba de carburant furat din conducte.
   La fața locului au ajuns și reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM). Situația persoanei decedate și a transportului nu le este nici lor clară.
   „Persoana decedată nu figurează în Revisal și nu figurează ca având carte de muncă. Am încercat să luăm legătura cu societatea de la Bacău unde este înregistrat capul tractor, dar nu am reușit. Inspectorii de muncă au fost dimineață la fața locului și au identificat persoana împreună cu poliția. În continuare se fac investigații pentru a stabili exact dacă muncea legal sau nu”, a precizat șefa ITM, Eliza Botezatu. Potrivit acesteia, „decedatul era proprietar pe capul tractor, pe care l-a cumpărat de la dezmembrări. Cisterna aparține unei societăți din Prahova, al cărei administrator se pare că are interdicție de a părăsi localitatea de domiciliu. Nu a fost găsit niciun contract între decedat și Mera Com, societatea la care ducea încărcătura. Angajații de la societatea la care urma să ajungă încărcătura nu au putut pune la dispoziție documente, deoarece și administratorul acesteia a decedat duminică seara, într-un accident. Astăzi este așteptat delegatul de la Prahova, pentru a pune la dispoziție contractul dintre Fuel, societatea din Prahova, și Mera Com”. La rândul lor, reprezentanții Gărzii de Mediu spun că incidentul nu a fost un caz de poluare cu efecte dezastruoase. „Au fost echipe de comisari la fața locului și imediat au luat măsuri stricte de asigurare a zonei și a fost transportat produsul petrolier. După stabilirea proprietarului cisternei, acesta va trebui să igienizeze zona și cu siguranță va fi sancționat. A fost afectată o arie de 200 metri pătrați, de unde au fost prelevate probe. Nu este un caz de poluare cu efecte dezastruoase”, a susținut comisarul șef Aurel Cristian.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?