Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

VIDEO şi GALERIE FOTO: Garda de Mediu dă avertismente pe bază de presupuneri


  

 

  Comisarii Gărzii de Mediu Vrancea nu au reușit să-și dea seama a ce a mirosit în Focșani săptămâna trecută, de vineri până duminică. Nici de unde a provenit mirosul nu și-au dat seama, dar au făcut presupuneri, în baza cărora au dat două avertismente societăților Premium Porc și Avicola. CUP a scăpat de această dată. 
 

   Două avertismente, atât au aplicat reprezentanții Gărzii de Mediu celor pe care doar îi bănuiește că au poluat olfactiv Focșaniul. Săptămâna trecută, de vineri până duminică, în Focșani a mirosit puternic a dejecții. Comisarii Gărzii de Mediu nu au reușit să stabilească de unde a venit mirosul, astfel că au împărțit două avertismente, câte una societăților Premium Porc și Avicola. Au fost în vizită și la CUP Focșani, dar nu au aplicat niciun avertisment.
   Reprezentanții Premium Porc spun că mirosul de dejecții nu este emanat de complexul lor de porci. „În această vară nu am avut probleme cu dejecția aproape deloc. Am transportat și împrăștiat foarte puțin decât ar fi trebuit în mod normal din cauza faptului că temperaturile au fost foarte ridicate și conform reglementărilor mediului, nu este posibil. Atunci când am împrăștiat, am făcut-o la o distanță destul de mare de oraș, am urmărit și direcția vântului pentru a nu ajunge în oraș și am făcut și operații de încorporare în sol. În cazul de față, nu miroase de la noi„, a dat asigurări Kim Ostergaard, directorul de producție al Premium Porc.
   El a recunoscut că în trecut au fost momente, dar investițiile făcute în ultimii ani îl îndreptățesc să susțină că mirosul este străin de societatea la care este angajat. „În ultimii ani, ca urmare a sesizărilor și controalelor, am investit destul de mult în intensificarea controalelor, am achiziționat un separator care face separația între lichid și fracția uscată. De la an la an, am făcut din ce în mai mult”, a spus directorul, care a venit la Focșani tocmai din Danemarca.
   El a precizat că și în țara lui de origine, primăvara și toamna miroase puternic a dejecții. „În Danemarca, unde producția este cu 80% mai mare decât consumul, miroase puternic a dejecții primăvara și toamna. Mirosul este de la dejecții de porc, de vită. Nu știu dacă mirosul ne place, dar ne place să mâncăm carne de porc”, a adăugat el. 

Garda de Mediu a greșit adresa

   De asemenea, Adrian Iorgulescu și Paul Soare, directori în cadrul aceluiași complex, au susținut că cei de la Garda de Mediu au greșit adresa când le-au bătut lor în poartă, marți. „În afară de investiții, noi am creat un sistem prin care știm în orice moment care este zona unde se aplică, ce utilaje sunt acolo și avem oameni care monitorizează zilnic încărcarea, transportul și aplicarea dejecțiilor. La respectiva notă de constatare, fiindcă avem acest sistem de monitorizare, noi urmărim și știm că nu au fost accidente. Avem documentele care atestă zona unde s-a împrăștiat și am avut obiecții, pentru că nu am avut niciun accident”, spune Iorgulescu.
   El a mai precizat că munca alături de danez presupune ca atunci când greșești să îți asumi greșeala, dar de această dată nu este cazul. A fost totuși, un moment când Premium Porc a împuțit Focșaniul: la sfârșitul lunii iulie, când a avut loc un accident. „Când greșim, ne asumăm. Noi încercăm să le evităm, dar, de exemplu, cum a fost ultima dată, când o fracțiune dintr-o țeavă veche a fost furată și s-a produs o scurgere accidentală pe un teren privat. Atunci ne-am asumat răspunderea și am reparat imediat”, și-a adus aminte Iorgulescu.
   Colegul său de birou, directorul Soare, susține că a greși este omenește și recunoaște că atunci când miroase urât în Focșani este un disconfort olfactiv. „Oriunde sunt implicați oameni, sunt greșeli. Am intensificat activitățile de control și monitorizare și avem oameni care merg pe teren și verifică lucrările. Când aerul miroase urât, este adevărat că vorbim despre un disconfort olfactiv”, a arătat acesta.

CUP nu a fost avertizată
 

   Dacă de la Premium Porc nu miroase, atunci s-a încercat la Avicola, iar administratorul Dan Vicol a primit și el un avertisment de la comisarii Gărzii de Mediu. „Nu am nimic de comentat. Nu știu despre ce este vorba”, ne-a spus acesta.
   Conducerea CUP a susținut că este exclus să miroasă de la stația de epurare, care a fost modernizată la standarde europene. „Exclus! Nu are cum să miroasă de la noi. Noi nu am primit niciun avertisment de la Garda de Mediu”, ne-a declarat asigurări directorul CUP, Gheorghe Vasilescu. 

De la Gardă, doar presupuneri
 
   La Garda de Mediu se fac doar presupuneri, nimic concret. Aurel Cristian, comisarul șef al Gărzii de Mediu, a plecat în concediu și l-a lăsat în locul său pe colegul Stan Șerban. Acesta are doar presupuneri. Ba că vine de la Avicola, ba de la Premium Porc, ba de la CUP, însă, nimic nu e sigur, căci nasul dumnealui nu a reușit să identifice vinovatul! „Nu am reușit să identificăm tipul de miros, cum nici oamenii nu au reușit. Un miros greu! Nu avem aparate să detectăm tipul de miros, totul se face numai cu nasul fiecăruia”, spune comisarul.
   A simțit și el mirosul pe la nas, dar acesta nu i-a indicat și sursa. „Am dat două avertismente scrise, la două societăți: Avicola Focșani și grupul de firme Premium Porc.  Dacă nu înțeleg, urmează amenda mai mare. Dacă continuă și nu respectă ceeea ce am stabilit în documente, vom ajunge și acolo, să cerem la Galați suspendarea autorizației de mediu. Noi am luat toate măsurile să fie bine. Sper din toată inima să nu mai miroasă. Dacă vor mai exista accidente, cel ce le provoacă va suferi consecințele. Premium Porc și Avicola au dat garanții că nu va mai mirosi”, susține Șerban.
    „Acum ce au făcut (n.r. Premium Porc)? Au transportat și au avut niște defecțiuni la încărcare, s-a produs mirosul. Ei un pic, Avicola un pic, am fost și la CUP, nu i-am găsit. I-am determinat să își cumpere utilaje, prin care dau îngrășămintele direct în sol. Transportul îl fac cu cisterne ermetic închise. Sunt în curs de a-și schimba dotările, pentru a elimina complet mirosurile. Apar momente neplăcute, când se sparge furtunul și apar accidente, ca acum”, a adăugat Șerban. „La Avicola, ei nu umblă la așternut pentru pui decât atunci când își încheie un ciclu de creștere, 6-8 săptămâni. Atunci se curăță, se igienizează, gunoiul se pune în camion, acoperit, și au teren cu platformă de colectare a dejecțiilor, nu rămâne niciun gram aici. Am bănuit că ar fi și ei în cauză, că în acest moment se află în proces de curățare a halelor de producție”, presupune Șerban.
   Nici în țările din Uniunea Europeană nu există aparate care să detecteze mirosurile și proveniența lor, dar există oameni special antrenați, precum degustătorii de vin, care pot identifica ce comisarii de la Garda de Mediu Vrancea nu pot: mirosurile insuportabile. 

 

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?